Ερωτήσεις

Στην προσπάθειά μου να συμβάλλω στην όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των γυναικών σχετικά με μαιευτικά - γυναικολογικά ζητήματα, θέλω να δώσω τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων, ώστε να δίνονται απαντήσεις είτε σε γενικές είτε σε εξατομικευμένες απορίες, με απόλυτο πάντα σεβασμό των προσωπικών δεδομένων (αν αυτά υποβληθούν).

Τονίζεται ότι οι απαντήσεις στα υποβαλλόμενα ερωτήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξέταση από το γιατρό, η οποία και μόνον μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη και ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.

Τα ερωτήματα μπορούν να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cvantzou@hotmail.com και η απάντησή μου θα αποστέλλεται όσο το δυνατόν αμεσότερα. Επίσης, τα ερωτήματα μπορούν να υποβάλλονται ως σχόλια στο τέλος αυτής ή οποιασδήποτε άλλης σελίδας του blog.

Στη συνέχεια, στο χώρο αυτό θα δημοσιεύονται οι σημαντικότερες απαντήσεις (χωρίς καμία αναφορά σε προσωπικά δεδομένα), που θα αφορούν θέματα ευρέως ενδιαφέροντος, προκειμένου να μπορούν να βοηθηθούν και άλλες αναγνώστριες του blog που τις απασχολεί το ίδιο ζήτημα.

-----------------------------------------------------------------------------------------

ΕΡΩΤ.: Σε πόσες καισαρικές μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα και πόσο πρέπει να απέχει χρονικά η μία από την άλλη;
ΑΠΑΝΤ.: Επιστημονικά δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός καισαρικών τομών, στις οποίες μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα. Πρακτικά, βέβαια, σε όσες περισσότερες καισαρικές τομές υποβάλλεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για επιπλοκές. Η βιβλιογραφία συνιστά η νέα σύλληψη να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την καισαρική τομή. Αν γίνει νωρίτερα, χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση από την πλευρά του γυναικολόγου.

ΕΡΩΤ.: Πότε είναι οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας;
ΑΠΑΝΤ.: Οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας, δηλαδή οι μέρες που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, εξαρτώνται από τον κύκλο της. Συνοπτικά, οι γόνιμες μέρες είναι 2 μέρες πριν και 2 μέρες μετά την ωορρηξία. Αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο, μπορεί να βρει την ημέρα της ωορρηξίας της υπολογίζοντας 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδό της. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει κύκλο 26 ημερών, θα έχει ωορρηξία την 12η μέρα του κύκλου της (1η μέρα θεωρείται η μέρα της εμμήνου ρύσεως).

ΕΡΩΤ.: Πόσο συχνά πρέπει μια γυναίκα να κάνει τεστ-παπ;
ΑΠΑΝΤ.: Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τεστ Παπανικολάου. Φυσικά, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζεται συχνότερος έλεγχος ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ.
---------------------------------------------

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας,
Είμαι 51 ετών. Πριν 1,5 χρόνο περίπου έκανα ολική υστερεκτομή. Η επέμβαση πήγε πολύ καλά και δεν έχω καμία ενόχληση ή πρόβλημα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θα πρέπει να εξακολουθώ να κάνω γυναικολογικές εξετάσεις, ποιές εξετάσεις πρέπει να κάνω και με ποια συχνότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η παρακολούθησή σας εξαρτάται από το λόγο που κάνατε το χειρουργείο. Αν δεν υπάρχει κακοήθεια, δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ-Παπανικολάου στο μέλλον. Αν έχετε κάνει και αφαίρεση ωοθηκών, δεν χρειάζεστε ούτε γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Φυσικά, μένει ο τακτικός έλεγχος για τους μαστούς και για τον έλεγχο των οστών.

------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ Ή ΛΗΨΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ΚΟΛΠΙΚΑ;

ΕΡΩΤ.: Πρέπει να προτιμάται η περίδεση του τραχήλου της μήτρας ή η λήψη προγεστερόνης κολπικά για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού σε περίπτωση που διαπιστωθεί μικρό μήκος τραχήλου;

ΑΠΑΝΤ.: Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί μετά από χρόνιες αντιπαραθέσεις ότι τόσο η λήψη προγεστερόνης κολπικά όσο και η περίδεση τραχήλου έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε μονήρεις κυήσεις με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού (μειωμένο μήκος τραχήλου υπερηχογραφικά).

Παραθέτω ενδεικτικά τα εξής άρθρα από τα εκατοντάδες της διεθνούς βιβλιογραφίας που ασχολούνται με το θέμα του πρόωρου τοκετού και την πρόληψή του:

http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=419
http://www.ajog.org/article/S0002-9378(12)01977-1/fulltext
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513970
--------------------------------------------------
ΕΡΩΤ.: Μόλις έκανα απόξεση λόγω παλίνδρομης κύησης. Πότε μπορώ να ξανακάνω προσπάθεια για να μείνω έγκυος; Πρέπει να περιμένω κάποιο χρονικό διάστημα;
ΑΠΑΝΤ.: Μετά από απόξεση, μπορείτε πάλι να προσπαθήσετε με απόλυτη ασφάλεια να συλλάβετε αμέσως μετά την πρώτη περίοδο.

ΕΡΩΤ.: Είναι δυνατή η σύλληψη ενώ θηλάζω αποκλειστικά; Επίσης όσο θηλάζω θα έρθει η περίοδος ή μόνο αφού σταματήσω το θηλασμό;
ΑΠΑΝΤ.: Συνήθως, όσο διαρκεί ο αποκλειστικός θηλασμός, λόγω ορμονών δεν γίνεται ωορρηξία, οπότε και δεν μπορείτε να συλλάβετε. Όσο διαρκεί αυτό, η περίοδος αναστέλλεται. Όταν όμως αρχίσει το μωρό να τρώει και άλλες τροφές, οι ορμόνες επιτρέπουν την ωορρηξία και, συνεπώς, και τη σύλληψη, οπότε αρχίζει και η περίοδος. Όλα αυτά όμως δεν είναι απόλυτα. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις σπάνιες, όπου, ενώ η γυναίκα θηλάζει αποκλειστικά, συμβαίνει ωορρηξία.

ΕΡΩΤ.: Ισχύει ότι στην προσπάθεια για 2η εγκυμοσύνη η σύλληψη είναι ευκολότερη σε σχέση με την πρώτη;
ΑΠΑΝΤ.: Όχι. Αν και σε πολλές γυναίκες υπάρχει αυτή η εντύπωση, ωστόσο από μελέτες δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

ΕΡΩΤ.: Είμαι έγκυος και παθαίνω πολύ συχνά κράμπες. Χρειάζεται να ανησυχώ;
ΑΠΑΝΤ.: Όχι. Οι κράμπες είναι συχνές στην εγκυμοσύνη και σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Καλό θα είναι όμως να παίρνετε μαγνήσιο.
------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα γιατρέ.
... Λόγω των διακοπών θα ήθελα να καθυστερήσω την περίοδό μου. Σκέφτομαι τα αντισυλληπτικά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τα πιω για ένα μήνα και αν μπορώ να τα αρχίσω από αύριο κιόλας και ας μην έχω τώρα περίοδο ... Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καλησπέρα.
Για να πάρετε πρώτη φορά στη ζωή σας αντισυλληπτικά, θα πρέπει να σας εξετάσει γιατρός και να υποβληθείτε σε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις. Αν έχετε πάρει ποτέ αντισυλληπτικά, μπορείτε να ξαναπάρετε για να καθυστερήσετε την περίοδο και η σωστή λήψη τους είναι να ξεκινήσετε την πρώτη μέρα που θα έχετε περίοδο και να πάρετε δύο κουτιά συνεχόμενα χωρίς διακοπή. Τονίζω, σε κάθε περίπτωση, ότι η λήψη αντισυλληπτικών είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση και η μη σωστή χρήση τους μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα με την περίοδό σας στο άμεσο μέλλον.
-------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, γιατί ανησυχώ πολύ. Πριν ένα μήνα ξεκίνησα τα γιασμινέλ την τρίτη μέρα της περιόδου μου. Τα έπαιρνα κανονικά και μετά από κάνα-δυο βδομάδες χρήσης είχα σεξουαλική επαφή. Όταν τελείωσαν τα χάπια το προηγούμενο Σάββατο, περίμενα να αδιαθετήσω τις επόμενες μέρες αλλά αντί αυτού μου βγήκε λίγο καφέ και τέλος. Δεν αδιαθέτησα. Δεν έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως ζαλάδες, πρησμένο στήθος κτλ.
Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος??? Ή να 'ναι ένα απλά ορμονολογικό πρόβλημα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας,
Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν πολύ καλή δράση στην αντισύλληψη, αλλά, συνήθως, χρειάζονται ένα μήνα, για να κάνουν επίπεδα στον οργανισμό. Θα είναι λίγο απίθανο να είστε έγκυος, αλλά δεν αποκλείεται, οπότε θα πρέπει να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης, για να το αποκλείσετε. Αν δεν είστε έγκυος, το λίγο καφέ που είχατε είναι θέμα ορμονών που τα χάπια δημιουργούν τον πρώτο καιρό λήψης.
-------------------------------------------------------------------------------

ΕΝΤΟΝΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Έχω έντονη αιμορραγία στην περίοδο. Πού μπορεί να οφείλεται και τί μπορώ να κάνω γι' αυτό;

ΑΠΑΝΤ.: Αν μια γυναίκα εμφανίσει ξαφνικά πολύ μεγάλη ροή αίματος στην περίοδο της, η οποία δεν υπήρχε πριν, θα πρέπει να απευθυνθεί σε γυναικολόγο, γιατί μάλλον υπάρχει κάποια παθολογία, είτε ανατομική (πολύποδας, ινομύωμα) ή ορμονολογική (παθήσεις του θυρεοειδούς, κλιμακτήριος). Με τη διάγνωση ο γυναικολόγος θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Κάποιες γυναίκες από την αρχή έχουν έντονες αιμορραγίες. Σ' αυτές τις περιπτώσεις σημαντικό είναι να ελέγχεται ο αιματοκρίτης και ίσως να χρειαστεί λήψη σιδήρου.
-------------------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

ΕΡΩΤ.: Βρήκα το email σας από το διαδίκτυο... Έχω χρόνια κολπίτιδα. Η καλλιέργεια έδειχνε συνέχεια το e-coli. Έχω πάρει 3 φορές αντιβίωση και κρέμες που μου έδιναν οι γιατροί αλλά σε 5 μέρες πάλι είχα ασταμάτητα κολπίτιδα με άσπρα υγρά σαν τυρί!! Δεν ξέρω πλέον πως να το αντιμετωπίσω και ο τελευταίος γιατρός δεν μου δίνει ξανά αντιβίωση! Μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας? Η λήψη προβιοτικών μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα?

ΑΠΑΝΤ.: Δυστυχώς, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό γυναικών με υποτροπιάζουσες κολπίτιδες και φαίνεται ότι και εσείς αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως περιγράφετε τα συμπτώματα, να αναπτύσσει ο κόλπος σας μύκητες μετά την αντιβίωση. Η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, όπως μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και η λήψη κολπικών υπόθετων με γαλακτοβάκιλλους που κυκλοφορούν. Θα σας πρότεινα να πάρετε αυτά τα υπόθετα αντί για θεραπεία με αντιβιοτικά, καθώς και βιταμίνες για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
-------------------------------------------------------------------------------
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Θα ήθελα να μάθω τί εξετάσεις πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι, όταν υπάρχει δυσκολία στη σύλληψη.

ΑΠΑΝΤ.: Ως υπογονιμότητα ορίζουμε τη μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από τουλάχιστον 1 χρόνο προσπαθειών του ζεύγους. Το ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο, ο οποίος θα καθορίσει τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν. Τα πάντα ξεκινούν με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Στην κλινική εξέταση πάντα συμπεριλαμβάνεται υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων για τον έλεγχο της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων και την ανίχνευση τυχόν παθολογικών καταστάσεων. Θα πρέπει πάντα να ελέγχεται η ωορρηξία κι αυτό γίνεται με διάφορες εξειδικευμένες εξετάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει υστεροσαλπιγγογραφία, για να ελεγχθεί η κοιλότητα της μήτρας, καθώς και η βατότητα των σαλπίγγων. Επίσης, ο έλεγχος του σπέρματος με ένα σπερμοδιάγραμμα είναι από τις βασικές εξετάσεις. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση, για τον αναλυτικό έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας και της κοιλιακής χώρας.
-------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ ΟΥΡΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Πήρα το θάρρος να σας στείλω γιατί αρχικά βρήκα για σας στο internet... Θα ήθελα να σας πω κάτι το οποίο με απασχολεί τις τελευταίες μέρες και θα ήθελα μία συμβουλή! ... Αυτόν τον μήνα έχω περίπου 5 μέρες καθυστέρηση ... Πήρα ένα τεστ εγκυμοσύνης (Self Clear) και το έκανα. Ενώ έκανα το τεστ, κατάλαβα ότι ίσως να μην είχαν πάει αρκετά έως καθόλου ούρα στην υποδοχή και δεν μου εμφάνισε τίποτα (ΑΚΥΡΟ δηλαδή), οπότε είπα να ξανακάνω την διαδικασία από την αρχή, πράγμα που νομίζω δεν φέρνει σίγουρα αποτελέσματα... Ωστόσο, με το που περνάνε τα ούρα στην υποδοχή, αρχίζει απευθείας να ενεργοποιείται το τεστ και μου βγήκε ΑΡΝΗΤΙΚΟ... Σκέφτομαι να πάρω κι άλλο τεστ... Το αποτέλεσμα αυτό όμως μπορεί να ισχύει; Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Χρειάζεται να επαναλάβετε το τεστ και να προσέξετε τα ούρα να πέσουν σωστά πάνω στο τεστ. Κρατήστε το τεστ κάτω από τη ροή των ούρων ή ουρήστε σε ένα κυπελλάκι και ρίξτε μετά μερικές σταγόνες πάνω στην υποδοχή.
-------------------------------------------------------------------------------
ΜΥΚΗΤΕΣ - CANDIDA ALBICANS - ΚΟΛΠΙΚΗ ΚΡΕΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Πριν μία εβδομάδα είχα έντονο κνησμό και παχύ λευκό υγρό στην περιοχή. Με εξέτασαν σε νοσοκομείο και μου έδωσαν για πλύσεις το ANFO3. Σήμερα πήρα τα αποτελέσματα και γράφουν για candida albicans σε κ/α τραχηλικού και κ/α κολπικού. Τα συμπτώματα δεν τα έχω πλέον αλλά χρειάζομαι κάποια άλλη θεραπεία? Παρεμπιπτόντως, είναι η πρώτη φορά που είχα τέτοια συμπτώματα. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Καλό θα ήταν να πάρετε θεραπεία, αφού βρέθηκαν μύκητες. Μπορείτε να βάλετε κολπική κρέμα mycomycen, κάθε βράδυ έναν εφαρμοστή στον κόλπο για 6 μέρες, όταν ξαπλώνετε.
-------------------------------------------------------------------------------
ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 23 ετών και έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Εντόπισα διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα και μετά τις εξετάσεις που μου συνέστησε ο παθολόγος (αίματος, ούρων, υπερηχογράφημα ήπατος - χοληφόρων - παγκρέατος - σπληνός και μαλακών μορίων βουβωνικής χώρας), θέλει να κάνω βιοψία. Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που μπορώ να κάνω ώστε να διευκρινιστεί από που προέρχονται και να αποφύγω την βιοψία;


ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Για να ανακαλύψετε τι προκαλεί τη διόγκωση των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα, εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβληθήκατε, χρειάζεται να γίνει μια γυναικολογική εξέταση τόσο των εξωτερικών, όσο και των εσωτερικών οργάνων. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει και μια λεπτομερής κλινική εξέταση των λεμφαδένων και στο υπόλοιπο σώμα σας. Αν δεν προκύψει κάτι από όλα αυτά, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια βιοψία των λεμφαδένων αυτών. Είναι μια εξέταση απλή και θα σας δώσει άμεση απάντηση. Όσον αφορά στο θέμα των πολυκυστικών ωοθηκών, αυτό θεωρώ ότι δεν επηρεάζει την διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων.
-------------------------------------------------------------------------------
Η Β-ΧΟΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... είμαι έγκυος στην 6η εβδομάδα. ... Στις εξετάσεις της χοριακής β η τιμή δεν αυξάνεται κανονικά, αφού είχε και μια μικρή μείωση... Χθες έκανα υπέρηχο. Το έμβρυο φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά και ακούσαμε καρδιακή λειτουργία. Όμως, ο γιατρός μου είπε ότι ο υπέρηχος και η χοριακή δεν συμβαδίζουν και υπάρχει πιθανότητα να μην εξελιχθεί ομαλά η εγκυμοσύνη. θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως και την δική σας άποψη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Μερικές φορές η χοριακή δεν ανεβαίνει σύμφωνα με τους κανόνες. Θα σας πρότεινα να πάρετε προγεστερόνη για ενίσχυση της κύησης και να σταματήσετε να παρακολουθείτε την χοριακή. Καλό θα είναι, επίσης, να παρακολουθείτε συχνά την κύηση.
------------------------------------------------------------------------------- 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ;


ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα κα Χριστίνα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα θέμα που με απασχολεί πολύ έντονα. Γενικώς, ποτέ δεν είχα σταθερό κύκλο. Έχω σχέση με κάποιον εδώ και λίγο καιρό ... Τις τελευταίες ημέρες έχω ναυτίες, πονοκέφαλο και αδυναμία και  - το κυριότερο -  αυτή την στιγμή που σας γράφω βρίσκομαι στην 6η μέρα, όπου αντί για περίοδο έχω καφέ υγρά. ... Δεν ξέρω πότε να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης, γιατί έχω ξανακάνει, βγήκε αρνητικό και απογοητεύτηκα, οπότε δεν θέλω να το ξαναπεράσω. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος? Σας Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή φίλη, από τη στιγμή που έχετε περίοδο, η οποία, όμως, δεν είναι κανονική, καλό θα ήταν να κάνετε μια εξέταση β χοριακή αίματος.
-------------------------------------------------------------------------------
ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ;

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, θα ήθελα την άποψή σας: έχω ινομυώματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια μου έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μάλλον είναι υπεύθυνα και για το γεγονός ότι δεν μπορώ να συλλάβω εδώ και χρόνια που προσπαθώ. Έχω μεγάλη αιμορραγία στις πρώτες μέρες της περιόδου, που συνεχίζεται μετά με πήγματα και συνεχή ροή αίματος όλο το μήνα μέχρι τον επόμενο κύκλο. ... Μου είπαν για λαπαροσκοπική μέθοδο αφαίρεσης και για απόξεση. Τι προτείνετε εσείς? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Η γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που προσπαθείτε για εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να αφαιρεθεί από τη μήτρα ο,τιδήποτε παθολογικό και, συνεπώς, και τα ινομυώματα. Σίγουρα, η λαπαροσκοπική μέθοδος, εφόσον ενδείκνυται στην περίπτωσή σας, είναι η καλύτερη και μαζί σωστό θα ήταν να κάνετε και μία υστεροσκόπηση για έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας.
-------------------------------------------------------------------------------
ΑΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Παρατήρησα πρόσφατα ότι μετά την επαφή είχα λίγο αίμα. Έκανα κολπικό υπέρηχο και τεστ Παπ και βγήκαν καθαρά. Επίσης, έκανα κολπικές εξετάσεις για τα πάντα και βγήκαν κι αυτά καθαρά. Επειδή προβληματίζομαι, θα μπορούσατε να μου πείτε κάποια πιθανή αιτία ή τι μπορώ να κάνω για να το ψάξω περισσότερο?

ΑΠΑΝΤ.: Το αίμα μετά από επαφή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως προβλήματα από τον τράχηλο (π.χ. πολύποδας), φλεγμονές κ.ά., τα οποία φαίνεται ότι είναι όλα καθαρά στις εξετάσεις σας. Θα πρότεινα να ξανακάνατε τεστ Παπ και υπερηχογράφημα κάπου που εμπιστεύεστε και σίγουρα να σας δει γυναικολόγος.
-------------------------------------------------------------------------------
ΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ

ΕΡΩΤ.: Η αδερφή μου αντιλήφθηκε την εγκυμοσύνη της στον 3ο μήνα, γιατί έχει μια ανωμαλία στην περίοδό της. Πήγαμε στον γυναικολόγο και μας είπε ότι έχει κλείσει 14 βδομάδες. Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί γιατρός να της κάνει έκτρωση?

ΑΠΑΝΤ.: Σύμφωνα με την ιατρική νομοθεσία, έκτρωση μπορεί να γίνει μέχρι τη 12η εβδομάδα. Μετά τη 12η εβδομάδα μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ανωμαλίας του εμβρύου και σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, σωματική ή ψυχική. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι γυναικολόγοι, κρίνοντας κατά περίπτωση, εκτελούν εκτρώσεις μέχρι την 24η εβδομάδα.
-------------------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα τεστ ωορρηξίας. Τον προηγούμενο μήνα ... πήγα στον γυναικολόγο και μου τα βρήκε όλα καλά, είχα μάλιστα και ένα καλό ωάριο ... μου είπε να κάνω τεστ ωορρηξίας την επόμενη μέρα η οποία θα ήταν και η 19η μέρα του κύκλου μου το οποίο βγήκε θετικό. Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή έχω πολυκυστικές στην δεξιά μου ωοθήκη, δεν έχω και σταθερή περίοδο. ... Πότε πρέπει να ξανακάνω το τεστ? Πώς μπορώ να ξέρω τις γόνιμες μέρες μου? Καμιά φορά έχω μέχρι και 52 ημέρες καθυστέρησης, αλλά ο μέσος όρος είναι 38 μέρες του κύκλου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας.
Για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες, ειδικά αν δεν έχετε σταθερό κύκλο, θα πρέπει να πάρετε τον μικρότερο και τον μεγαλύτερο κύκλο και να αφαιρέσετε και στις δύο περιπτώσεις 14 μέρες από το τέλος. Οι δύο αριθμοί που θα προκύψουν θα σας δώσουν το εύρος των πιθανών γόνιμων ημερών σας, π.χ. αν ο μικρότερός σας κύκλος είναι 24 μέρες και ο μεγαλύτερος 40 μέρες, η πιθανή μέρα ωορρηξίας σας μπορεί να είναι από τη 10η (24 μείον 14) μέχρι και την 26η (40 μείον 14) μέρα.
Μια μέθοδος για να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας είναι να θερμομετρείσθε κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Κατά τις γόνιμες μέρες (και ειδικότερα, μετά την ωορρηξία) η θερμοκρασία αυξάνεται έως και 5 δέκατα.
Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθείτε την τραχηλική βλέννη, η οποία κατά τις γόνιμες μέρες είναι πιο διαυγής και πιο λεπτόρρευστη.
Φυσικά, μπορείτε να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας για υπερηχογράφημα ωορρηξίας.
Επίσης, μπορείτε να κάνετε το τεστ ωορρηξίας, το οποίο, όμως, σε κάθε κύκλο θα πρέπει να το ξεκινάτε μία με δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα ωορρηξίας.
Στη δική σας περίπτωση, επειδή περιγράφετε σημαντική ανωμαλία του κύκλου, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε γυναικολόγο για τις δικές σας πιθανές γόνιμες μέρες.
------------------------------------------------------------------
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, σας γράφω γιατί τον τελευταίο μήνα έχω περάσει μεγάλη αγωνία. ... Στις 18/9 έκανα β-χοριακή και βγήκε 41 μονάδες. Επαναλαμβάνω την χοριακή στις 23/9 με αποτέλεσμα 241. Στις 26/9 κάνω αλλη μια χοριακή με αποτέλεσμα 661. Κάνω πρώτο υπέρηχο στις 2/10 και βλέπουμε σάκο και ένα αιμάτωμα κοντά στον σάκο. Ο γιατρός μου είπε να ξεκουραστώ. Στις 7/10 κάνω ακόμα μια χοριακή και βγαίνει 3.196. Στις 11/10 κάνω δεύτερο υπέρηχο και ο γιατρός βλέπει τον σάκο να έχει μεγαλώσει μια χαρά, το αιμάτωμα απορροφήθηκε, και όπως ακριβώς είπε "κάποια εμβρυικά στοιχεία". Κάνω χοριακή στις 16/10 με τιμή 9.040 και την άλλη εβδομάδα θα κάνω υπέρηχο. Πρόκειται για καθυστερημένη σύλληψη ή πάμε για παλίνδρομη?

ΑΠΑΝΤ.: Το φυσιολογικό εύρος της αύξησης της β-χοριακής σε κάθε κύηση δεν είναι σταθερό και ίδιο για κάθε γυναίκα. Χονδρικά η β-χοριακή πρέπει να ανεβαίνει πάνω από 60% ανά δύο 24ωρα. Εγώ θα σας συμβούλευα να μην ασχοληθείτε άλλο με τις τιμές της, από τη στιγμή που έχετε δει σάκο, αλλά να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ανάπτυξη του κυήματος.
------------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ-ΠΑΠ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΚΕΤΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γέννησα πριν 8 μήνες και έχω κανονίσει ραντεβού για τεστ παπ. Το θέμα είναι ότι θηλάζω ακόμα και μήπως θα έπρεπε να κάνω το τεστ παπ αργότερα.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Τα μαιευτικά πρωτόκολλα επιβάλλουν τη λήψη του τεστ Παπανικολάου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό (4-8 μήνες). Ο θηλασμός δεν επηρεάζει τη λήψη του τεστ, ούτε και το αντίστροφο μπορεί να συμβεί. Απλά, ο κυτταρολόγος πρέπει να ενημερωθεί ότι η γυναίκα θηλάζει, ώστε να μπορέσει να ερμηνεύσει τα ευρήματα ανάλογα, δεδομένου ότι ο θηλασμός καταστέλλει τις ορμόνες και αυτό έχει αντίκτυπο στην ωρίμανση των κυττάρων του τραχήλου και του κόλπου.
------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΗΣ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, γεια σας. Πριν από ένα χρόνο υποβλήθηκα σε περινεοτομή κατά την διάρκεια του τοκετού, παρόλο που το παιδί δεν ήταν μεγάλο (2.660 γρ) και γεννήθηκε με λίγες εξωθήσεις. Με δεδομένο ότι ταλαιπωρήθηκα αρκετά για την ανάρρωση από την περινεοτομή και αισθάνομαι ακόμα ενόχληση, θα ήθελα να ρωτήσω αν σε περίπτωση δεύτερου τοκετού είναι απαραίτητο να ξαναγίνει, εφόσον έχει προηγηθεί ήδη μία, και αν είναι επικίνδυνο να επιμείνει κανείς στο να μην γίνει.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το γεγονός της ταλαιπωρίας σας από την περινεοτομή, δείχνει ότι υπήρξε κάποια επιπλοκή, αφού η ανάρρωση από αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλήρης. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο μαιευτήρας κατά τον δεύτερο τοκετό, ώστε να διορθώσει τυχόν δυσαρμονίες στην περιοχή.
Η περινεοτομή προτιμάται από τους μαιευτήρες για να μην υπάρξουν ρήξεις κατά τον τοκετό που μπορεί να είναι μεγάλες και επικίνδυνες.
Το μέγεθος και το είδος της περινεοτομής αποφασίζονται κατά τον τοκετό και την εκτιμώμενη ευτοκία ή δυστοκία, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από το βάρος του μωρού, αλλά και από τις διαστάσεις της λεκάνης. Σίγουρα ο δεύτερος τοκετός είναι πιο εύκολος, αλλά την απόφαση για την περινεοτομία θα πρέπει να τη λάβει ο μαιευτήρας.
------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Είμαι 27 χρόνων και ο άντρας μου το ίδιο. Έχουμε ελεύθερες επαφές 2 χρόνια, προσέχοντας κάποιες φορές την μέρα που θεωρούμε γόνιμη. Δεν έχει υπάρξει εγκυμοσύνη. Θεωρείτε ότι είναι ανησυχητικό; Να κάνουμε σπερμοδιάγραμμα;

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή φίλη, καλημέρα. Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί για πάνω από ένα χρόνο με ελεύθερες επαφές και δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προχωρήσει σε έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει: α) γυναικολογική εξέταση, β) κολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων για τον έλεγχο της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων και την ανίχνευση τυχόν παθολογικών καταστάσεων, γ) υστεροσαλπιγγογραφία, για να ελεγχθεί η κοιλότητα της μήτρας, καθώς και η βατότητα των σαλπίγγων, και δ) σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο του σπέρματος. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και πιο επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση, για τον αναλυτικό έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας και της κοιλιακής χώρας. Πριν από όλα αυτά προηγείται η επίσκεψη στο γυναικολόγο, για να καθοριστεί ανάλογα με την περίπτωση το πλάνο διερεύνησης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
------------------------------------------------------------------
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ - ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ γειά σας! Είμαι 21χρ και από τότε που αδιαθέτησα (13χρ) είχα πολυκυστικές ωοθήκες με όλα τα συνακόλουθα. ... Στα 20 μου που αρραβωνιάστηκα, είπα δεν θα προσέχω με τον σύντροφο μου γιατί είχα διαβάσει τόσα για υπογονιμότητα και ήθελα να δώ αν θα μείνω έγκυος. ... στον χρόνο μένω έγκυος. ΔΙΔΥΜΑ! Μονοζυγωτικά! Ακόμα μερικές φορές δεν το πιστεύω. Σήμερα έχω 2 κουκλάρες 9 μηνών. Αν και πρόωρες 29 εβδομάδων, τίποτα δεν θυμίζει προωρότητα σ'αυτά τα μωρά... Το πρώτο ερώτημα μου είναι, αν τα μονοζυγωτικά είναι κληρονομικά. Ο πατέρας μου είναι δυζυγωτικός, έχω πρώτες ξαδέρφες τρίδυμες μονοζυγωτικές τις οποίες η αδερφή τους έκανε μονοζυγωτικά. Μάλλον κληρονομικά είναι, έτσι δεν είναι?
Το δεύτερο είναι πως έχει λίγο καιρό που με πιάνει έντονος πονοκέφαλος στην περιοχή του ματιού και στο μέτωπο. Όταν έκανα αναλύσεις στον γυναικολόγο μου (μετά από 6 μήνες που γέννησα) είχα προλακτίνη 150! Δεν μου είπε όμως αν είναι φυσιολογική ή όχι, αν πρέπει να πάρω κάποιο χάπι ή ξέρω γώ... Άκουσα πως η προλακτίνη ευθύνεται για τους πονοκεφάλους. Τα ερωτήματα μου:
Αληθεύει? Και αν ναι, τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να δράσω άμεσα? Πέφτει μόνη της η προλακτίνη? Και τελευταίο: όταν έχεις ψηλή προλακτίνη, μένεις έγκυος? Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

ΑΠΑΝΤ.: Αγαπητή φίλη, καλησπέρα. H βιβλιογραφία λέει ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα δεν σχετίζονται με κληρονομικότητα, αλλά η συχνότητα με την οποία συναντώνται είναι σταθερή σε όλες τις φυλές, κοινωνίες κλπ. Αντίθετα, η συχνότητα των διζυγωτικών σχετίζεται με την κληρονομικότητα.
Όσον αφορά στην προλακτίνη σας και τις τιμές της, θα πρέπει να εξεταστείτε με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για την περίπτωση ενός προλακτινώματος. Συνήθως, η υψηλή προλακτίνη προκαλεί διαταραχές στην περίοδο και υπογονιμότητα. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε τις ορμόνες του θυρεοειδή σας. Όπως και να έχει, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
------------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ ΠΡΙΜΟΛΟΥΤ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα γιατρέ. Πήρα πριμολούτ, προκειμένου να μου έρθει περίοδος. Έπαιρνα 3 χάπια την ημέρα για 5 ημέρες. Έχουν περάσει 7 ημέρες απο το τελευταίο χάπι και ακόμη δεν μου έχει έρθει περίοδος. Χθες έκανα εξέταση προγεστερόνη με τιμή 44,7 και οιστραδιόλη με τιμή 234. Εσείς τί πιστεύετε βάσει των τιμών?

ΑΠΑΝΤ.: Οι τιμές που μου δίνετε είναι μέσα στα όρια των φυσιολογικών τιμών για τη δεύτερη φάση του κύκλου. Λογικά, σε λίγες μέρες θα σας έρθει περίοδος. Πάντως, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.
------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ;

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την περίδεση τραχήλου... είχα μια αποβολή στην 20ή εβδομάδα πριν ένα χρόνο στο δεύτερο μωρό μου, από ''ρήξη τραχήλου'', όπως με διαβεβαίωσε ο γιατρός μου... χωρίς λόγο... όταν ξεκίνησε τότε ο τοκετός, ο γιατρός μου έκανε περίδεση, μήπως και καταφέρουμε να το σώσουμε... μάταια... τώρα είμαι πάλι έγκυος!!!!! Εχθές λοιπόν (12w+2d) έκανα την αυχενική και ο γιατρός μέτρησε τον τράχηλό μου και τον βρήκε 28mm... Μου είπε ότι με αυτό το μήκος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί τοκετός πριν την 34η βδομάδα... και με βάση το βεβαρημένο ιστορικό μου καλό θα ήταν να προχωρήσω σε περίδεση.... Όμως κι αυτό, δεν είναι είπε κι απόλυτα σίγουρο ότι θα αποτρέψει μια αποβολή... Είναι τελικά επικίνδυνη μια περίδεση;;;; Δεν "σιγουρεύει" το μωρό μου;;;; Πρέπει αυτομάτως να σταματήσω τη δουλειά, όπως άκουσα κάπου, επειδή θέλει ξάπλα και μεγάλη προσοχή όταν γίνει;;;; Όχι ότι με πειράζει κάτι τέτοιο, αλλά να γίνουν όλα αυτά και τελικά να χάσω και το μωρό ή να διακινδυνέψω την υγεία μου, μου ακούγεται τρομακτικό... Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αγαπητή φίλη, κρίνοντας με βάση τα δεδομένα που μου δίνετε, δηλαδή το ιστορικό σας και το μήκος του τραχήλου στο υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται να κάνετε περίδεση, γιατί περισσότερο κινδυνεύετε από έναν πρόωρο τοκετό παρά από μία μόλυνση της μήτρας λόγω της περίδεσης. Η περίδεση είναι μία απλή χειρουργική πράξη, που όταν γίνεται εν ψυχρώ (δηλαδή προγραμματισμένα και όχι επειγόντως) και αφού έχει προηγηθεί καλλιέργεια κολπικού υγρού (να είναι στείρα), έχει μικρές πιθανότητες αποτυχίας. Αν όλα πάνε καλά, δεν θα χρειάζεται να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης, φυσικά μέσα σε λογικά πλαίσια. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τον τράχηλο υπερηχογραφικά κάθε μήνα, τόσο για το μήκος του, όσο και για τη διαστολή του. Φυσικά, όπως κάθε χειρουργική πράξη, έχει ένα ποσοστό (πολύ μικρό) αποτυχίας, με σοβαρότερη επιπλοκή αυτήν της μόλυνσης της μήτρας. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνετε ισχυρή αντιβίωση και αφαιρείται αμέσως το ράμμα της περίδεσης. Όπως όμως σας είπα και στην αρχή, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.
Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να λαμβάνετε προγεστερόνη κολπικά σε καθημερινή βάση, με περιορισμό όμως της φυσικής δραστηριότητας, και μόνο αν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις κατά την κρίση του θεράποντος γυναικολόγου.
------------------------------------------------------------------
ΑΙΤΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ καλημέρα. Είμαι μία μαμά ενός αγοριού ... σε μία καθ' όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη.
 Έμεινα έγκυος ... ξανά και την 8η εβδομάδα απέβαλα το έμβρυο μόνη μου, ύστερα από αποκόλληση και αιμορραγία. Ακολούθησαν εξετάσεις... Τον Αύγουστο ξαναέμεινα έγκυος... όλα καλά ώσπου ξαφνικά την 8η πάλι εβδομάδα είδα αίμα, και είχα μια μικρή αποκόλληση. Ξεκίνησα Utrogestan (3 των 200 mg) και πήρα αντιβίωση και Cyclacur και μου έγινε μία ένεση lentogest. Η αποκόλληση ξεπεράστηκε... Όλα καλά ώπου εχθές ξαφνικά (12η εβδομάδα) ένιωσα έντονους πόνους και ξαφνικά πλημμύρισα στο αίμα. Έπαθα πάλι αποκόλληση... Το ερώτημα μου είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, αφού κάνω τις ενέσεις μου και προσπαθώ να ξεκουράζομαι... Υπάρχουν ελπίδες να εξελιχθεί καλά η κύηση? Δε σας κρύβω ότι έχω λίγο κουραστεί... υπάρχει κάτι άλλο που ενδείκνυται να κάνω? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και με συγχωρείτε που καταχράστηκα το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές έχουν πολλά και διαφορετικά αίτια. Τα πιο συχνά και αυτά στα οποία θα πρέπει να εστιάσετε είναι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, γενετικά προβλήματα των γονιών και ενδοκρινολογικά αίτια. Δηλαδή χρειάζεται να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο της μήτρας σας, να ελεγχθείτε για τον καρυότυπό σας εσείς και ο σύζυγος, καθώς και να κάνετε μία καμπύλη σακχάρου και έλεγχο ορμονών θυρεοειδή. Τέλος, μην ξεχνάτε να διασφαλίζετε την υγιεινή του κόλπου σας με καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Η περίπτωσή σας φυσικά και ενέχει κινδύνους, υπάρχουν όμως πιθανότητες να εξελιχθεί καλά. Πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και οι πιθανότητες αυτές θα αυξηθούν.
------------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ SEROPRAM ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, γεια σας! Σας παρακολουθώ εδώ και καιρό μέσω του parents.gr και πραγματικά σας συγχαίρω για τη βοήθεια που προσφέρετε! Θα ήθελα αν σας είναι εύκολο να δώσετε και σε μένα μια απάντηση. ... ακολουθώ αγωγή με seropram 20 την ημέρα λόγω διαταραχής πανικού και αγοραφοβίας από την οποία υποφέρω εδώ και ... χρόνια. Επιθυμώ με το σύζυγό μου να αποκτήσουμε ένα παιδάκι. Η ψυχίατρός μου αναφέρει ότι μόλις επιτευχθεί εγκυμοσύνη θα γίνει σταδιακή μείωση του φαρμάκου. Αυτό που με αγχώνει είναι μήπως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα επιστρέψουν και κάνω κακό στο μωρό μου. Επιτρέπεται η χρήση αντικαταθλιπτικών από εγκύους; Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Το φάρμακο που παίρνετε ανήκει στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και θεωρούνται αυτά τα φάρμακα σχετικά ασφαλή για λήψη κατά την κύηση. Ειδικά το δικό σας ανήκει στη νεότερη γενιά φαρμάκων, για τα οποία δεν υπάρχουν τόσο πολλές πληροφορίες. Σίγουρα, μπορείτε και επιβάλλεται να συνεχίσετε την αγωγή σας κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μειώνατε τη δόση κατά το πρώτο τρίμηνο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η οργανογένεση του εμβρύου. Η εγκυμοσύνη μερικές φορές προκαλεί άγχος στη γυναίκα και αυτό μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου με τα ίδια ή και νέα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση από ψυχίατρο σε όλη τη διάρκεια της κύησης και την περίοδο της λοχείας, μέχρι να αποκατασταθούν οι ορμόνες.
------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ


ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η μερική είσοδος του ανδρικού μορίου στην γυναίκα θεωρείται σεξουαλική πράξη και εάν αυτή η μερική επαφή των 2 φύλων μπορεί να μεταδώσει κάποιου είδους ασθένεια.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε δύο άτομα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και μία από αυτές είναι και η μερική είσοδος του ανδρικού μορίου στον γυναικείο κόλπο. Υπάρχουν νοσήματα που μεταδίδονται μόνο με την επαφή και άλλα που προϋποθέτουν την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Οπότε και η μερική είσοδος μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.
------------------------------------------------------------------
ΣΕ ΚΥΗΣΗ ΔΙΔΥΜΩΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ TTTS (TWIN-TO-TWIN TRANSFUSION SYNDROME) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΕ ΟΞΕΙΑ ΜΟΡΦΗ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. ... ... γίνεται το σύνδρομο ΤΤΤS να εμφανιστεί σε τέτοια οξεία μορφή; Δηλαδή μέσα σε 5-10 λεπτά το ένα μωρό να πάρει όλο το αίμα και το άλλο να αδειάσει εντελώς και να μην μπορεί να γίνει κάτι? Συγνώμη που πήρα το θάρρος να σας ρωτήσω αλλά δεν μπορώ να βρω πουθενά πληροφορίες και πιστεύω ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να μου απαντήσει (βλέποντας το βιογραφικό σας). ... Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Η κύηση διδύμων με ένα πλακούντα αλλά δύο σάκους είναι υψηλού κινδύνου για ενδομήτριο θάνατο. Όταν αυτό συμβεί στο ένα έμβρυο, ο κίνδυνος για ενδομήτριο θάνατο στο δεύτερο είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κυρίως λόγω του οξέος συνδρόμου εμβρυοεμβρυικής μετάγγισης από το ζων στο νεκρό.
Το κλασσικό σύνδρομο συμβαίνει κυρίως στα μονοχοριακά δίδυμα (με ένα πλακούντα), εμφανίζεται συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο και σχετίζεται με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα. Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στην διαφορετική ανάπτυξη των εμβρύων και τη διαφορά αμνιακού υγρού τους.
Τα μονοχοριακά δίδυμα χρειάζονται στενή παρακολούθηση με συγκριτικό έλεγχο της ανάπτυξής τους για την έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου. Αν αποκλειστεί η περίπτωση αυτή, δηλαδή  αν τα έμβρυα έχουν αντίστοιχη ανάπτυξη, οπότε δεν υπάρχει υποψία του συνδρόμου, είναι πιθανό σε περίπτωση θανάτου του πρώτου και λόγω των αναστομώσεων (που υπάρχουν σε όλες τις μονοχοριακές κυήσεις μεταξύ των αγγείων του ενός εμβρύου με το άλλο) το αίμα του ζώντος να διοχετευθεί στο νεκρό.
Στην περίπτωση του θανάτου του ενός εμβρύου, μπορεί να εμφανιστεί οξέως το σύνδρομο και να καταλήξει και το άλλο έμβρυο.
------------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Είμαι 43 με ένα παιδάκι ... Έχω σταθερό κύκλο 27-28 ημερών. Όμως, μετά την τελευταία περίοδο ξαναείχα αίμα την 14η μέρα με μικρούς πόνους περιόδου και φούσκωμα. Ένοιωθα κανονικά σαν να είχα περίοδο αλλά λίγο αίμα. Γιατί έγινε αυτό; Πρέπει να ανησυχώ? Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Κάποιες φορές στη μέση του κύκλου (14η μέρα), κατά την ωορρηξία μπορεί μια γυναίκα να έχει λίγο αίμα και τα συμπτώματα της περιόδου. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονών. Αν, όμως, το αίμα συνεχιστεί για περισσότερες ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γυναικολόγο που θα εκτιμήσει με υπερηχογραφικό έλεγχο, εάν υπάρχει κάποια παθολογία από τα έσω γεννητικά όργανα. Φυσικά, θα πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση παθολογίας του τραχήλου, δηλαδή εάν υπάρχει κάποιος πολύποδας συνήθως. Το πιθανότερο, όμως, στην περίπτωσή σας είναι να πρόκειται για συμπτώματα ωορρηξίας.
------------------------------------------------------------------
ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗ ΚΟΛΠΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑ ΔΕΞΙΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 23 χρόνων και έχω πολυκυστικές ωοθήκες και άστατο κύκλο. Τους ... τελευταίους μήνες ο κύκλος μου έχει αλλάξει πάρα πολύ και έχουν εμφανιστεί πόνοι, ειδικά στη δεξιά πλευρά, που τον προηγούμενο μήνα δεν περνούσαν ούτε με αναλγητικά! ... Είχα και εμφάνιση κάποιων σταγόνων αίματος κάποιες μέρες πριν την περίοδο. ... ... Η διάρκεια περιόδου είναι ασυνήθιστη για μένα, όπως επίσης και ο πόνος χαμηλά δεξιά που δεν έχει σταματήσει, οι ζαλάδες το πρωί και το βράδυ και η ανακατωσούρα στο στομάχι. Δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί, που ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν έρθει η περίοδός μου. Θα πρέπει να ανησυχώ για κάποιο ενδεχόμενο εγκυμοσύνης;; Γιατί έχω ακούσει να υφίσταται ένα είδος περιόδου στην αρχή της. Ή μήπως για κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Λόγω του άστατου κύκλου σας, δεν μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα τις γόνιμες μέρες. Η εμφάνιση κολπικής αιμόρροιας που διαφέρει από την κανονική περίοδο, πάντα μας υποψιάζει για εγκυμοσύνη. Θα σας συμβούλευα να κάνετε μια εξέταση αίματος β-χοριακής, για να αποκλειστεί η περίπτωση τυχόν εγκυμοσύνης, και ένα κολπικό υπερηχογράφημα, για να δείτε την κατάσταση των ωοθηκών σας και να αναζητήσετε την αιτία του άλγους στη δεξιά χώρα.
------------------------------------------------------------------
ΜΙΚΡΟΒΙΟ E-COLI ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΨΙΜΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Από τον Ιούλιο έχω το μικρόβιο e-coli στον κόλπο και μου προκαλεί έντονο κάψιμο. 1η φορά έκανα καλλιέργεια τον Ιούλιο, πήρα ceclor 7 μέρες, η οποία μου έφερε αλλεργία, ξανακάνω καλλιέργεια παίρνω ciproxin, δε μου πέρασε, ξαναπαίρνω ciproxin, πάλι τα ίδια. Την τελευταία καλλιέργεια την έκανα πριν ένα μήνα, αλλά δε μου πέρασε, γιατί τα συμπτώματα τα έχω ακόμα. Μέχρι χθες είχα έντονο κάψιμο. Εδώ και 20 μέρες βάζω τα κολπικά υπόθετα eva biolact, αλλά δε βλέπω κάποια βελτίωση. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η αντιβίωση ciproxin είναι αρκετά δυνατή για ένα τόσο απλό μικρόβιο και μου φαίνεται περίεργο που δεν το έχει εξαλείψει. Το e-coli είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται φυσιολογικά στο έντερό μας και σε μικρές ποσότητες στον κόλπο. Πρόβλημα δημιουργείται όταν μεταναστεύει μαζικά από το έντερο προς τον κόλπο. Μεγάλη σημασία έχει η καθημερινή υγιεινή της περιοχής. Η τελευταία σας καλλιέργεια είχε δείξει πάλι το μικρόβιο; Πολύ καλά κάνατε και ξεκινήσατε κολπικούς γαλακτοβάκιλλους. Θέλει υπομονή η θεραπεία. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι κολπικές πλύσεις με σόδα.
------------------------------------------------------------------
ΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ - ΕΞΩΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση... Έκανα τεστ παπ και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για κακοήθεια και είχε εικόνα μη ειδικής κολπίτιδας-εξωτραχηλίτιδας... Είναι κάτι πολύ σοβαρό?Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Η μη ειδική κολπίτιδα είναι μία συνήθης φλεγμονή του κόλπου και τις περισσότερες φορές οφείλεται στον αιμόφιλο του κόλπου ή αλλιώς gardnerella vaginalis. Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο μικρόβιο και η θεραπεία γίνεται με λήψη αντιβιοτικών. Καλό θα ήταν να πάρει θεραπεία και ο σύντροφος.
Όσον αφορά στην εξωτραχηλίτιδα, θα χρειαστεί να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο μικρόβιο και εάν ναι, ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.
------------------------------------------------------------------
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ UTROGESTAN ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Έχω μια απορία. ... ... Πήγα στο γυναικολόγο και μου έδωσε χάπια Utrogestan για 10 μέρες μετά τις γόνιμες μέρες για 3 μήνες. Αλλά εγώ φοβάμαι. Να τα πάρω; Μπορώ να μείνω έγκυος μ' αυτά ή μήπως κάνουν κακό;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα! Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, γιατί το Utrogestan είναι ακίνδυνο φάρμακο. Μπορείτε να μείνετε έγκυος, ενόσω το λαμβάνετε, και δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, είτε σε εσάς, είτε στο μωρό.
------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΡΗΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Πότε μετράμε την β-χοριακή στο αίμα για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη;

ΑΠΑΝΤ: Για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη με την εξέταση της β-χοριακής αίματος, θα πρέπει ήδη να έχει γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο, οπότε αρχίζει και παράγεται από τον οργανισμό η χοριακή γοναδοτροπίνη, που γι' αυτό χαρακτηρίζεται και ως "ορμόνη της εγκυμοσύνης". Η εμφύτευση γίνεται περίπου 7 ημέρες μετά την γονιμοποίηση, η οποία, όμως, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς έχει γίνει. Γενικά, η μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα μπορεί να δείξει αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την γονιμοποίηση (ενώ τα τεστ ούρων του εμπορίου είναι λιγότερο ευαίσθητα).
------------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΡΩΤ.: Ισχύει ότι μετά από τη σαλπιγγογραφία μένεις πιο εύκολα έγκυος?

ΑΠΑΝΤ.: Σύμφωνα με μελέτες, μετά τη σαλπιγγογραφία τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης αυξάνουν, κυρίως για τους τρεις πρώτους κύκλους, διότι με τη δίοδο του σκιαγραφικού υγρού λύνονται τυχόν συμφύσεις στις σάλπιγγες.
------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ - ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ - ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΕΡΩΤ.: Είναι επικίνδυνη η περίδεση τραχήλου αν γίνει την 22η εβδομάδα;

ΑΠΑΝΤ.: Η περίδεση είναι μια απλή επέμβαση που αποσκοπεί στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Συνήθως γίνεται μετά την 12 εβδομάδα κύησης (13η ως 16η εβδομάδα), εφόσον υπερηχογραφικά το έμβρυο εμφανίζεται υγιές (εκλεκτική περίδεση).

Σε αντίθεση προς την εκλεκτική περίδεση, που γίνεται προγραμματισμένα βάσει του ιστορικού της γυναίκας (ύπαρξη κλασικών χαρακτηριστικών τραχηλικής ανεπάρκειας), η επείγουσα περίδεση εφαρμόζεται, όταν υπάρχουν επείγουσες ενδείξεις, και συγκεκριμένα όταν η γυναίκα παρουσιάζει υπερηχογραφικές αλλαγές συνοδευόμενες από τράχηλο μικρού μήκους ή χοανοειδούς σχήματος. Επείγουσα περίδεση μπορεί να γίνει μέχρι την 24η εβδομάδα, οπότε το μωρό θεωρείται βιώσιμο.

Όπως κάθε χειρουργική πράξη, έχει πιθανές επιπλοκές. Γι’ αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος (π.χ. ιστορικό πρόωρου τοκετού). Κυρίως, υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης της μήτρας, οπότε στην περίπτωση αυτή χορηγείται ισχυρή αντιβίωση και αφαιρείται αμέσως το ράμμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος αυτός σε σχέση με τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Όταν ο δεύτερος είναι πολύ μεγαλύτερος, τότε θα πρέπει να προτιμάται η περίδεση.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η φαρμακευτική χορήγηση προγεστερόνης κολπικά έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε γυναίκες με ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας, οι οποίες δεν έχουν ιστορικό πρόωρου τοκετού.
------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Μπορώ να παίρνω αντιισταμινικά χάπια Rupafin για θεραπεία δερματολογικής πάθησης (εξανθημάτων), ενώ προσπαθώ για εγκυμοσύνη;

ΑΠΑΝΤ.: H ρουπαταδίνη (rupafin) ανήκει στα αντιισταμινικά 2ης γενιάς και το συγκεκριμένο, σε αντίθεση με άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς στην κύηση. Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δεν έχουν δείξει ότι η ρουπαταδίνη προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Παρακάτω σας παραθέτω έναν πίνακα για τα αντιισταμινικά και την ασφάλειά τους στην κύηση.

Γενικά, στο πρώτο τρίμηνο της κύησης καλό είναι να αποφεύγονται και να δίνονται μόνο αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με άλλα φάρμακα. Από τα αντιισταμινικά φάρμακα πρέπει να προτιμώνται τα 2ης γενιάς σε σχέση με τα 1ης, λόγω ασφάλειας στην κύηση. Ωστόσο, όπως θα δείτε και από τον πίνακα, υπάρχουν άλλα αντιισταμινικά της ίδιας κατηγορίας, όπως το Zirtek και το Clarityne, που θεωρούνται περισσότερο ασφαλή. Καλό θα είναι να μιλήσετε με το δερματολόγο σας για τη θεραπεία σας.


------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 43 χρονών, 70 κιλά, 165 ύψος. Ολιγάριθμες μικροαποτιτανώσεις στο  δεξιό μαστό δίνουν εντύπωση συρρεουσών βιραντ3, υπερηχογράφημα καθαρό, λεμφαδένες εντάξει.

Ερώτηση:
Πρέπει να κάνω βιοψία ή να περιμένω 4 μήνες να δούμε πως θα εξελιχθεί; Ποιός γιατρός πρέπει να με δει και να το αποφασίσει και με τι κριτήρια; Μήπως η βιοψία μου δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα;

Απάντηση:
Θα πρέπει να αξιολογήσει τη μαστογραφία σας κάποιος γυναικολόγος ή κάποιος μαστολόγος, ώστε να σας εξετάσει κλινικά και να αποφασίσει για την περαιτέρω αντιμετώπιση.
------------------------------------------------------------------
ΚΝΗΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΕΚΚΡΙΜΑ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 47 χρονών, 63 κιλά, 184 ύψος. Κλιμακτήριος.

Ερώτηση:
Ο σύντροφός μου παρουσίασε μικρά σπυράκια στο πέος κι εγώ κνησμό στο αιδοίο και λευκό έκκριμα σαν κομμένο γάλα.

Απάντηση:
Σύμφωνα με αυτά που περιγράφετε, μάλλον έχετε προσβληθεί από μύκητες. Θα πρέπει να σας εξετάσει γυναικολόγος και ίσως να κάνετε και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού. Θεραπεία ανάλογη με τη δική σας θα πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας.
------------------------------------------------------------------
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 23 χρονών, 78 κιλά, 173 ύψος. Ασταθής κύκλος περιόδου.

Ερώτηση:
Έχω ελεύθερη σεξουαλική ζωή. Έπρεπε να μου έχει έρθει περίοδος στις 20/10. Έχω αναγούλες, πονοκεφάλους, όρεξη για φαγητό και κουράζομαι πολύ εύκολα. Είμαι έγκυος; Να κάνω τεστ;

Απάντηση:
Τα συμπτώματα που αναφέρετε ταιριάζουν και με αρχή εγκυμοσύνης αλλά και με προεμμηνορυσιακά συμπτώματα. Αν δεν σας έχει έρθει ακόμα περίοδος, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση β-χοριακής αίματος.
------------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Είμαι 6 εβδομάδων έγκυος και εδώ και μια βδομάδα έχω πόνο στα οστά της λεκάνης, της μέσης και των ποδιών. Είναι φυσιολογικό;

ΑΠΑΝΤ.: Στην κύηση, αρχικά λόγω ορμονών, οι σύνδεσμοι της λεκάνης χαλαρώνουν και παρουσιάζονται προβλήματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις της πυέλου και της μέσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται τόσο στην αρχή της κύησης, όπως είπαμε λόγω ορμονών, όσο και στην πορεία, κυρίως λόγω καταπόνησης της πυέλου από το βάρος και την κακή στάση της εγκύου. Ειδικά σε γυναίκες που είχαν και πριν την κύηση προβλήματα με τη μέση τους, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα άλγους, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ορθοπεδικό για να αποκλειστεί οποιαδήποτε παθολογία της περιοχής. Η αντιμετώπιση της κατάστασης γίνεται με αναλγητικά παρακεταμόλης, τα οποία είναι αβλαβή για το μωρό.
------------------------------------------------------------------ 
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΡΩΤ.: Είναι ασφαλές να συλλάβω στον ίδιο κύκλο που έκανα σαλπιγγογραφία;

ΑΠΑΝΤ.:  Δεν υπάρχει πρόβλημα, αν συλλάβετε στον κύκλο που θα έχετε κάνει σαλπιγγογραφία. Οι μελέτες δείχνουν ότι μετά τη σαλπιγγογραφία τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης αυξάνουν κυρίως για τους τρεις πρώτους κύκλους. Σημασία έχει να αποκλείσετε την πιθανότητα εγκυμοσύνης, όταν θα κάνετε τη σαλπιγγογραφία, και για το λόγο αυτό την κάνετε τη 10η μέρα του κύκλου σας. Η ακτινοβολία που θα πάρετε καθώς και η επίδραση από το σκιαγραφικό υγρό δεν ''μένουν'' στον οργανισμό και δεν επηρεάζουν το μελλοντικό έμβρυο.
------------------------------------------------------------------ 
ΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΔΕΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Πότε κόβεται το ράμμα της περίδεσης και πότε μπορεί να γεννήσω μόλις μου το κόψουν;

ΑΠΑΝΤ.:  Συνήθως, το ράμμα της περίδεσης το κόβουμε μετά την 37η εβδομάδα, ώστε το μωρό αν γεννηθεί να είναι τελειόμηνο. Όταν κόψετε το ράμμα, θα πρέπει να μείνετε στο μαιευτήριο για καρδιοτοκογράφημα, ώστε να δούμε αν η μήτρα σας κάνει συσπάσεις και, αν όλα είναι καλά, μπορείτε να πάτε σπίτι και μετά θα κανονίσει ο γιατρός πότε θα σας ξαναδεί.
------------------------------------------------------------------ 
ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΗΣ

ΕΡΩΤ.: Αγαπητή κα Βάντζου,
... γέννησα με φυσιολογικό τοκετό ένα αγόρι βάρους 3,700 kgr και υποβλήθηκα σε περινεοτομή. Είχα έντονους πόνους στην περιοχή από την αρχή και δυσκολεύομαι ακόμα και σήμερα, 50 ημέρες μετά, να καθίσω, να περπατήσω, να σκύψω, γενικότερα να κάνω οποιαδήποτε κίνηση που την επηρεάζει. Είναι μάλιστα και στιγμές που αισθάνομαι στιγμιαίους πόνους, σαν "τσιμπήματα".
Ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να υποθέσετε που μπορεί να οφείλονται οι πόνοι μου. Τι είδους επιπλοκές μπορεί να έχει μια περινεοτομή;
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

ΑΠΑΝΤ.: Συγχαρητήρια για το αγοράκι σας! Η περινεοτομή είναι μία απαραίτητη τομή που γίνεται στο περίνεο, κατά την έξοδο του μωρού, ώστε να μη γίνει ανεξέλεγκτα η διάσπαση της περιοχής. Η επούλωση της τομής επηρεάζεται από τυχόν φλεγμονή στον κόλπο, από το είδος της τομής που έχει γίνει και από τον ίδιο τον οργανισμό. Επίσης η έλλειψη ορμονών λόγω θηλασμού καθυστερεί την αποκατάσταση. Από τη στιγμή που ο γιατρός σας δεν εντοπίζει κάποιο πρόβλημα, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθετε. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα αποκατάστασης του βλεννογόνου, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σας εύχομαι καλή ανατροφή και παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για ό,τι σας απασχολεί.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ - ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να κάνω κάποιες ερωτήσεις. Ο σύντροφός μου δεν εκσπερματώνει μέσα μου. Υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος; Πιο μετά, όταν θα θέλω να κάνω παιδί, θα μπορέσω να κάνω εύκολα, δεδομένου ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες και, όταν ήμουν μικρή, οι γιατροί με είχαν ταράξει στα αντισυλληπτικά; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πριν την εκσπερμάτιση τα υγρά που βγαίνουν έχουν κάποια σπερματοζωάρια, με τα οποία θα μπορούσατε να μείνετε έγκυος. Βέβαια, είναι αρκετά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, οπότε, αν δεν επιθυμείτε εγκυμοσύνη, θα πρέπει να βρείτε κάποιο άλλο πιο ασφαλή τρόπο αντισύλληψης. Όσον αφορά στο θέμα των πολυκυστικών ωοθηκών, θα πρέπει να σας εξετάσει ένας γυναικολόγος, ο οποίος με τη βοήθεια του υπερήχου θα μπορούσε να σας πει σε τί κατάσταση βρίσκονται οι ωοθήκες σας.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΜΕ ΑΙΜΑ;

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Αν μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε: μπορεί να έχει μια κοπέλα ωορρηξία με αίμα; Να σας πω πως εδώ και καιρό παίρνει αντισυλληπτικά χάπια στην ώρα τους. Της είχε τελειώσει η περίοδος και ξαφνικά μετά από 7 μέρες της ξαναήρθε αίμα. Υπάρχει περίπτωση, επειδή παίρνει τα χάπια, να έχει ωορρηξία με αίμα; Παράλληλα, έχω ολοκληρώσει μέσα της και φοβάμαι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αν μία κοπέλα παίρνει αντισυλληπτικά, δεν κάνει ωορρηξία, οπότε δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Η κολπική αιμόρροια στο μέσο του κύκλου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και καλό θα είναι να επισκεφτεί κάποιο γυναικολόγο.
-------------------------------------------------------------
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ ZINADOL ΣΤΗΝ 5Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΗΣΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Κα Βάντζου, καλησπέρα σας.
Σήμερα βρήκα το blog σας και παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω για κάτι που με έχει στενοχωρήσει πολύ. ... σήμερα είμαι αν υπολογίζω καλά, στην 3η ή 2η βδομάδα μετά τη σύλληψη αντίστοιχα (5η ή 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης όπως λένε οι γιατροί;). (Η χοριακή μου εχθές ήταν 1255 μονάδες).
Όμως, από τις 26/10 άρχισα την αντιβίωση zinadol (500 πρωί κ΄ βράδυ), καθώς ξαφνικά εμφάνισα πρησμένο αδένα στο λαιμό. ... Όταν προχθές έκανα την παρακέντηση, μου είπαν ότι μπορεί να είναι εμβρυϊκή κύστη (εμβρυϊκή σχισμή). Τα ακριβή αποτελέσματα θα βγουν τις επόμενες μέρες. Μήπως η αντιβίωση τελικά ήταν άχρηστη και την πήρα και την εβδομάδα εγκυμοσύνης που σχηματίζονται τα όργανα!;; Έχω αγχωθεί και πικραθεί πέρα από τα λόγια ότι μπορεί να επηρέασα αρνητικά την οργανογένεση... Σας παρακαλώ, πείτε μου τη γνώμη σας, γιατί έχω αγχωθεί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα! Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, γιατί η αντιβίωση που πήρατε είναι ακίνδυνη για το μωρό σας σε όποια φάση και αν βρίσκεται. Εύχομαι καλά αποτελέσματα και με το καλό να προχωρήσει η κύηση.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας γιατρέ.
 Βρίσκομαι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα το οποίο με απασχολεί εδώ και καιρό. Πρόκειται για τον πόνο που νιώθω κατά την σεξουαλική επαφή. Μόνο που τον πόνο αυτό δεν τον αισθάνομαι ούτε την ώρα της διείσδυσης, ούτε στον κόλπο, αλλά στο πίσω μέρος του σώματός μου που φαντάζομαι ότι είναι το παχύ έντερο, καθώς, κάθε φορά που το πέος έρχεται σε επαφή με το σημείο αυτό, εγώ νιώθω έναν έντονο πόνο σαν να θέλω να πάω στην τουαλέτα ... Μήπως έχω κάτι σοβαρό?
  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και το ενδιαφέρον σας και περιμένω με ανυπομονησία το πόρισμά σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Κατά τη σεξουαλική πράξη το πέος, ερχόμενο σε επαφή με τον τράχηλο, μετακινεί τη μήτρα και αυτή με τη σειρά της διάφορα όργανα της κοιλιακής χώρας. Μερικές φορές ερεθίζεται η ουροδόχος κύστη, άλλες φορές το έντερο, ανάλογα με την κλίση που έχει η μήτρα μέσα στην κοιλιά. Ωστόσο, θα πρέπει να σας εξετάσει γυναικολόγος, για να αποκλειστεί κάποια παθολογία στις ωοθήκες και τη μήτρα.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 27 χρονών, 53 κιλά, 164 ύψος. Καλησπέρα. Τελευταία περίοδος ήταν στις 2 Νοεμβρίου. Ο κύκλος μου διαρκεί 33 ημέρες. Θέλουμε να ξεκινήσουμε προσπάθειες αλλά δεν γνωρίζω τις γόνιμες μέρες.

Ερώτηση:
Ποιες μέρες να έρθω σε επαφή? Και πώς θα καταλάβω την ωορρηξία μου?

Απάντηση:
Καλησπέρα. Οι γόνιμες μέρες είναι 2 μέρες πριν την αναμενόμενη ωορρηξία και δύο μέρες μετά. Μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει να έχετε συχνές επαφές (προτεινόμενη συχνότητα μέρα παρά μέρα). Η ωορρηξία σε ένα κύκλο υπολογίζεται 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο. Σε ένα κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα (1η μέρα είναι η ημέρα της αιμόρροιας). Στη δική σας περίπτωση η ωορρηξία υπολογίζεται τη 19η μέρα. Δηλαδή σε αυτό τον κύκλο η ωορρηξία υπολογίζεται στις 20 Νοεμβρίου. Καλό είναι να έχετε μία επαφή 5 μέρες πριν (15 Νοεμβρίου) και μετά μέρα παρά μέρα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.
-----------------------------------------------------------
ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 19 χρονών, 60 κιλά, 160 ύψος

Ερώτηση:
Σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το προφυλακτικό έσπασε... Ο φίλος μου και εγώ το αντιληφθήκαμε αμέσως και σταματήσαμε, δεν εκσπερμάτωσε... Υπάρχει κάποια περίπτωση εγκυμοσύνης? Τι μου προτείνετε να κάνω για να σιγουρευτώ? Συμβουλεύτηκα και τον φαρμακοποιό της γειτονιάς και μου είπε ότι οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες...

Απάντηση:
Καλησπέρα. Εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί και με τα υγρά πριν την εκσπερμάτωση, οπότε αν θέλετε να αποκλείσετε περίπτωση εγκυμοσύνης θα πρέπει να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας μέσα σε 72 ώρες από το γεγονός.
-----------------------------------------------------------
ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ; ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 27 χρονών, 53 κιλά, 160 ύψος. Δεν έχω κάτι εκτός ότι παλιά είχα φύσημα στην καρδιά.

Ερώτηση:
Γεια σας, γιατρέ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι, μια που είμαι λίγο αγχωτική και θέλω, πριν μείνω έγκυος, να κάνω εξετάσεις, γιατί έχω και χρόνια να κάνω, μια που δεν τους θέλω καθόλου τους γιατρούς (επειδή τους φοβάμαι). Ποιές εξετάσεις είναι πιο σημαντικές να κάνω για αρχή...? Σας ευχαριστώ πολύ. Και το φολικό οξύ κάνει καλό να το πάρω και ας μην έχω κάνει εξετάσεις ακόμα; Και αν ναι, τί να πάρω;

Απάντηση:
Καλησπέρα. Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, πριν ένα ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες σύλληψης, είναι ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης για το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, αντισώματα ερυθράς και προσδιορισμός ομάδας αίματος και ρέζους. Το φυλλικό ή φολικό οξύ αποδεδειγμένα βοηθάει στην αποφυγή παθήσεων του νευρικού σωλήνα του εμβρύου και η λήψη του είναι χρήσιμη πριν τη σύλληψη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα. Ρωτήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.
-------------------------------------------------------------
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗΣ IUTPI - ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, γιατρέ. Σκεφτόμαστε να προβούμε στη μέθοδο της σπερματέγχυσης και θα ήθελα τη γνώμη σας για την νέα μέθοδο IUTPI σε σύγκριση πάντα με την IUI. Ευχαριστώ.
Επίσης, ήθελα να σας ρωτήσω αν η λήψη προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην περίοδο ή αν δεν επηρεάζει. Και πάλι ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η μέθοδος της ενδομητρο-σαλπιγγοπεριτοναϊκής σπερματέγχυσης (IUTPI) χρησιμοποιεί αντί για 0,5-1 ml καλλιεργητικό υγρό που περιέχει το σπέρμα, 10 ml καλλιεργητικό υγρό που περιέχει το σπέρμα και εκτελείται μετά από στεγανοποίηση του τραχήλου με ένα ειδικό όργανο - κολποδιαστολέα, το οποίο εμποδίζει την παλινδρόμηση του σπέρματος. Με τον τρόπο αυτό το σπέρμα φτάνει μέχρι τις σάλπιγγες και την περιτοναϊκή κοιλότητα. Είναι μία μέθοδος εναλλακτική της απλής σπερματέγχυσης με πολύ καλά αποτελέσματα. Σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Η λήψη προγεστερόνης (ορμόνη του 2ου μισού του κύκλου) μπορεί να παρατείνει το διάστημα πριν την περίοδο ή απλά να σταθεροποιήσει τον κύκλο. Συνήθως οι γυναικολόγοι τη χορηγούν για να ρυθμίσουν και να ενισχύσουν την ωχρινική φάση (το διάστημα μετά την ωορρηξία).
-------------------------------------------------------------
ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα που με απασχολεί: Εδώ και πέντε χρόνια, μετά τη γέννηση του παιδιού μου, έχω διαταραχή στην περίοδο. Κάθε μήνα έχω συμπτώματα περιόδου για 15 ημέρες (έντονοι πόνοι μέσης και πρήξιμο), μετά καφέ αίμα και τελικά περίοδο. Με έχει κουράσει αφάνταστα αυτή η κατάσταση. Δοκίμασα και αντισυλληπτικά, αλλά δεν βλέπω έναν κύκλο που να λειτουργεί φυσιολογικά. Ενδοκρινολόγος και γυναικολόγος δεν βρίσκουν την αιτία. Τί μπορεί να φταίει; Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κυρίως ορμονικούς. Αν έχετε ελέγξει το θυρεοειδή σας και την προγεστερόνη, είσαστε καλυμμένη. Από την άλλη χρειάζεται ένα πλήρες ιστορικό και γυναικολογική εξέταση με αναλυτικό υπερηχογραφικό έλεγχο τη 10η μέρα του κύκλου πριν καταλήξει κάποιος σε πιθανή διάγνωση.

ΕΡΩΤ.: Πιστεύετε ότι τα παραπάνω κιλά που έχω (10 παραπανίσια κιλά) από την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλούν την διαταραχή της εμμήνου ρύσης;

ΑΠΑΝΤ.: Σίγουρα, εάν έχετε πολλά παραπάνω κιλά από το σύνηθες βάρος σας δεν βοηθάει στην ομαλοποίηση του κύκλου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποδώσουμε αβίαστα την ανωμαλία αυτή στα παραπάνω κιλά. Πρώτα πρέπει να αποκλειστούν όλοι οι παθολογικοί λόγοι.
-------------------------------------------------------------
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Έχω κάνει τεστ ΠΑΠ δυο φορές, σε δυο διαφορετικούς γιατρούς και τα αποτελέσματα έγραφαν «ελαφρά τραχηλίτιδα». Οι γιατροί μου είπαν ότι δεν είναι τίποτα και δεν μου έδωσαν φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, έχω πόνο στη σεξουαλική επαφή. Ο σύντροφός μου έκανε και αυτός εξετάσεις και δεν έχει τίποτα. Αναρωτιέμαι αν κανονικά θα έπρεπε οι γιατροί να μου δώσουν κάποια αντιβίωση. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Ως γνωστόν, το τεστ Παπανικολάου ελέγχει όχι μόνο ανωμαλίες των κυττάρων του τραχήλου και του κόλπου, αλλά μπορεί να διαγνώσει και φλεγμονές, είτε από συγκεκριμένα μικρόβια ή μύκητες, είτε γενικά χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το αίτιο. Είναι στην κρίση του γυναικολόγου να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της φλεγμονής (είτε κολπίτιδας είτε τραχηλίτιδας), ανάλογα με την κλινική εξέταση και τη συμπτωματολογία της γυναίκας. Από τη στιγμή που έχετε δύο αποτελέσματα με φλεγμονή, καθώς και πόνο κατά την επαφή, καλό είναι να προβείτε σε μία πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού με έλεγχο για όλους τους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον κόλπο ή τον τράχηλο.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 22 χρονών, 75 κιλά, 170 ύψος. Πριν από 5 μήνες εμφάνισα πιτυρίαση και έπαιρνα από τον δερματολόγο μου αντιβίωση. Μετά από 3 μήνες, αφού υποχώρησε εντελώς η πιτυρίαση και σταμάτησα την αντιβίωση, από τότε έχω φαγούρα στα γεννητικά όργανα και παρατηρώ επίσης λεπτόρρευστες, λευκοκίτρινες κολπικές εκκρίσεις.

Ερώτηση:
Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι κολπίτιδα και τι μπορώ να κάνω για να την θεραπεύσω. Σχετίζεται με το ph του κόλπου? Δεν θέλω να πάω σε γυναικολόγο και θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω. Ευχαριστώ.

Απάντηση:
Πρέπει να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού. Τα συμπτώματα που περιγράφετε ταιριάζουν με μυκητιασική κολπίτιδα.
-------------------------------------------------------------
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;

Ιστορικό:
Γυναίκα, 29 χρονών, 46 κιλά, 169 ύψος.

Ερώτηση:
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω: αν το σπέρμα το ρουφήξουμε με μια σύριγγα και το βάλουμε στην κατάψυξη και το ξεπαγώσουμε και το εισάγουμε στον κόλπο μας, υπάρχει πιθανότητα σύλληψης ή το σπέρμα έχει καταστραφεί? Ξέρω ότι σας φαίνεται περίεργο αυτό που ρωτάω, απλά στις γόνιμες μέρες μου ο σύζυγός μου θα λείπει επαγγελματικό ταξίδι και θα θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να τις εκμεταλλευτούμε. Είναι δυνατόν?

Απάντηση:
Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να συντηρήσετε το σπέρμα του συζύγου σας. Είναι κάτι που χρειάζεται ειδική διαδικασία, την οποία δεν μπορείτε να την κάνετε μόνη σας.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ

Ιστορικό:
Γυναίκα, 20 χρονών, 56 κιλά, 153 ύψος. Είμαι παρθένα ακόμα και είχα ιστορικό ουρολοίμωξης πριν από 2 μήνες.

Ερώτηση:
Είμαι παρθένα και πριν 4 μήνες με τον πρώην φίλο μου είχαμε έρθει σε επαφή αλλά μόνο τα προκαταρκτικά. Δεν ολοκληρώσαμε. Φοβάμαι, όμως, μην έχω μείνει έγκυος από τα υγρά του. Γίνεται αυτό και εάν ναι τι μπορώ να κάνω τώρα; Είμαι 20 χρόνων και φοβάμαι πολύ. Σας παρακαλώ, ενημερώστε με... Α, να σας πω ότι έχω κανονικά περίοδο. Δεν είχα ούτε μια μέρα καθυστέρηση.

Απάντηση:
Καλησπέρα. Για να μείνει μία κοπέλα έγκυος, πρέπει το σπέρμα να ταξιδέψει μέσα από τον κόλπο, τον τράχηλο, να ανέβει στη μήτρα και τις σάλπιγγες. Όταν ο σύντροφος εκσπερματώνει στην είσοδο του κόλπου και όχι μέσα στον κόλπο, η πορεία που έχει το σπέρμα να διανύσει είναι πιο μεγάλη και πιο δύσκολη, αφού δεν έχει και την τραχηλική βλέννα για να το μεταφέρει. Οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να μείνετε έγκυος με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, το γεγονός ότι έχετε κανονικά περίοδο, δείχνει ότι δεν είστε έγκυος. Αν παρόλα αυτά έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης, για να βεβαιωθείτε.
-------------------------------------------------------------
ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ - ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Ιστορικό:
Άνδρας, 18 χρονών, 75 κιλά, 177 ύψος.

Ερώτηση:
Γεια σας. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ αγχωμένος... Έκανα σεξ με την κοπέλα μου με προφυλακτικό. Την ώρα που τελείωσα, είδα ότι το προφυλακτικό είχε σπάσει... Στην κοπέλα δεν έχω πει τίποτα ακόμα, αλλά φοβάμαι πολύ.

Απάντηση:
Καλησπέρα. Θα πρέπει να ενημερώσετε τη σύντροφό σας για να πάρει το χάπι της επόμενης μέρας μέσα σε 72 ώρες από την επαφή.
-------------------------------------------------------------
ΟΣΜΗ ΚΟΛΙΠΚΩΝ ΥΓΡΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: τα υγρά μου μυρίζουν και μερικές φορές είναι λίγο πηχτά και, όταν ακουμπάνε στο εσώρουχο, μυρίζουν. Έχω κάποια υπόθετα mycomycen. Θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω ή μου προτείνετε κάτι άλλο? Σας ευχαριστώ!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υπόθετα mycomycen αντιμετωπίζουν την κολπική μυκητίαση. Τα συμπτώματα που περιγράφετε αντιστοιχούν σε κολπίτιδα άλλης αιτιολογίας. Το σωστό είναι να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού για αερόβια, αναερόβια και άμεσο παρασκεύασμα και να ακολουθήσετε αγωγή σύμφωνα με το αποτέλεσμα.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, γιατρέ. Θα 'θελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας κάνω μια ερώτηση που εδώ και πολύ καιρό με προβληματίζει. Είμαι 18 εβδομάδων έγκυος και σχεδόν από την αρχή της εγκυμοσύνης μου παίρνω τα χάπια Utrogestan 200MG επί 3 φορές την ημέρα. Μου δόθηκε αυτή η αγωγή, διότι στην αρχή, με βάση τον υπέρηχο που έκανα, έδειξε αιμορραγικό ωχρό σωμάτιο, εν συνεχεία διαπιστώθηκε επιπωματικός οπίσθιος πλακούντας, ο οποίος τελικά έχει ανέβει αρκετά. Παρόλο που τα καφέ υγρά έχουν σταματήσει εδώ και πολλές βδομάδες και γενικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός μου δεν θέλει να σταματήσω την προγεστερόνη, έως ότου γίνει ο επόμενος μεγάλος υπέρηχος (β΄ επιπέδου).
Η ερώτησή μου είναι η εξής: τί συνέπειες μπορεί να έχουν αυτές οι ορμόνες στο μωρό?? Κάπου διάβασα ότι οι υψηλές δόσεις προγεστερόνης προκαλούν διαφορετικού βαθμού αρρενοποίηση σε θηλυκά έμβρυα, υπερτροφίες και διάφορα τέτοια. Ποιά είναι η γνώμη σας???
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα.
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η προγεστερόνη έχει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που όμως δεν θα πρέπει να σας απασχολούν, γιατί είναι τόσο σπάνιες και συμβαίνουν σε τόσο μεγάλες δόσεις, που πρακτικά είναι μηδαμινές. Την προγεστερόνη τη χορηγούμε σε καταστάσεις επίφοβες για αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Δεν μπορώ να ξέρω για ποιο λόγο σας τη χορηγεί ο γιατρός σας, ενώ τα συμπτώματά σας έχουν υποχωρήσει. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, όταν τη διακόψετε, είναι να μειώσετε σταδιακά τη δοσολογία πριν τη σταματήσετε εντελώς.
Εύχομαι με το καλό!
-------------------------------------------------------------
ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΟΔΕΥΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας! Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα λίγο αίμα στην περιοχή του πρωκτού μετά την αφόδευση. Επίσης, είχα και λίγο πόνο. Ήθελα να σας ρωτήσω ποιόν ειδικό θα πρέπει να επισκεφτώ για αυτό ή τι πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα συμπτώματα που μου περιγράφετε αντιστοιχούν σε πρόβλημα με αιμορροΐδες ή ραγάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα ειδική για την περιοχή του πρωκτού (π.χ. proctosynalar) για λίγες μέρες και να προσέξετε τη διατροφή σας (όχι καυτερά, σάλτσες, κόκκινο κρασί ή σοκολάτα). Καλό είναι να τρώτε πολλά λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες. Επίσης, βοηθάει να πλένεστε στην περιοχή κάθε φορά μετά την τουαλέτα με χλιαρό προς κρύο νερό. Αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα σε 2-3 μέρες, πρέπει να απευθυνθείτε σε χειρουργό ή γαστρεντερολόγο.
-------------------------------------------------------------
ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΟΥΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είναι η πρώτη φορά που ξεκίνησα τις προσπάθειες να μείνω έγκυος. Δεν έχω σταθερό κύκλο λόγω πολυκυστικών ωοθηκών. Εδώ και 2 μήνες σταμάτησα τα χάπια αντισύλληψης... Μετά την πράξη έχω αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας και συχνοουρία. Δεν πηγαίνω αμέσως τουαλέτα. Περιμένω 15-30 λεπτά και μετά. Μένω στο κρεβάτι με ανυψωμένα τα πόδια. Κάνω σωστά? Είναι φυσιολογικό να έχω υγρά και συχνοουρία? Σας παρακαλώ, απαντήστε μου, γιατί έχω πολύ άγχος. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Είναι φυσιολογικό να έχετε υγρά μετά την επαφή καθώς και συχνοουρία, λόγω του ερεθισμού της ουρήθρας. Αν, όμως, έχετε υγρά και συχνοουρία ακόμα και πολλές ώρες μετά, τότε καλό είναι να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού και μία γενική ούρων, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο μίας φλεγμονής. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατάκλιση μετά την επαφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Όμως, καλά κάνετε και μένετε στο κρεβάτι μετά την επαφή, έτσι ώστε να μη φεύγει το σπέρμα με τη βαρύτητα.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση για ένα ζήτημα που με απασχολεί. Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθώ να μείνω έγκυος χωρίς αποτέλεσμα, παρόλο που έχω συχνή επαφή. ... Έχω δοκιμάσει τεστ ωορρηξίας, τα οποία δεν μου έδειξαν ποτέ θετική, δηλαδή γόνιμη μέρα. Είχαν βγει όλο το μήνα αρνητικά. Μήπως δεν κάνω ωορρηξία και πρέπει να το κοιτάξω παραπέρα? Αν δεν κάνω ωορρηξία, πώς θα το καταλάβω? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Για τη διαπίστωση της ωορρηξίας ένας ασφαλής τρόπος είναι τα υπερηχογραφήματα που γίνονται από το γυναικολόγο, 2 ή 3 σε κάθε κύκλο, με τα οποία διαπιστώνεται ή όχι ωορρηξία στον συγκεκριμένο κύκλο. Είναι μία συνήθης πρακτική σε γυναίκες που προσπαθούν για εγκυμοσύνη και θέλουν να είναι σίγουρες για τις γόνιμές τους μέρες. Σε αυτά τα υπερηχογραφήματα ελέγχονται οι ωοθήκες και μετριέται το κυρίαρχο ωοθυλάκιο, τί μέγεθος έχει και πώς μεγαλώνει. Όταν φτάσει σε μια διάμετρο περίπου 18-20 χιλιοστών, θεωρείται ότι σε λίγες ώρες θα επακολουθήσει η ωορρηξία, η οποία στη συνέχεια μπορεί να ελεγχθεί σε επόμενο υπερηχογράφημα.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΣ ΚΥΗΣΕΙΣ - 3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΣΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ μου, καλησπέρα... Σας βρήκα μέσω facebook και ομολογώ ότι κάποιες απαντήσεις σας που διάβασα σε κάποιες ερωτήσεις, που τέθηκαν από άλλες κοπέλες, μου άρεσαν και με ικανοποίησαν.
Ο λόγος που σας γράφω είναι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Είμαι 38 ετών. Το 2011 γέννησα με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το 2012 και το 2013 είχα δύο παλίνδρομες κυήσεις, χωρίς να μάθω την αιτία. Πριν από 3 μήνες έγινε η απόξεση της τελευταίας παλίνδρομης κύησης και από τότε δεν μου έχει έρθει ακόμα περίοδος. Είναι φυσιολογικό; Όλες οι εξετάσεις μου είναι φυσιολογικές, όπως επίσης και όλοι οι υπέρηχοι που έχω κάνει. Μήπως πρόκειται για πρόωρη κλιμακτήριο; Δεν ξέρω τι να υποθέσω, ακόμα και χαπάκια για να έρθει περίοδος έχω πάρει, αλλά τίποτα.
θα ήθελα την γνώμη σας για το θέμα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Λυπάμαι πολύ για τις απώλειές σας. Όμως, σίγουρα μπορεί να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπισθεί, ώστε στο μέλλον να έχετε μια επιτυχή έκβαση κύησης.
Το ότι δεν έχει έρθει ακόμα περίοδος δεν είναι φυσιολογικό. Χρειάζεται διερεύνηση τόσο από ορμονικής πλευράς, όσο και απεικονιστικός έλεγχος για τη διαπίστωση του προβλήματος. Η περίπτωση της πρόωρης κλιμακτηρίου μπορεί να διαπιστωθεί με ορμονικές εξετάσεις αλλά και από την εικόνα των ωοθηκών στο κολπικό υπερηχογράφημα. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας δώσω πιο συγκεκριμένη απάντηση, αλλά η διάγνωση στην περίπτωσή σας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο.
-------------------------------------------------------------
ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ

ΕΡΩΤ.: Ποιές μέρες του κύκλου πρέπει να γίνεται το τεστ-Παπ;

ΑΠΑΝΤ.: Το τεστ-Παπ πρέπει να γίνεται ιδανικά κατά τις 7-10 ημέρες που ακολουθούν το τέλος της περιόδου.
-------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ-ΠΑΠ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρέπεται κάποια κοπέλα να κάνει τέστ παπ, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις δόσεις του εμβολίου του τραχήλου. Υπάρχει κίνδυνος αν κάνει την εξέταση, ενώ π.χ. της λείπει η τρίτη του δόση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η εξέταση του τεστ παπ πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, εκτός εάν ο γιατρός κρίνει διαφορετικά. Ο εμβολιασμός για τον τράχηλο της μήτρας, δεν σχετίζεται με τη λήψη του τεστ παπ. Μπορείτε να το κάνετε, χωρίς να έχετε ολοκληρώσει και τις 3 δόσεις του εμβολίου.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... Εδώ και κάποια χρόνια αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα, αλλά εδώ και ένα χρόνο με ενοχλεί πιο έντονα. Κατά την διάρκεια των προκαταρκτικών έχω πολλά υγρά και κατά συνέπεια και κατά τη διάρκεια της επαφής... με αποτέλεσμα να μην νιώθω το πέος μέσα μου... Νιώθω ότι κάτι υπάρχει, αλλά αμυδρά... Κλειτοριδικά μπορώ να έρθω σε οργασμό, αλλά κολπικά καθόλου, γιατί δεν νιώθω... Τί μπορεί να συμβαίνει??? Άμα φταίνε τα πολλά υγρά, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης???? Θα χαιρόμουν να μου απαντούσατε... Ευχαριστώ...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το θέμα των αυξημένων υγρών απασχολεί αρκετές γυναίκες. Εάν τα είχατε πάντα, χωρίς να έχουν περίεργο χρώμα (πράσινο ή κίτρινο), ή οσμή ή κνησμό, μάλλον είναι φυσιολογικά. Σίγουρα, το να έχετε αυξημένα υγρά διευκολύνει την επαφή, μπορεί όμως και να προκαλεί το πρόβλημα που αναφέρετε. Κλινικά θα βοηθούσε η εξέταση από γυναικολόγο, για τη διαπίστωση κάποιας διαταραχής στους νευρώνες της περιοχής.
-------------------------------------------------------------
ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΔΕΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Χαίρετε, είμαι στην 30 εβδομάδα, ... και είναι η πρώτη μου εγκυμοσύνη. Στην εβδομάδα 17 έκανα περίδεση τραχήλου γιατί ο τράχηλος από την 13 και μετά μειωνόταν παρόλο που δεν έχω κανένα ιστορικό ή κάποια επέμβαση στην περιοχή. Από εκείνη τη στιγμή είμαι σχετικώς προσεκτική χωρίς να μου έχει πει ο γιατρός μου να μείνω στο κρεβάτι. ... ... Στις περιπτώσεις με περίδεση τραχήλου πότε κόβονται τα ράμματα? Από την ώρα που θα κοπούν, πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο τοκετός? Αν, για παράδειγμα, τα κόψουμε στη μέση του 9ου ... θα γεννήσω μέσα στα επόμενα 3-4 εικοσιτετράωρα? Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας, θέλω να καταλάβω πως λειτουργεί ο τράχηλος μετά από το κόψιμο των ραμμάτων έστω και πιθανολογικά, ξέρω ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και φυσικά χωρίς να έχω εξεταστεί δε μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Το ράμμα της περίδεσης συνήθως κόβεται στην 37η εβδομάδα της κύησης. Η ασθενής παραμένει για μερικές ώρες στο μαιευτήριο και, εάν όλα είναι καλά, φεύγει και περιμένει να ξεκινήσει ο τοκετός. Εάν δεν ξεκινήσουν συσπάσεις μέχρι την 40η εβδομάδα, μπορεί ο γυναικολόγος να προτείνει αγωγή τοκετού.
-------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΤΥΛΙΞΗ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σε κάτι... Προχθές έκανα την αυχενική διαφάνεια και ο γιατρός μου στα σχόλια έγραψε περιτύλιξη λώρου στον αυχένα... Θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό είναι επικίνδυνο για το μωρό... Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Οι περιτυλίξεις του ομφαλίου λώρου είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αλλά, αν το γνωρίζουμε, να το έχουμε υπ' όψιν κατά τον τοκετό. Δεν μπορείτε να κάνετε εσείς κάτι γι' αυτό, ούτε χρειάζεται να ανησυχείτε. Τα μωρά δεν μένουν στάσιμα μέσα στη μήτρα, οπότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τυλιχθούν. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα γιατρέ. ... ΄Εχω γεννήσει με καισαρική. ... πριν 15 μήνες έκανα ένα χειρουργείο στη μέση (ομσσ) μικροδισκεκτομή στο επίπεδο Ο4-Ο5 και σπονδυλοδεσία στα επίπεδα από Ο3 μέχρι Ι1. ... Τώρα, 15 μήνες μετά, δεν έχω τον πόνο που είχα, αλλά έχω διάφορα προβλήματα ... θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για μια εγκυμοσύνη μετά από τέτοιο χειρουργείο. Θέλω να κάνω δεύτερο παιδάκι αλλά με τρομάζει πως θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη. Έχετε παρόμοια περιστατικά; Θα μπορούσε μια εγκυμοσύνη να μου δημιουργήσει πρόβλημα; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Σίγουρα, μια κύηση θα επιβάρυνε το πρόβλημα στη μέση σας, αυτό όμως είναι πλέον αρμόδιος ο ορθοπεδικός να σας το πει. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο. Θα πρέπει να μιλήσει ο γιατρός σας με τον ορθοπεδικό.
-------------------------------------------------------------
ΜΙΚΡΟ ΜΗΚΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΕΡΙΔΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. ... Έμεινα έγκυος σε ένα μωράκι, από την 6 εβδομάδα είδα αίμα, ... στην 8η μπήκα στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία ... βγήκα μετά από 20 μέρες ... ξεκίνησα θεραπεία προγεστερόνης vasclor, utrogestan ... Στην β επιπέδου, στις 22 εβδομάδες που είμαι τώρα, ο τράχηλος έφτασε 2,2 και ξανάρχισα vasclor και utrogestan, έχω μεγάλο θέμα ρινίτιδας και άσθμα με αποτέλεσμα να βήχω και να φτερνίζομαι όλη την ώρα, παρόλο που παίρνω αντισταμινικά. Είμαι ξάπλα από την 8η εβδομάδα, ο γιατρός λέει να το ξαναδούμε κι αν φτάσει το 1,5 να κάνουμε επείγουσα περίδεση!Φοβάμαι να πάω τουαλέτα, να βήξω, να κάτσω ακόμα και καθιστή για να φάω!!! Τί να κάνω, ποιά η γνώμη σας? Αν μείνω ξάπλα, υπάρχει περίπτωση να ανοίξει μόνο και μόνο από φτέρνισμα ή βήχα? Να κάνω περίδεση ή κινδυνεύει πιο πολύ να ξεκινήσει τοκετός; Έχω παλέψει τόσο να φτάσω ως εδώ... Βοήθεια!

ΑΠΑΝΤ.: Καταλαβαίνω την αγωνία σας, όμως ο τράχηλος δεν ανοίγει τόσο εύκολα με το βήχα ή το φτέρνισμα. Σημασία δεν έχει μόνο το μήκος του τραχήλου αλλά και το αν φαίνεται στον υπέρηχο κλειστός. Η απόφαση για περίδεση στην εβδομάδα που βρίσκεστε είναι πολύ δύσκολη και λαμβάνεται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και όταν η πιθανότητα πρόωρου τοκετού είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο φλεγμονής λόγω περίδεσης. Με τη λήψη προγεστερόνης έχετε πολύ καλές πιθανότητες να προχωρήσει η κύηση. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε συχνά έλεγχο για μικρόβια στον κόλπο ή στα ούρα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε επόμενη κύηση θα χρειαστείτε περίδεση από την αρχή.
-------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ, ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΟΣΤΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ! Είμαι 32 ετών είχα μια εγκυμοσύνη με επείγουσα περίδεση στην 27η εβδομάδα (λόγω ανεπάρκειας τραχήλου) με πολλά χάπια και ατελείωτη ξάπλα μέχρι το τέλος. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: στην επόμενη εγκυμοσύνη θα κάνω περίδεση στην 12η εβδομάδα. Μετά από αυτό τί γίνεται; Θα χρειαστεί να παίρνω χάπια (γιουτοπάρ) και να ξαπλώνω από τη 12η εβδομάδα μέχρι την 40ή; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Στην επόμενη κύηση η περίδεση όντως θα πρέπει να γίνει μεταξύ 12 και 15 εβδομάδων, αφού προηγηθούν καλλιέργειες ούρων και κολπικού υγρού. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την εικόνα του τραχήλου σας στον υπέρηχο. Σίγουρα, θα χρειαστεί να πάρετε προληπτικά προγεστερόνη, αλλά μάλλον θα αποφύγετε τον κλινοστατισμό αν όλα πάνε καλά.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ (ΧΟΑΝΟΕΙΔΗΣ ΤΡΑΧΗΛΟΣ) ΚΑΙ ΠΕΡΙΔΕΣΗ - ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κυρία Χριστίνα. Πρόσφατα είχα πρόωρο τοκετό λόγω ανεπάρκειας τραχήλου (χοανοειδή τράχηλο). Όταν ήμουν έγκυος, είχαν βρει ότι είχα και κολπίτιδα. Η ερώτησή μου είναι: μπορεί να μαλάκωσε και να άνοιξε ο τράχηλος από την κολπίτιδα και να έγινε χοάνη; Πρέπει να ψάξω και για κάποιο μικρόβιο ή να κάνω περίδεση; Επειδή έχει καλό μήκος ο τράχηλος, λέω μήπως και άνοιξε από την κολπίτιδα. Να προσθέσω επίσης ότι, όταν γέννησα, είχα διαστολή και συσπάσεις, αλλά τα νερά δεν σπάγαν και μου τα σπάσαν. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και από εμένα. Καταλαβαίνω την αγωνία σας μετά από την περιπέτεια που περάσατε. Η ανεπάρκεια του τραχήλου είναι μία κατάσταση που σπάνια μπορεί να προβλεφθεί, τουλάχιστον στην πρώτη εγκυμοσύνη, και ακόμα πιο σπάνια να βρεθεί η αιτία. Σίγουρα, φλεγμονές του κόλπου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, αλλά όχι να την προκαλέσουν, αφού οι περιπτώσεις αυτές καταλήγουν σε αυτόματη ρήξη θυλακίου -σπάσιμο νερών- και όχι σε χοανοειδή τράχηλο. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον έλεγχο τυχόν μικροβίων στον κόλπο πριν την περίδεση ή καλύτερα στην αρχή της κύησης, ώστε να διασφαλίσετε την επιτυχία της περίδεσης. Σε περίπτωση ύπαρξης μικροβίου στην περιοχή της περίδεσης το ράμμα μπορεί και να σπάσει εξαιτίας της φλεγμονής. Καλό θα ήταν να κάνετε και μία καλλιέργεια ούρων για τον ίδιο λόγο.
-------------------------------------------------------------
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑΣ ΝΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα και από μένα. Είμαι 28 χρονών και έχω ένα αγοράκι 16 μηνών. Η εγκυμοσύνη μου ήταν πολύ ήρεμη μέχρι τον 6ο μήνα που παρουσίασα ψηλή πίεση. Ο γιατρός μου είπε ότι ήταν προεκλαμψία. Έκανα κάποια θεραπεία με χαπάκια που έπρεπε να παίρνω αλλά δεν έπεφτε η πίεση. Με έστειλε στο Κρατικό νοσοκομείο, γιατί μου είπε ότι το πιο πιθανό ήταν να γεννούσα πρόωρα, όπως και έγινε. Στο Κρατικό νοσοκομείο με τις εξετάσεις που μου έκαναν κάθε μέρα βρήκαν και διαβήτη κύησης και 34 εβδομάδων μου είπαν ότι πρέπει να κάνουμε καισαρική. Ο μπέμπης ευτυχώς ήταν καλά αλλά άρχισα εγώ να επηρεάζομαι. ... Αυτό που με ανησυχεί είναι αν σε επόμενη εγκυμοσύνη θα υπάρχει περίπτωση προεκλαμψίας. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Από τα γραφόμενά σας καταλαβαίνω ότι η περίπτωσή σας ήταν αρκετά σοβαρή, αφού αναπτύξατε προεκλαμψία σχετικά νωρίς στην κύηση. Οι πιθανότητες να ξαναπαρουσιάσετε το πρόβλημα πάλι σε επόμενη κύηση είναι σίγουρα μεγαλύτερες, ειδικά από τη στιγμή που είχατε προεκλαμψία πριν τον 7ο μήνα. Χρειάζεται να παρακολουθείστε πιο στενά και καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις για θρομβοφιλία.
-------------------------------------------------------------
ΤΙΜΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΞΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, γεια σας!! Να σας ρωτήσω κι εγώ την άποψή σας, γιατί είμαι πολύ προβληματισμένη. Πρόσφατα έκανα απόξεση λόγω παλίνδρομης. Στην 5η μέρα μετά την απόξεση ξεκίνησα και αντισυλληπτικά, για να βοηθήσω τον κύκλο μου. Στις 10 μέρες από την απόξεση καθάρισα τελείως από αίμα! Τις τελευταίες μέρες έχω εμφανίσει πάλι αίμα, όχι πολύ, αλλά έχω καθημερινά και μου είπε ο γιατρός να κάνω χοριακή, η οποία θέλουμε να βγει αρνητική. Εμένα ήταν θετική, 34 για την ακρίβεια. Είπε ότι έχουν μείνει υπολείμματα που δεν ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν κατά την απόξεση, γιατί δε φαίνονταν. Τώρα πρέπει να γίνει υστεροσκόπηση, γιατί δεν πρόκειται να αποβληθούν μόνα τους. Συμβαίνει κάτι τέτοιο γενικά? Είναι λάθος του γιατρού? Γιατί επέμεινα να ρωτώ και μου είπε ότι στο σημείο που βρίσκονται τα υπολείμματα δεν έφυγαν με την απόξεση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για την παλίνδρομη κύηση που είχατε και εύχομαι η επόμενη να έχει αίσιο τέλος. Είναι φυσιολογικό η β-χοριακή να μην έχει ακόμα μηδενιστεί, όχι τόσο γιατί έχουν μείνει υπολείμματα, αλλά γιατί, ανάλογα με την τιμή που είχε η β-χοριακή πριν την απόξεση, καθυστερεί να μηδενιστεί. Ένδειξη να γίνει υστεροσκόπηση υπάρχει, όταν υπερηχογραφικά φαίνεται υπόλειμμα, το οποίο δεν φεύγει με φαρμακευτική αγωγή. Όσον αφορά στο αίμα που έχετε, αυτό μπορεί να οφείλεται και στα αντισυλληπτικά. Να σας υπενθυμίσω ότι λαμβάνοντας αντισυλληπτικά δεν πρέπει να καπνίζετε.
-------------------------------------------------------------
ΤΡΙΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ - ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, θα ήθελα την γνώμη σας σε κάτι. Η πρώτη μου καισαρική έγινε 24w6d με βάρος της μικρής 820γρ.. Η δεύτερη έγινε 37w με βάρος του μικρού 2830γρ.. Τώρα μπαίνω στον μήνα μου για το τρίτο μου παιδάκι και ο γιατρός λέει να την βγάλουμε 38w5d. ... Ενώ η μπέμπα 31w3d ήταν ήδη 2200γρ. ... Εκτός ότι φοβάμαι και ότι νιώθω ότι το σώμα μου δεν αντέχει τόσο, μου φαίνεται υπερβολικό να την βγάλουμε την 39η ουσιαστικά εβδομάδα, ενώ είναι η τρίτη μου καισαρική σε 3 χρόνια και το βάρος της ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα 2 παιδιά μου. ... Επίσης, να προσθέσω ότι είχα συσπάσεις από 15η εβδομάδα και ότι τώρα έχω σταματήσει τα γιουτοπάρ κι έχω απίστευτους πόνους περιόδου. [είμαι 34 και 6 σήμερα]

ΑΠΑΝΤ.: Το ζήτημα του πότε θα πρέπει να κάνουμε την επόμενη καισαρική είναι ένα δύσκολο θέμα. Έχει να κάνει με την όλη πορεία της κύησης. Ο γυναικολόγος θα πρέπει να ζυγίσει την πλευρά του εμβρύου και της μαμάς και να βρει τη χρυσή τομή. Συνήθως, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, δεν θέλουμε να κάνουμε καισαρική τομή πριν την 38η εβδομάδα για τον κίνδυνο την ανωριμότητας των πνευμόνων των εμβρύων. Από την άλλη, όσο καθυστερούμε, διακινδυνεύουμε μία διάσπαση της τομής της μήτρας. Το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σας θα δώσει τη λύση από μόνο του, αρκεί να είστε σε επιφυλακή και εσείς και ο γιατρός σας.
-------------------------------------------------------------
ΑΥΞΗΣΗ ΧΟΡΙΑΚΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. ... είμαι έγκυος 5 εβδομάδων και 6 ημερών. Έκανα τεστ στις 9 Ιουλίου(13 Ιουνίου η τελευταία περίοδος) και βγήκε θετικό με χοριακή 63. Μετά από 5 μέρες η χοριακή ανέβηκε 99,85... Μετά από 2 μέρες 212! Και εχτές 1100! Ο σάκος όμως είναι μικρότερος από ό,τι θα έπρεπε να ήταν. Θα ξανακάνω χοριακή την 1η Αυγούστου, μαζί και υπέρηχο. Καταλαβαίνετε την αγωνία!! Θα ήθελα πάρα πολύ την γνώμη σας. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Πολλές φορές στην αρχή της εγκυμοσύνης η χοριακή δεν ανεβαίνει όπως την περιμένουμε, δηλαδή να διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Η γνώμη μου είναι να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της κύησης με υπερηχογραφήματα από τη στιγμή που μπορέσατε και είδατε σάκο. Ξεκινήστε να παίρνετε φυλλικό οξύ και ίσως προγεστερόνη με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και προσπαθείστε να χαλαρώσετε.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Είχα ΤΕΡ το Σάββατο 13 Ιουλίου. Ενώ συνήθως μου διαρκεί το πολύ 5 ημέρες, εκεί που φαινόταν ότι τελείωσε, άρχισα να έχω πάλι κόκκινο αίμα, όχι βέβαια σε μεγάλη ροή, μέχρι και χθες 22 Ιουλίου. Έχω επίσης μουδιάσματα και κάποιες μικροενοχλήσεις, όπως όταν περιμένω περίοδο. Η περίοδός μου πάντα ήταν σταθερή γύρω στις 25-27 ημέρες, κάποιες φορές και 23 μέρες. Μπορεί να σημαίνει αρχή κλιμακτηρίου και πως μπορώ να το διαπιστώσω ? Είμαι 41 ετών. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Οι ανωμαλίες του κύκλου τύπου αιμορραγίας μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως ορμονολογικές διαταραχές, φλεγμονές, ανωμαλίες της μήτρας (πολύποδες, ινομυώματα) και του τραχήλου και πολλά άλλα. Το πιο σωστό είναι να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας, για να σας εξετάσει και να σας κατευθύνει ως προς τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω σε ό,τι άλλο θέλετε.
-------------------------------------------------------------
ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... είχα πρόσφατα ένα "ατύχημα". ... έσπασε το προφυλακτικό. Πήρα το χάπι της επόμενης μέρας (ellaOne) το πολύ 2 ώρες αργότερα. ... Ποια η πιθανότητα να μείνω έγκυος? Έχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ. Επίσης εκείνο το βράδυ είχα πιει αλκοόλ (3 ποτά), θα υπάρξει πρόβλημα με το χάπι? Μπορώ να ελέγξω με τεστ εγκυμοσύνης ή χοριακή αν είμαι έγκυος και από πότε μπορεί να γίνει αυτό? Πότε πρέπει να περιμένω περίοδο, θα δω κάποια ανωμαλία στην περίοδο μου? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ελπίζω να μπορείτε να με καθησυχάσετε!

ΑΠΑΝΤ.: Η χρήση της επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην περίοδο, δηλαδή να δείτε αίμα πιο νωρίς από όταν την περιμένετε ή μια μεγαλύτερη ροή. Είναι όμως αρκετά αποτελεσματική. Καλό θα ήταν να ελέγξετε τη β΄ χοριακή αίματος τις ημέρες που θα περιμένατε κανονικά την περίοδό σας. Μόνο σε περίπτωση θετικής τιμής θα πρέπει να ασχοληθείτε περαιτέρω. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του χαπιού, εκτός αν σας προκάλεσε εμετό έως και μισή ώρα μετά τη λήψη.
-------------------------------------------------------------
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΩΡΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, σας παρακαλώ, θα ήθελα να μου δώσετε μια απάντηση. Πριν 3 μήνες γέννησα πρόωρα στις 27 εβδομάδες και 5 μέρες λόγω ανεπάρκειας τραχήλου, που είδαμε, όταν είχε ανοίξει τελείως στις 24 εβδομάδες (χοανοειδής μορφολογία τραχήλου). Η ερώτησή μου είναι: σε επόμενη εγκυμοσύνη πρέπει να κάνω περίδεση μετά την αυχενική? Μπορώ να ολοκληρώσω μια εγκυμοσύνη μετά από έναν πρόωρο τοκετό? Εσείς είστε υπέρ της περίδεσης, αν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού??

ΑΠΑΝΤ.: Σε επόμενη εγκυμοσύνη θα πρέπει να κάνετε περίδεση στις 14 εβδομάδες, αφού προηγηθεί καλλιέργεια κολπικού υγρού. Καλό θα ήταν και πριν την προσπάθεια επόμενης κύησης να κάνετε πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. Οι πιθανότητες που έχετε για μια ομαλή κύηση είναι καλές. Εγώ είμαι υπέρ της περίδεσης όταν υπάρχει ιατρικός λόγος και στη δική σας περίπτωση αυτό θα ήταν το σωστό.
-------------------------------------------------------------
ΜΥΚΗΤΕΣ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΕΡΩΤ.: Μετά από αντιβίωση εμφάνισα μύκητες στην καλλιέργεια κολπικού υγρού και η γιατρός μου έδωσε θεραπεία. Ωστόσο, επειδή αδιαθέτησα, δεν έκανα τη θεραπεία και τώρα που θα την ξεκινούσα δεν έχω καμία ενόχληση (υγρά, φαγούρα κλπ.). Μπορεί να υπάρχει αυτοΐαση; Με εξέταση απλή ούρων θα δείξει φλεγμονή; Τί προτείνετε να κάνω; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Είναι αρκετά συνηθισμένο μετά την περίοδο τα συμπτώματα να υποχωρούν και μερικές φορές και η ίδια η φλεγμονή. Για να δείξει η γενική εξέταση ούρων μύκητες, θα πρέπει να είναι σε έξαρση και να υπάρχει μεγάλος αριθμός. Θεωρώ ότι το πιο σωστό είναι να επαναλάβετε την καλλιέργεια του κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε μια ανάλυση σπέρματος;

ΑΠΑΝΤ.: Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση των κριτηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (5η έκδοση, 2010), οι φυσιολογικές τιμές είναι οι εξής:
  - Όγκος > 1,5 ml
  - Κινητικότητα σπερματοζωαρίων > 40%
  - pH 7,2 ως 7,8
  - Μορφολογία σπερματοζωαρίων > 4%
  - Αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml > 15 εκατομμύρια
  - Συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων > 39 εκατομμύρια
  - Ρευστοποίηση εντός 30 λεπτών
-------------------------------------------------------------
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ

ΕΡΩΤ.: Με το τεστ-Παπ μπορούν να εντοπιστούν και κολπίτιδες ή άλλες μολύνσεις;

ΑΠΑΝΤ.: Πράγματι, με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή μυκητιασικές μολύνσεις, χωρίς, όμως, αυτό να αποτελεί το σκοπό για τον οποίο γίνεται η εξέταση.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα. Όταν έχουμε υποθυρεοειδισμό πολλά χρόνια ρυθμισμένο με χάπι thyrohormone 01, μειώνεται λίγο ο κίνδυνος αποβολών; Πόσο συχνές είναι οι αποβολές εξαιτίας θυρεοειδούς; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Όταν ο θυρεοειδής είναι ρυθμισμένος, ο κίνδυνος αποβολών είναι ίδιος με τον γενικό πληθυσμό. Μία γυναίκα με υποθυρεοειδισμό μή ρυθμισμένο συνήθως έχει προβλήματα με τον κύκλο της και υπογονιμότητα. Αντίστοιχα, στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα προβλήματα για το έμβρυο (χαμηλό βάρος, προεκλαμψία, κλπ).
-------------------------------------------------------------
ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Είμαι 22 χρόνων και είμαι έγκυος στον έβδομο μήνα. Από τον τρίτο μήνα έχω μια φαγούρα σε όλο το σώμα που δεν περνάει με τίποτα. Ο γιατρός μου είπε να βάλω fenistil, αλλά ούτε με αυτό περνάει. Η φαγούρα αυτή το βράδυ αρχίζει πιο πολύ, από τα πόδια μέχρι και τα αυτιά ... τώρα βγάζω και σπυράκια και βγάζουνε αίμα ... Τί να κάνω για να μου περάσει;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το κύριο θέμα που θα πρέπει να αποκλείσετε είναι ηπατοπάθεια της κύησης, για το οποίο πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Αν αυτές είναι φυσιολογικές, καλό είναι να σας δει κάποιος δερματολόγος, για να σας προτείνει μία θεραπεία.
-------------------------------------------------------------
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θέλω να ρωτήσω κάτι, γιατί θέλω τη γνώμη σας. Είναι εύκολο μια γυναίκα που έχει κάνει αφαίρεση επινεφριδίου να συλλάβει φυσιολογικά παιδί; Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι ορμόνες που παράγονται από τα επινεφρίδια συνήθως δεν προκαλούν διαταραχές στον κύκλο μιας γυναίκας και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με τη γονιμότητα, εκτός και εάν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΕΡΜΑΤΙΚΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. ... Πριν από μια βδομάδα, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών, το αγόρι μου "εισήλθε", χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, ωστόσο αυτό δεν διήρκησε πάνω από δυο λεπτά, αφού μετά χρησιμοποίησε προφυλακτικό! Την επόμενη μέρα, βλέποντας το ημερολόγιό μου, συνειδητοποίησα πως την χθεσινή ημέρα είχαν αρχίσει οι γόνιμες μέρες μου! Υπάρχει περίπτωση να έχω μείνει έγκυος; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης με τα προ-σπερματικά υγρά είναι μικρές. Αν η επαφή που είχατε ήταν αρκετά πριν την εκσπερμάτιση, τότε είναι μάλλον απίθανο να έχετε μείνει έγκυος.
-------------------------------------------------------------
ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ Β

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα σχετικά με τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο τύπου β. Σε περίπτωση εμβρυομεταφοράς μετά από εξωσωματική ή σπερματέγχυση είναι δυνατόν να μολυνθεί η μήτρα από το στρεπτόκοκκο? Σε μένα έχει ανιχνευθεί μετά από καλλιέργεια κολπικού υγρού 3 συνεχόμενα καλοκαίρια στρεπτόκοκκος και παρά τις αντιβιώσεις που ακολουθούν το αντιβιόγραμμα κάθε φορά ανιχνεύεται και στην επόμενη καλλιέργεια... Οπότε φέτος, τέταρτο καλοκαίρι, δεν μπήκα καν στη διαδικασία της καλλιέργειας.

ΑΠΑΝΤ.: Ο στρεπτόκοκκος β είναι μικρόβιο του κόλπου και του εντέρου. Ανατρέχοντας τη βιβλιογραφία δεν διαπίστωσα περίπτωση μόλυνσης κατά την εμβρυομεταφορά ή τη σπερματέγχυση, αλλά δεν μπορώ και να αποκλείσω τέτοιο ενδεχόμενο. Όσον αφορά στην αντίσταση που έχει το μικρόβιο σας στις αντιβιώσεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό αντιβιοτικό φάρμακο, πάντα σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα και για περισσότερες μέρες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο στρεπτόκοκκος.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΤΗΝ 21η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Πριν από λίγο καιρό είχα ένα θέμα με την περίοδό μου. Μετά το τέλος της τελευταίας περιόδου μου και μια εβδομάδα πριν αδιαθετήσω ξανά (δηλαδή περίπου τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία) ένιωσα έναν πόνο χαμηλά σαν μαχαίρι και είδα μια σχετικά μικρή κηλίδα αίματος (κατακόκκινο χρώμα). Νόμιζα ότι αδιαθέτησα νωρίτερα, αλλά δεν είχα άλλο αίμα και τελικά μου ήρθε περίοδος μια εβδομάδα αργότερα. Υπάρχει περίπτωση για αποβολή ή εξωμήτρια κύηση ή μπορεί να έχει να κάνει απλά με τον κύκλο μου; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Κάποιες φορές όταν γίνεται η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, περίπου την 21η μέρα του κύκλου σε ένα κύκλο 28 ημερών, παρατηρείται λίγο αίμα. Ο πόνος μπορεί επίσης να σχετίζεται με την εμφύτευση, αλλά και με μία κύηση, η οποία δεν εξελίσσεται ομαλά. Μπορείτε να το διαπιστώσετε με μία εξέταση αίματος (β-χοριακή). Φυσικά, οι τιμές της β-χοριακής μπορεί να είναι πολύ χαμηλές και σε λίγες μέρες να έχουν μηδενιστεί. Εάν η επόμενη περίοδός σας είναι κανονική, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Εάν επαναληφθεί σε άλλη περίοδο, θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο, να σας εξετάσει και ίσως να χρειαστεί να κάνετε ορμονολογικές εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ

ΕΡΩΤ: Καλημέρα. Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία μου σας παρακαλώ σχετικά με την εξέταση β - χοριακή. Τελευταία περίοδος 12 Νοεμβρίου. Θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Πρώτη τιμή β - χοριακής στις 18 Δεκεμβρίου 1367. Δυο μέρες μετά τιμή της χοριακής 2286. Πείτε μου, σας παρακαλώ, αν είναι φυσιολογικές οι τιμές αυτές σύμφωνα με την ημερομηνία περιόδου που σας έγραψα, καθώς υπέρηχος ακόμη δεν έχει γίνει. Μήπως είναι χαμηλές? Μήπως κάτι δεν πάει καλά? Δώστε μου μια κατεύθυνση σας παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η β χοριακή είναι μία ορμόνη που αυξάνεται πολύ κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Θέλουμε να αυξάνεται σε δύο διαδοχικές μετρήσεις με διαφορά 48 ωρών, τουλάχιστον κατά 70%. Με τις δικές σας τιμές, θα πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα για να ελέγξετε το καλώς έχειν της κύησης και να μην αγχώνεστε με τις τιμές.
------------------------------------------------------------- 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ζητήσω την βοήθειά σας. Πριν λίγες μέρες έκανα καλλιέργεια κολπικών και βρέθηκα με μύκητες (Candida SPP). Έχω ξεκινήσει θεραπεία για 6 ημέρες με κολπικά υπόθετα και πήρα και για μια μέρα ένα χάπι εγώ και ένα ο σύντροφός μου. Συμπτώματα δεν έχω, όμως, καθόλου. Θα θέλαμε να προσπαθήσουμε για μια εγκυμοσύνη και ήθελα να ρωτήσω πόσο διάστημα χρειάζεται μετά την θεραπεία, για να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι μύκητες δεν επηρεάζουν μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Επίσης, η αγωγή που πήρατε με κολπικά υπόθετα δεν επιδρά αρνητικά. Το χάπι επιδρά όταν υπάρχει ήδη κύηση. Οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα τις προσπάθειες.
------------------------------------------------------------- 
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ -ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΗ ΚΡΕΜΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πρόσφατα έκανα τεστ παπ και μου βγήκε θετικό σε κολπίτιδα και τραχηλίτιδα έντονη λόγω κόκκων και κοκκοβακτηρίων. Κάνω θεραπεία με ενδοκολπική κρέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι κάτι που μεταδίδεται μέσω σεξ και από πού μπορεί να κόλλησα κάτι τέτοιο? Και τέλος, όταν εφαρμόζω την κρέμα το βράδυ, την επόμενη μέρα η κρέμα βγαίνει. Αυτό οφείλεται σε κακή εφαρμογή της? ... Ελπίζω να μην σας κούρασα και να με βοηθήσετε, αν μπορείτε. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η κολπίτιδα και η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλονται σε διάφορα μικρόβια, τα περισσότερα από τα οποία δεν μεταδίδονται σεξουαλικά. Το πιο σωστό, όμως θα ήταν να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, για να γνωρίζετε ακριβώς τι αντιμετωπίζετε. Καλύτερα μέχρι να τελειώσετε με τη θεραπεία να έχετε επαφές με προφυλακτικό. Όσον αφορά στην εφαρμογή της κολπικής κρέμας, πρέπει να τοποθετείτε τον εφαρμοστή όσο πιο βαθιά στον κόλπο μπορείτε το βράδυ, όταν ξαπλώνετε. Πάντα μία μικρή ποσότητα θα βγαίνει. Μην ανησυχείτε για αυτό.
------------------------------------------------------------- 
ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΩΟΡΡΗΞΙΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Μπήκα στην ιστοσελίδα σας και μου άρεσε πολύ που απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι. Το ωχρο-αιμάτωμα στη μήτρα, που πιθανόν προκλήθηκε από κακή ωορρηξία, πώς αντιμετωπίζεται; Τί πρέπει να προσέχω ή να αποφεύγω;  Έχω κι έναν πόνο ενοχλητικό κάτω δεξιά (τον έχω όμως και πριν την τελευταία περίοδο). Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το ωχρό σωμάτιο είναι μία κύστη σε μία ωοθήκη που παραμένει μετά την ωορρηξία. Κάποιες λίγες φορές γεμίζει με αίμα, όπως έγινε μάλλον στην περίπτωσή σας. Η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή με αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη, όταν πονέσει. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Εάν παρουσιάσετε πολύ έντονο πόνο στην κοιλιά, που δεν περνάει με παυσίπονα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρήξης της κύστης. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε συνήθειες, ούτε να προσέχετε κάτι ιδιαίτερα.
-------------------------------------------------------------
ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ LYRICA, ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΕΝΟΨΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Χαίρετε. Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά από πόσο χρόνο φεύγει ένα φάρμακο από τον οργανισμό και είναι ασφαλές να μείνεις έγκυος. Συγκεκριμένα, έχω κρανιακή νευραλγία και ο γιατρός μου έχει δώσει το LYRICA 2χ25mg για ένα μήνα. Όταν το σταματήσω, μετά από πόσο καιρό είναι ασφαλές να προσπαθήσουμε για εγκυμοσύνη; Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Ο χρόνος που χρειάζεται το Lyrica, για να φύγει από τον οργανισμό είναι 2 μέρες (για την ακρίβεια σε λιγότερο από 40 ώρες έχει φύγει το 99% του φαρμάκου). Οπότε είναι ασφαλές να προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ - ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΟΡΓΑΝΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Είμαι ... σε εμμηνόπαυση... Υποβλήθηκα πρόσφατα σε ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή λόγω ανώμαλης ωρίμανσης του ενδομητρίου και αδενομυώματος, το οποίο εμφανίστηκε μετά την εμμηνόπαυση. Μετά την επέμβαση, όταν σηκώσω έστω και λίγο βάρος ή κουραστώ, έχω πόνο στη μέση και μετά από λίγη ώρα νιώθω κάψιμο στην ουρήθρα ή στον κόλπο (δεν μπορώ να εντοπίσω ακριβώς). Όταν υποχωρεί ο πόνος στη μέση, υποχωρεί και το κάψιμο. Έχω κάνει εξετάσεις ούρων και καλλιέργεια, η οποία απέβη αρνητική. Δεν αντιμετωπίζω ακράτεια ούρων ή κάποιο άλλο ουρολογικό πρόβλημα. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι συμβαίνει; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Κάποιες φορές μετά από υστερεκτομή, μπορεί να παρατηρηθεί πρόπτωση κάποιου οργάνου (ουροδόχου κύστης ή κολπικού κολοβώματος) μέσα από τον κόλπο. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους, τη δυσκοιλιότητα και τον επίμονο βήχα, καθώς και την άρση βάρους. Φυσικά, θα πρέπει να σας εξετάσει ο γιατρός σας για πληρέστερη ενημέρωση.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. ... είμαι 31 χρόνων και έχει να μου έρθει περίοδος από το Νοέμβριο και δεν ξέρω τι να κάνω. Πιστεύω είναι από το stress που έχω καθημερινά. Test κυήσεως έχω κάνει αλλά μου βγαίνει αρνητικό. Γιατρέ, τί πρέπει να κάνω?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα και καλή χρονιά! Η ανωμαλία αυτή στον κύκλο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και μία γυναικολογική εξέταση.
-------------------------------------------------------------
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΤΙΔΑ-ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Έχω ενδομητρίτιδα που οφείλεται σε μυκόπλασμα και από ό,τι έμαθα πρέπει να το έχω τουλάχιστον τρία χρόνια. Είναι δυνατόν, δεδομένου ότι έχω αλλάξει 7 γιατρούς τα τελευταία 4 χρόνια, να μην το είδε κανένας; Επίσης, θα ήθελα να ξέρω τι επιπλοκές μπορεί να έχει. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλή χρονιά! Η φλεγμονή από μυκόπλασμα, αν και κάποιες φορές δύσκολη στην αντιμετώπισή της, θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Η διάγνωσή της γίνεται με καλλιέργεια τραχηλικού υγρού. Αν έχετε κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, θα χαρώ να σας βοηθήσω περαιτέρω.
-------------------------------------------------------------
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! Είμαι 37 χρόνων και έχω δύο παιδιά 16 και 9 χρόνων. Εδώ και ένα χρόνο προσπαθώ να κάνω άλλο ένα, αλλά χωρίς επιτυχία. Και στο δεύτερο μου παιδί έκανα ένα χρόνο να μείνω έγκυος. Μήπως είμαι κάπως μεγάλη για να κάνω άλλο ένα παιδί ή μήπως φταίει κάτι άλλο που δεν μένω έγκυος; Ξέχασα να σας πω ότι στο σύζυγό μου αρέσει λίγο το ποτό. Μήπως φταίει αυτό;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα και καλή χρονιά! Η ηλικία σας δεν είναι απαγορευτική για επίτευξη εγκυμοσύνης. Το θέμα της μειωμένης γονιμότητας έχει πολλούς παράγοντες και σίγουρα θα χρειαστεί να επισκεφτείτε γυναικολόγο, για να τους ελέγξετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι απλό, όπως ο έλεγχος της ωορρηξίας.
-------------------------------------------------------------
ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πριν 3 μήνες εμφάνισα στην ευαίσθητη περιοχή, στα εξωτερικά χείλη συγκεκριμένα, 2 σπυράκια (δεν ξέρω πως αλλιώς να τα χαρακτηρίσω), τα οποία δεν παρουσίασαν κανέναν πόνο ή ενόχληση, καθόλου πύον και ήταν μακρυά το ένα από το άλλο. Η γυναικολόγος με διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για ΣΜΝ και το τεστ Παπ βγήκε πολύ καλό. Ωστόσο, κάθε φορά πριν την περίοδο εμφανίζω ένα τέτοιο σπυράκι, το οποίο υποχωρεί, αφού τελειώσει η περίοδος, χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι. Παράλληλα, εμφάνισα και ινοαδένωμα στο στήθος. Τί μπορεί να είναι τα σπυράκια αυτά? Κάτι ορμονικό? Υπάρχει κάποια συσχέτιση με το ινοαδένωμα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Τα σπυράκια που περιγράφετε έχουν σχέση με την περίοδο, οπότε έχουν ορμονικά αίτια. Λογικά δεν υπάρχει συσχέτιση με το ινοαδένωμα.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΡΟΣ ΑΔΕΝΑ ΣΤΗΝ ΗΒΙΚΗ ΣΥΜΦΥΣΗ


ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πρόκειται για κάτι που έχω εκ γενετής, στα γεννητικά όργανα. Λίγο πιο ψηλά από την περιοχή που βρίσκεται η κλειτορίδα, στο ύψος της ηβικής σύμφυσης, έχω ένα συρίγγιο, το οποίο, κάθε φορά που το πιέζω, βγάζει μια πολύ μικρή ποσότητα σμήγματος. Δεν με έχει ενοχλήσει ποτέ και σε τίποτα, ούτε έχει ερεθιστεί ποτέ, ούτε κάποιος πόνος. Το έδειξα στον γυναικολόγο μου, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι μπορεί να είναι και από που πηγάζει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω κάτι. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Αυτό που περιγράφετε είναι ο πόρος ενός αδένα, ο οποίος βγάζει προς τα έξω το περιεχόμενο του αδένα. Δεν πρέπει να σας απασχολήσει, εκτός και εάν μολυνθεί, οπότε και θα το καταλάβετε γιατί θα πρηστεί, θα κοκκινίσει και θα σας πονάει.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Η τελευταία περίοδός μου ήταν στις 24 Νοεμβρίου. Τον τελευταίο χρόνο έχω σταθερή περίοδο, η οποία κρατάει 6 μέρες. Τώρα τον Δεκέμβριο δεν μου ήρθε, έχω καθυστέρηση 6 μέρες. Στις 26 Δεκεμβρίου είχα μια επαφή, στην οποία δεν βάλαμε από την αρχή προφυλαχτικό για περίπου 1 λεπτό και το χρησιμοποιήσαμε μετά το λεπτό αυτό, ως το τέλος της επαφής. Φοβάμαι για εγκυμοσύνη από αυτήν την επαφή, επειδή δεν χρησιμοποιήσαμε από την αρχή προφύλαξη. Να σημειώσω ότι μετά την επαφή αυτή έκανα κολπικές πλύσεις με betadine. Επίσης, στις 19 Δεκέμβρη πήγα για τον καθιερωμένο γυναικολογικό έλεγχο και ο γιατρός που μου έκανε τον κολπικό υπέρηχο μου είπε πως είχε γίνει η ωοθυλακιορρηξία από την μια ωοθήκη. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης?Αν καθυστερήσει κι άλλο η περίοδός μου, πότε μου προτείνετε να κάνω τεστ β χοριακής? Σε πόσες μέρες από την ύποπτη επαφή πρέπει να γίνει????

ΑΠΑΝΤ.: Από τη στιγμή που έχετε καθυστέρηση πρέπει να κάνετε τεστ. Η επαφή που αναφέρετε δεν είναι ύποπτη για εγκυμοσύνη.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 9η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Έχω μια απορία και δυστυχώς ο γυναικολόγος μου λόγω των ημερών απουσιάζει. Ήρθα σε επαφή με τον σύντροφό μου την ένατη μέρα του κύκλου μου με κύκλο σταθερό 28 ημερών. Από απροσεξία, καθώς έβγαλε το προφυλακτικό, κάποια από τα υγρά πήγαν στον κόλπο μου. Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης? Να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας? Σε λίγες μέρες θα κάνω ορμονικές εξετάσεις και φοβάμαι μην επηρεαστούν οι ορμόνες μου απο το χάπι! Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤ.: Η πιθανότητα εγκυμοσύνης από επαφή την 9η μέρα του κύκλου είναι πολύ μικρή. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ

ΕΡΩΤ.: Απέβαλα πρόσφατα και σήμερα, περίπου δύο μήνες μετά, έχω ακόμα υπόλειμμα πλακούντα περίπου 2 εκ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ώστε να μη μπορώ να ξανακάνω παιδί;;; Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Το υπόλειμμα 2 εκατοστών είναι σχετικά μικρό και εάν δεν σας δημιουργεί πρόβλημα με αιμορραγία, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι.
-------------------------------------------------------------
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Με ιστορικό τριών βιοχημικών κυήσεων μου σύστησε γιατρός να ξεκινήσω τα utrogestan 200 από την πρώτη μέρα εγκυμοσύνης, 2 την ημέρα κολπικά. Επίσης, ταυτόχρονα, ενώ όλες μου οι εξετάσεις είναι καθαρές, παίρνω κορτιζόνη και σαλοσπίρ. Υπάρχει λόγος να πάρω προγεστερόνη έτσι? Μήπως θα ήταν καλό πρώτα να κάνω μια εξέταση μέτρησής της? Και αν ναι, ποιά είναι τα φυσιολογικά επίπεδα μιας υγιούς εγκυμοσύνης που δεν χρειάζεται εξτρά υποστήριξη??

ΑΠΑΝΤ.:  Αγαπητή φίλη, τα φυσιολογικά επίπεδα της προγεστερόνης είναι ένα θέμα μεγάλο μεταξύ των γυναικολόγων λόγω του ευρέως φάσματος αυτών. Παρακάτω σας παραθέτω έναν πίνακα με τις φυσιολογικές τιμές, για να καταλάβετε την πολυπλοκότητα. Για κάθε γυναίκα το φυσιολογικό είναι μοναδικό. Κατά τη γνώμη μου, σωστά ο γυναικολόγος σας σας συμβούλεψε για τη λήψη αυτών των φαρμάκων, διότι βοηθούν στην υποστήριξη της κύησης και αποτρέπουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σας εναντίον του κυήματος. Εύχομαι το καλύτερο. Ίσως έχει νόημα να πάρετε προγεστερόνη από την 20η μέρα του κύκλου σας.
-------------------------------------------------------------
Β ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλησπέρα! Θα ήθελα την γνώμη σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω, γιατί έχω αγχωθεί πολύ ... Είμαι στην 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου. ... Πριν κάνα μήνα άρχισα να έχω λίγο τσούξιμο από κάτω και ο γιατρός με έστειλε για καλλιέργεια ούρων. ... Κάνω την ουροκαλλιέργεια και βγαίνει ότι έχω β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας β. Στέλνω τις απαντήσεις στον γιατρό με φαξ και μου γράφει να ξεκινήσω zinadol 500 δυο ημερησίως για 12 μέρες. Και εδώ έρχεται η αγωνία μου... διαβάζω στο internet για το μικρόβιο αυτό ότι μπορεί να προσβάλει το μωρό κατά την διάρκεια του τοκετού και γι' αυτό χορηγείται προληπτικά ενδοφλέβια αντιβίωση εκείνη την στιγμή. Ότι το μωρό μπορεί να παρουσιάσει σηψαιμία μέχρι και μηνιγγίτιδα. Και το ερώτημα μου τώρα είναι... υπάρχει περίπτωση να είχα όλον αυτό τον καιρό αυτό το μικρόβιο και να μην είχε φανεί στις εξετάσεις? Και αν ναι, υπάρχει περίπτωση να έχει ήδη νοσήσει το μωρό ενδομητρίως? Επίσης, να πω ότι έκανα και αμνιοπαρακέντηση στην εβδομάδα που προβλεπόταν... Υπάρχει ενδεχόμενο μόλυνσης μιας και τρυπήθηκε ο σάκος από τότε? Ειλικρινά κοντεύω να τρελαθώ. Συγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα... Θα περιμένω με αγωνία την απάντησή σας!!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, έχετε δίκιο ότι ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος δημιουργεί διάφορα και σοβαρά προβλήματα στο νεογνό, αν προσβληθεί. Για το λόγο αυτό πολλοί μαιευτήρες έχουν καθιερώσει στις εξετάσεις ρουτίνας και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού κατά την 34η εβδομάδα κύησης, ώστε να είναι σίγουροι ότι η μαμά δεν πάσχει κατά τον κολπικό τοκετό. Για να προσβληθεί το μωρό, θα πρέπει να περάσει από τον κόλπο που πάσχει. Δεν μπορεί να προσβληθεί ενδομήτρια, οπότε μην ανησυχείτε. Προληπτικά, σε γυναίκες που έχουν βρεθεί θετικές στο μικρόβιο, μόλις σπάσουν τα νερά ή αρχίσει ο τοκετός, χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση. Όλα αυτά δεν ισχύουν, αν πρόκειται να γίνει εν ψυχρώ καισαρική τομή. Δεν μπορεί το μωρό σας να προσβληθεί με την αμνιοπαρακέντηση, αφού η όλη διαδικασία γίνεται σε περιβάλλον αντισηψίας. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Ολοκληρώστε τη θεραπεία και σε μία εβδομάδα από το τέλος αυτής επαναλάβετε την καλλιέργεια ούρων και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας! Με ΤΕΡ 16/9, στις 22/10 έκανα β χοριακή και ήταν 315,25 και σήμερα την επανέλαβα και είναι 730,63... Σύμφωνα με την ΤΕΡ είμαι 5w+3d... Επικοινώνησα με τον γιατρό μου και δεν μου είπε κάτι αρνητικό και να πάω για τον πρώτο υπέρηχο την 1/11... Εσάς πως σας φαίνεται η χοριακή μου σύμφωνα με την ΤΕΡ μου? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, οι τιμές της β χοριακής έχουν ένα μεγάλο εύρος φυσιολογικών ορίων για την κάθε εβδομάδα κύησης και ειδικά στην αρχή της κύησης, που συνήθως τη μετράμε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τιμές της β χοριακής εξαρτώνται από τη σύλληψη, η οποία δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε συμβαίνει. Δηλαδή αν η σύλληψη έχει γίνει νωρίς στον κύκλο οι τιμές της β χοριακής είναι υψηλές, ενώ αν έχει γίνει αργά, είναι πιο χαμηλές. Συμπερασματικά δεν μπορούμε με μία τιμή β χοριακής να αποφασίσουμε εάν η κύηση πηγαίνει καλά ή όχι. Μας ενδιαφέρει ο ρυθμός διπλασιασμού της, ο οποίος στην περίπτωσή σας είναι όπως πρέπει.
-------------------------------------------------------------
ΡΟΖ ΥΓΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! ... Η πρώτη μέρα της περιόδου μου ήταν 4/10, η περίοδός μου διαρκεί 6-7 ημέρες και ο κύκλος μου 30-35 ημέρες. Στις 10/10 είχα ελεύθερη επαφή και από χτες (17/10) βλέπω ροζ υγρά, όταν πηγαίνω στο μπάνιο. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Το σύμπτωμα που μου περιγράφετε μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια ανάλογα και με την ημέρα του κύκλου (πχ. στην ωορρηξία ή σε κάποια φλεγμονή). Αν συνεχιστούν τα υγρά, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
-------------------------------------------------------------
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Με τον άνδρα μου έχουμε πρόβλημα μη ρευστοποίησης στο σπέρμα. Πήγαμε σε ουρολόγο, έκανε θεραπεία με αντιβιώσεις κλπ. και τώρα θα κάνει πάλι σπερμοδιάγραμμα να δούμε αν βελτιώθηκε. Σε περίπτωση που δε βελτιωθεί, η σπερματέγχυση κάνει για την περίπτωσή μας?Προσπαθούμε πάνω από 2 χρόνια και τίποτα. Όλες οι άλλες εξετάσεις μας είναι καλές. Σας παρακαλώ, πείτε μου, τί προοπτικές έχουμε? Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η σπερματέγχυση βοηθάει σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, είτε ανεξήγητης ή όταν το σπέρμα δεν είναι πολύ δυνατό. Επίσης, επειδή παρακάμπτεται ο τράχηλος, βοηθάει σε περιπτώσεις εχθρικής τραχηλικής βλέννης. Τα ποσοστά επίτευξης κύησης δεν αυξάνονται πολύ μόνο με τη σπερματέγχυση, αλλά με το συνδυασμό αγωγής για ωρίμανση ωαρίων και ένεσης για να γίνει ωορρηξία.
-------------------------------------------------------------
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ UTROGESTAN ΚΑΙ ΤΟΥ CYCLACUR

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα γιατρέ! Θα ήθελα την βοήθειά σας στο εξής... Χτες έκανα σπερματέγχυση κι ο γιατρός μου μου συνέστησε να αρχίσω να παίρνω utrogestan των 200 και cyclacur (τα καφέ χαπάκια)!
Τί δράση έχουν αυτά τα φάρμακα και τί συμπτώματα μπορεί να δημιουργήσουν? Σας ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα φάρμακα αυτά είναι ορμόνες μιμούμενες τις φυσικές ορμόνες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το Utrogestan είναι φυσική προγεστερόνη, η οποία παράγεται από τον οργανισμό κατά το δεύτερο μισό του κύκλου και βοηθάει στην ανάπτυξη κατάλληλων συνθηκών για το κύημα. Τα καφέ χαπάκια του Cyclacur περιέχουν οιστραδιόλη και προγεστερόνη. Βοηθούν και αυτά στη σωστή ρύθμιση του ενδομητρίου, ώστε να δεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Η αγωγή που σας χορήγησε ο γιατρός σας είναι συνήθης πρακτική μετά από σπερματέγχυση, όπως και γενικά στην εξωσωματική, λόγω της ενίσχυσης που δίνουν στο ενδομήτριο. Όπως και οι ορμόνες του οργανισμού, τα φάρμακα αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και τάση για έμετο, οίδημα στους μαστούς και γενικότερα στο σώμα, λόγω κατακράτησης υγρών. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες, ούτε στον ίδιο βαθμό. Γενικά, είναι ακίνδυνα φάρμακα και οι παρενέργειές τους είναι παροδικές.
-------------------------------------------------------------
ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΩΟΛΗΨΙΑ;

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ, καλησπέρα. Είμαι στην διαδικασία εξωσωματικής. 28/10 έκανα ωοληψία, αλλά λόγω υψηλής προγεστερόνης η εμβρυομεταφορά θα γίνει τον επόμενο κύκλο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε πόσες μέρες να περιμένω περίοδο μετά την ωοληψία. Τελευταία ένεση έκανα 26/10 2 gonal peptyl.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η περίοδος λογικά θα σας έρθει σε 14-16 περίπου μέρες μετά την ωοληψία.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ - ΕΞΕΤΑΣΗ CA125

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλημέρα σας. Μου απαντήσατε σε ερώτησή μου για τη μέτρηση της ca125 και ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ. Ξέρετε, έκανα τελικά αυτήν την εξέταση την 4η μέρα του κύκλου μου και η τιμή της βγήκε 15,7. Ο γιατρός που έκανα την εξωσωματική μου είπε ότι είναι μια χαρά. Είμαι 36 ετών και προσπαθούμε με το σύζυγο 3 χρόνια για παιδάκι. Μας κατατάσσουν στις περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας. Σπερμοδιάγραμμα καλό, σαλπιγγογραφία καθαρή, υπέρηχοι καθαροί, ωορρηξία πιστοποιημένη. Πόνους δεν έχω ούτε κατά την έμμηνο ρύση ούτε στη μέση του κύκλου ούτε κατά τη σεξουαλική επαφή. Η περίοδος μου διαρκεί 2 με 2μιση μέρες (απλά κάθε φορά 2-4 μέρες πριν κατέβει το αίμα έχω καφέ εκκρίσεις ή και ελάχιστο αίμα). Η εξωσωματική δεν πέτυχε, αλλά έπαθα μία πολύ σπάνια επιπλοκή: αιμορραγία ωοθηκών από την ωοληψία και λοίμωξη. Ο γιατρός αποδίδει την αποτυχία εκεί και απλά προτείνει ξανά εξωσωματική, όταν θα είμαι έτοιμη και εφόσον η επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν έρχεται από μόνη της. Ποια είναι η γνώμη σας για την λαπαροσκόπηση που μου προτείνει ο άλλος συνάδελφός σας; Η λογική μου μου λέει πως δεν έχω ενδομητρίωση από αυτά που έχω διαβάσει και με βάση πάντα την κλινική μου εικόνα η οποία είναι πολύ καλή.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Θεωρώ ότι η τιμή της CA125 είναι καλή, αλλά δεν μπορεί να σας αποκλείσει περίπτωση ελαφράς ενδομητρίωσης. Βέβαια, συνήθως τη μετράμε στη δεύτερη φάση του κύκλου, αφού κατά την περίοδο και την ωορρηξία ανεβαίνει φυσιολογικά. Φυσικά, το ιστορικό σας δεν συνηγορεί υπέρ της ενδομητρίωσης. Η άποψη μου είναι να προχωρήσετε σε εξωσωματική πάλι, αφού ξεπεράσετε την επιπλοκή, και σε περίπτωση μη επίτευξης κύησης να προχωρήσετε σε διαγνωστική υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση, για τον έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας και της περιτοναϊκής κοιλότητας.

ΕΡΩΤ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας. Κρίνετε απαραίτητο να την ξαναμετρήσω στη 2η φάση του κύκλου, δηλαδή μετά την ωορρηξία απ' ό,τι καταλαβαίνω, και να σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα; Και κάτι ακόμα: Η ελαφρά ενδομητρίωση μπορεί να εμποδίζει τη φυσική σύλληψη ή τη σύλληψη με εξωσωματική;

ΑΠΑΝΤ.: Και πάλι καλησπέρα. Από τη στιγμή που τη μετρήσατε σε φάση που είναι φυσιολογικά ανεβασμένη, δεν έχει νόημα να τη μετρήσετε σε άλλη φάση, γιατί θα σας βγάλει ακόμα μικρότερη τιμή. Η μέτρια και σοβαρού βαθμού ενδομητρίωση αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, λόγω επέκτασης της νόσου σε μία ή και στις δύο ωοθήκες και συμφύσεων στο περιτόναιο. Η ελαφριάς μορφής ενδομητρίωση και η σχέση της με την υπογονιμότητα έχουν διχάσει την ιατρική κοινότητα. Πολλοί πιστεύουν ότι σχετίζονται. Άλλωστε, το γεγονός ότι ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στις υπογόνιμες γυναίκες είναι υπέρ αυτής της άποψης. Συμπερασματικά, είναι πιθανό η ενδομητρίωση, ακόμα και η πιο ήπια, να εμποδίζει τη διαδικασία της σύλληψης. Στην εξωσωματική, επειδή πολλοί φυσικοί παράγοντες παρακάμπτονται, η ενδομητρίωση δεν παίζει σημαντικό ρόλο.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΥΣΤΕΙΣ - ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλησπέρα. Μου διαγνώστηκε πριν 1 μήνα πιθανή ενδομητρίωση 2,5 εκατοστών στην αριστερή ωοθήκη και μια διπλανή απλή κύστη χιλιοστών. Μου έδωσε ο γυναικολόγος μου primolut nor για δέκα ημέρες και αδιαθέτησα, αλλά οι κύστες έμειναν ως είχαν. Έκανα εξετάσεις ca 125 και μου βγήκε 13,5. Ο γιατρός μου μου πρότεινε άμεση λαπαροσκόπηση, από την άλλη θέλαμε με το σύζυγό μου να ξεκινήσουμε διαδικασίες για παιδάκι. Θεωρείτε ότι πρέπει να κάνω λαπαροσκόπηση?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, η ενδομητρίωση είναι μία σοβαρή πάθηση η οποία, όμως, έχει πολλές διαβαθμίσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Θεωρώ ότι οι κύστεις που μου περιγράφετε δεν είναι ικανές από μόνες τους να σας οδηγήσουν στο χειρουργείο. Φυσικά, αν έχετε συμπτώματα, όπως έντονο πόνο, διαταραχές στην περίοδο ή υπογονιμότητα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο λαπαροσκόπησης. Δεν έχω το ιστορικό σας, για να σας συμβουλέψω αναλυτικά, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσετε προσπάθεια για εγκυμοσύνη και αν αυτό δεν επιτευχθεί σε κάποιους μήνες, ανάλογα και με την ηλικία σας, να προχωρήσετε σε αντιμετώπιση των κύστεων, μαζί με άλλες εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας. Σας παραθέτω τα αποτελέσματα καλλιέργειας. πλακώδη(αρκετά), μικροοργανισμοί (gram+ βακτηρίδια), μύκητες όχι, clue cells όχι, τριχομοναδες όχι, αερόβια φυσιολογική χλωρίδα, αναερόβια ουδεμία ανάπτυξη, ουρεόπλασμα αρνητικό, μυκόπλασμα αρνητικό, χλαμύδια αρνητικό... Αυτά τα βακτηρίδια τί είναι? Είναι κάτι ανησυχητικό? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αφού η αερόβια και η αναερόβια καλλιέργεια βγήκαν αρνητικές, τα βακτηρίδια ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σας και συνήθως είναι γαλακτοβάκιλλοι, δηλαδή καλά μικρόβια που σας προστατεύουν από κολπίτιδες.
-------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ - ΛΗΨΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα γιατρέ. Έκανα επείγουσα περίδεση στην 21η εβδομάδα λόγω ανεπάρκειας τραχήλου. Το μόνο που έκανα πριν την περίδεση ήταν CRP και γενική αίματος για να δούμε τα λευκά. Ήταν όλα φυσιολογικά. Μετά την περίδεση έκανα πάλι αυτές τις δύο εξετάσεις και πάλι έχουν βγει φυσιολογικές. Ο γιατρός δεν μου έχει πει τίποτα για καλλιέργεια ούρων ή υγρών. Ωστόσο, επειδή μου χορηγήθηκε δυνατή ενδοφλέβια αντιβίωση (ζιναντόλ και φλαζίλ) κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο νοσοκομείο, πρέπει να ανέπτυξα μύκητες. Πήρα και προβιοτικά για 10 μέρες και canesten για τους μύκητες για 3 μέρες. Είμαι καλύτερα αλλά καμιά φορά εμφανίζονται κάποια υγρά κιτρινωπά και λίγο φαγούρα. Το έχω πει στο γιατρό και δεν το θεωρεί κάτι ανησυχητικό. Κάνω πολύ συχνά crp και γενική αίματος και ούρων αλλά δεν ξέρω αν αρκεί αυτό για την διαπίστωση φλεγμονής.
Εν τω μεταξύ και τα ουτροζεστάν μου δημιουργούν ερεθισμό και σκέφτομαι να βάλω βασκλόρ, μήπως είναι καλύτερα τα πράγματα. Ο τράχηλός μου στην β επιπέδου ήταν κλειστός λόγω περίδεσης, 11mm. Επίσης, ο μπέμπης είναι ζωηρός και συνέχεια με κλωτσάει στον τράχηλο κοντά στην περίδεση και πραγματικά με φοβίζει αυτό. Oποιαδήποτε συμβουλή σας για να πάει καλά η εγκυμοσύνη μου από δω και πέρα είναι πολύτιμη για μένα.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Είναι πολύ σημαντικό που διεγνώσθη έγκαιρα η ανεπάρκεια του τραχήλου και προχωρήσατε σε περίδεση. Πολύ σωστά κάνετε συχνά τις εξετάσεις για τη φλεγμονή. Καλό όμως θα ήταν να κάνατε και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού, ώστε να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο στον κόλπο, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περίδεση. Το σκεύασμα της προγεστερόνης που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το γιατρό σας. Εάν θεωρείτε ότι κάποιο σας ενοχλεί, συζητήστε το μαζί του, μήπως το αλλάξετε. Έχετε πάντως στο νου σας ότι θα χρειαστεί να παίρνετε προγεστερόνη κολπικά μέχρι το πέρας της κύησης. Και φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγετε τη βαριά σωματική δραστηριότητα και τις επαφές. Τέλος, αν θεωρεί ο γιατρός σας ότι υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής, ίσως σας χορηγήσει αντιβίωση προληπτικά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι μία πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Πάντα βέβαια σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά.
-------------------------------------------------------------
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ (Ι ΚΑΙ ΙΙ) ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κ. Βάντζου. Προσπαθούμε εδώ και 3 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πριν 4 μήνες κάναμε μια λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ενδομητρίωση στο πρώτο στάδιο. Κάναμε μια ένεση για διακοπή περιόδου, έχουν περάσει 2 μήνες και τώρα περιμένω περίοδο. Επίσης, έχω και θρομβοφιλία, εδώ και μια βδομάδα έχω ζαλάδες, ανακατωσούρες, συχνοουρία, μάλλον παρενέργειες από το φάρμακο! Αλλά θέλω να ρωτήσω: υπάρχει πιθανότητα να μείνω έγκυος, πριν καν μου έρθει η περίοδος? Και κατά πόσο θα έχει θετικά αποτελέσματα μια τέτοια θεραπεία?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το θέμα της υπογονιμότητας και της ενδομητρίωσης αρχικών σταδίων (1ο και 2ο στάδιο) είναι ανοιχτό ακόμα στην επιστημονική κοινότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, ακόμα και από τα κολέγια των μαιευτήρων της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ακριβώς γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποια θεραπεία βοηθάει. Έτσι, η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη στο υπογόνιμο ζευγάρι και ανάλογα με το θεράποντα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση σίγουρα βοηθάει σε περιπτώσεις, αλλά όταν ο χρόνος πιέζει για τεκνοποίηση (ώριμη ηλικία ζεύγους), η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσετε σε αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και όχι της ενδομητρίωσης ορμονικά. Άλλωστε, φαντάζομαι ότι στη λαπαροσκόπηση θα έγινε καυτηριασμός των εστιών και ότι άλλο χρειάστηκε χειρουργικά, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά γονιμοποίησης. Για το θέμα των συμπτωμάτων που μου αναφέρετε δεν μπορώ να σας απαντήσω. Πρέπει να ξέρω ποια ένεση κάνατε (την μηνιαία ή την τριμηνιαία).
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΣΤΟΝ 9ο ΜΗΝΑ

ΕΡΩΤ.: Διανύω την 37η εβδομάδα κύησης και πρόσφατα κατανάλωσα χοιρινό κρέας, το οποίο θεωρώ ότι δεν ήταν πολύ καλά ψημένο. Μετά από πόσο διάστημα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί πιθανή μόλυνση? Τί επιπλοκές μπορεί να προκύψουν στο έμβρυο σε αυτόν τον μήνα? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Εάν πιστεύετε ότι έχετε μολυνθεί από τοξόπλασμα, πρέπει να εξεταστείτε για τα αντισώματα 3 εβδομάδες μετά. Οι πιθανές επιπλοκές για το έμβρυο είναι πολύ ήπιες προς το τέλος της κύησης.
-------------------------------------------------------------
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΟΡΙΑΚΗΣ - ΤΙΜΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ 5

ΕΡΩΤ.: Έχω καθυστέρηση 9 μέρες. Χθες που ήταν η 8η ημέρα, έκανα εξέταση χοριακής και το αποτέλεσμα είναι 0,3. Είναι αρνητικό το αποτέλεσμα αυτό της χοριακής?

ΑΠΑΝΤ.: Οι τιμές της β-χοριακής μέχρι 5 (μικρότερες του 5) θεωρούνται αρνητικές, οπότε και το δικό σας αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
-------------------------------------------------------------
ΧΡΗΣΗ BABY OIL ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Είμαι 57 χρονών. Έχω λίγα υγρά καμιά φορά και μου είπαν ότι το baby oil βοηθάει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε baby oil στην ερωτική μας επαφή;

ΑΠΑΝΤ.: Φυσικά και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
-------------------------------------------------------------
ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι 43 χρονών και ήθελα να ρωτήσω αν βρίσκομαι στην προεμμηνόπαυση και αν υπάρχει κάτι παθολογικό στις εξετάσεις μου: Ωχρινότροπος ορμόνη (LH) 26.64 mLU/ml Προλακτίνη (PRL) 15.0 ng/ml Προγεστερόνη (PRG) 0.37 ng/ml Θυλακιοτρόπος (FSH) 3.9 mlU/ml Οιστραδιόλη-Ε2 878.9 pg/ml Δευδροεπιανδροστερόνη (DHEA) 4.06 mg/. Ο κύκλος μου είναι κανονικός, εκτός ότι σε διάρκεια 6 μηνών είχα κύκλο 2 φορές μέσα στο μήνα. Ο ορμονολογικός έλεγχος έγινε τη 14η μέρα του κύκλου. Δεν έχω εξάψεις.

ΑΠΑΝΤ.: Οι εξετάσεις που αναφέρετε δεν δείχνουν να βρίσκεστε σε προεμμηνοπαυσιακή κατάσταση. Όμως, οι εξετάσεις που κάνατε κανονικά πρέπει να γίνονται τη 2η-3η μέρα του κύκλου.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΥΗΣΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας και καλή χρονιά!!! Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σημαντικό για μένα... Σήμερα διανύω την 25η εβδομάδα κύησης (24 weeks και 2 days) βάσει υπερήχου. Ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός, αδιαθετώ κάθε 2-3 μήνες. Ήθελα να με βοηθήσετε για το ποιες είναι οι πιθανές ημέρες σύλληψης και τι απόκλιση μπορεί να έχουν αυτές? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης γίνεται συνήθως με αφετηρία την τελευταία περίοδο. Εάν όμως ο κύκλος είναι ανώμαλος, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με τη μέτρηση του εμβρύου υπερηχογραφικά. Η μέτρηση αυτή είναι περισσότερο ακριβής όσο μικρότερο είναι το έμβρυο. Θα πρέπει λοιπόν να ανατρέξετε στους πρώτους υπερήχους που κάνατε για να είστε σχετικά σίγουρη για την ακρίβεια της μέτρησης. Εάν οι μετρήσεις όλες συμφωνούν με την ηλικία που μου αναφέρετε, τότε για να βρείτε την πιθανή ημέρα σύλληψης μετρήστε αντίστροφα όσο και η ηλικία του εμβρύου αφαιρώντας δύο εβδομάδες. Δηλαδή, στην περίπτωσή σας, πρέπει να πάτε πίσω 22 εβδομάδες και 2 μέρες για να βρείτε, με απόκλιση μίας εβδομάδας περίπου, την πιθανή ημέρα σύλληψης.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 26η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να ρωτήσω αν την 26η ημέρα του κύκλου μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών και την 26η ημέρα είχα επαφή. Κανονικά θα έπρεπε να μου είχε έρθει περίοδος ... αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Ανησυχώ! Νομίζετε πως έχω πιθανότητες να είμαι έγκυος? Ευχαριστώ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Εάν ο κύκλος είναι κανονικός, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει σύλληψη την 26η μέρα. Μπορεί όμως, σπάνια, ένας κύκλος να είναι ανώμαλος και να έχει γίνει η ωορρηξία πολύ αργότερα, οπότε υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Μπορείτε να περιμένετε μία εβδομάδα και μετά να κάνετε εξέταση β χοριακής αίματος. Οι πιθανότητες, όμως, για εγκυμοσύνη είναι πολύ μικρές.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΧΩ ΩΟΡΡΗΞΙΑ;

ΕΡΩΤ.: Kαλή χρονιά με υγεία! ... Αν μπορείτε να με βοηθήσετε, δεν μπορώ να καταλάβω πότε είναι οι γόνιμες μέρες μου και πότε έχω ωορρηξία.  Είχα αρκετές ελεύθερες επαφές το τελευταίο διάστημα... Γιατί δεν μένω έγκυος; Έκανα εξετάσεις αίματος γενικές, ήταν εντάξει, ορμονολογικές ήταν καλές, υπέρηχος μήτρας καλός. ... Τί μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Για να μάθετε τις γόνιμες μέρες σας, πρέπει να καταλάβετε ο κύκλος που κάνετε πόσες μέρες κρατάει, δηλαδή, κάθε πότε έχετε περίοδο. Από αυτά που μου γράφετε, φαίνεται ότι έχετε άστατο κύκλο και μικρό. Θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο για υπερηχογραφικό έλεγχο ωορρηξίας. Πάντως έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη, εάν προσπαθείτε στις μέρες που ακολουθούν την περίοδο και κυρίως 9η, 10η, 11η και 12η. Καλό είναι να έχετε μέρα παρά μέρα επαφή ή και κάθε μέρα.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΠΟΝΟΙ, ΠΡΗΣΜΕΝΗ ΚΟΙΛΙΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, βρήκα το mail σας από την ιστοσελίδα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις. Γενικά, έχω σταθερό κύκλο ... Είχα καθυστέρηση και πήρα primolut nor και μετά από 3 μέρες αδιαθέτησα... Είχα τρομερούς πόνους (ασυνήθιστους) και πάρα πολύ πρησμένη κοιλιά, δεν κατέβαινε εύκολα το αίμα. Είχα ροή μόνο την πρώτη μέρα και την δεύτερη καφέ αίμα, όπως και την τρίτη. Υπάρχει πιθανότητα να είμαι έγκυος αλλά να ήρθε με τα primolut; Η κοιλιά μου είναι πολύ πρησμένη ακόμα και σήμερα και ανησυχώ πολύ. Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα και καλή χρονιά. Σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης κάνοντας μία β χοριακή εξέταση αίματος, καθώς και να κάνετε ένα υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΥΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με μια τραγική εμπειρία που βίωσα. ... Είμαι έγκυος και στην 10η εβδομάδα έχω μια μικρή αποκόλληση, η οποία ξεπερνιέται πολύ γρήγορα, στην 12η εβδομάδα κατά την αυχενική διαφάνεια βλέπουμε πλακούντα επιπωματικό ... στην 13η εβδομάδα ... έχω αιμορραγία, ... αλλά μετά τη β επιπέδου όλα πλέον είναι καλά και ο πλακούντας έχει ανέβει ... στην 30η εβδομάδα κάνω έναν υπέρηχο απλό κύησης και είναι όλα πολύ καλά. Δυο μέρες μετά, αισθάνομαι αμυδρά τις κινήσεις του μωρού ... την επόμενη μέρα δεν το ένιωσα καθόλου, ... πήγα στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε πως δε ζούσε πια... γέννησα με καισαρική. Η βιοψία έδειξε εισρόφηση αμνιακού υγρού + συστροφή ομφάλιου λώρου γύρω από τον εαυτό του (όχι γύρω από το μωρό). Αυτό που θέλω είναι τη γνώμη σας για το πότε θα μπορούσα να ξαναπροσπαθήσω να μείνω έγκυος μετά από καισαρική, αν πριν πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις, να ψάξω κάτι? Μετά από ενδομήτριο θάνατο η επόμενη κύηση θα θεωρείται υψηλού κινδύνου? Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω? Συγγνώμη, αν σας κούρασα. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Καλό είναι να περιμένετε 4 μήνες πριν προσπαθήσετε εκ νέου. Πιστεύω πως πρέπει να κάνετε εξετάσεις θρομβοφιλίας και έλεγχο σακχάρου, καθώς και σε επόμενη εγκυμοσύνη υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου. Το ιστορικό σας θα ληφθεί υπόψιν στην επόμενη εγκυμοσύνη και η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι πιο στενή. Θα χρειαστεί επίσης να κάνετε μία πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. Είμαι σίγουρη πως με την κατάλληλη παρακολούθηση όλα θα πάνε καλά.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. ... Πήγα σε μια γυναικολόγο απλώς για έναν έλεγχο... Της ζήτησα να μου δώσει κάποια αντισυλληπτικά και, αφού έκανα κάποιες ορμονικές εξετάσεις, μου είπε ότι δεν γίνεται, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πήξει το αίμα μου... θρόμβωση δηλαδή... Τί μπορώ να κάνω...??? Είμαι σε σχέση και φοβάμαι όμως μόνο την χρήση προφυλακτικού...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα αντισυλληπτικά μπορεί, σε ένα άτομο που έχει προδιάθεση για θρόμβωση, να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία. Εάν οι εξετάσεις που κάνατε έδειξαν ότι έχετε τέτοιο θέμα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν αιματολόγο, για να σας συμβουλεύσει. Όσον αφορά στο θέμα της αντισύλληψης, με σωστή χρήση του προφυλακτικού, θα είστε καλυμμένη και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΟΕΙΔΗΣ ΚΥΣΤΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι 28 χρονών. Έχω εμφανίσει έναν μικρό πολύποδα στο ενδομήτριο και μια μικρή κύστη, η οποία λέγεται σοκολατοειδής κύστη. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Θα ήθελα, όμως, και μια δεύτερη γνώμη. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα που συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποβληθούν σε κάποια περίοδο. Κάποιες φορές όμως, προκαλούν προβλήματα, όπως μεγάλη ροή στην περίοδο ή και κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου. Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την κλινική εξέταση και το ιστορικό. Όσον αφορά στις σοκολατοειδείς κύστεις, αυτές προκαλούνται από ενδομητρίωση της πυέλου και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά, ειδικά στο πλαίσιο της γονιμότητας. Εάν όμως είναι μικρές μπορούν να αντιμετωπιστούν και με φαρμακευτική αγωγή ή και απλά τις παρακολουθούμε εάν δεν προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα. Συμπερασματικά, η σωστή αντιμετώπιση των πολυπόδων και των κύστεων αποφασίζεται από το θεράποντα με γνώμονα το ιστορικό και την κλινική εξέταση.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας... Είμαι 21 χρονών και θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι όχι τόσο σημαντικό αλλά που με ενδιαφέρει. Γενικά, πιστεύετε ότι είναι κακό να κάνουμε αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή; ... Χρησιμοποιώ ξυραφάκι με προσοχή και δεν έχω εμφανίσει ποτέ προβλήματα, όπως σπυράκια, κοκκινίλες κλπ. Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα! Η αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξυραφάκι ή να κάνετε laser ή και χαλάουα, αν θέλετε.
-------------------------------------------------------------
CANDIDA ALBICANS - E.COLI - ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ - ΥΠΟΘΕΤΑ ΜΕ ΓΑΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΟΥΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, καλή χρονιά να έχετε με υγεία και ευτυχία και ό,τι άλλο επιθυμείτε. Μπράβο για την σελίδα σας. Θα ήθελα πολύ να με βοηθήσετε και να μου πείτε την γνώμη σας όσο δυνατόν γίνεται. Έχω: 1. Candida albicans, 2. Ε.coli, 3. λίγες αποικίες Enterobacter aerogenes, ΚΑΛΙΕΡ. ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΣ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΗ, ΚΑΛΛΙΕΡ. CO2 ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥ ΘΕΤΙΚΗ Gardnerella vaginalis. Που και που είχα ενοχλήσεις και κολπικά υγρά λευκά αλλά δεν έδωσα σημασία. Το καλοκαίρι πήγα σε μικροβιολογικό, έκανα εξετάσεις και έπαιρνα αντιβίωση, αλλά αυτά επιμένουν. ... Έχω ακολουθήσει αντιβίωση με Vibramycin, Ciproxin, Furolin, Tavanic, Norfloxacin, θυμάμαι αυτά. Και χρησιμοποιούσα κρέμα tragoven και mycospor και προβιοτικά όπως το VSL#3, Vifolac, Prolife. Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ... Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να μου απαντήσετε!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, έχετε πάρει πάρα πολλές αντιβιώσεις. Νομίζω ότι για ένα διάστημα θα πρέπει να σταματήσετε τις αντιβιώσεις και να πάρετε κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Καλό θα ήταν να κάνετε και κολπικές πλύσεις με σόδα.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ VIBRAMYCIN

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Ψάχνοντας πληροφορίες στο internet σχετικά με γυναικολογικά θέματα, βρήκα και το site σας, όπου διαβάζοντας κάποια θέματα αποκόμισα χρήσιμες κατευθύνσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Εάν ένα ζευγάρι παίρνει αντιβίωση, π.χ. περίπτωση τραχηλίτιδας, όπου αν δεν απατώμαι χορηγείται και στους δύο, (αν κάνω λάθος διορθώστε με), ολοκληρώσει τη θεραπεία και σταματήσει τη λήψη της αντιβίωσης, μετά από πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει ελεύθερη σχέση, μπορεί άμεσα π.χ. την επομένη από τη λήψη της αντιβίωσης ή πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες και, αν ναι, πόσες; Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το ζευγάρι ενδιαφέρεται να αποκτήσει παιδί και προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιδράσεις στη γονιμοποίηση από την επενέργεια της αντιβίωσης. Στην προκειμένη περίπτωση είχε χορηγηθεί VIBRAMYCIN 100mg από κοινού και στους δύο και για διάστημα 30 ημερών. Η λήψη της αντιβίωσης ολοκληρώθηκε στις 09-01-2014. Θα μπορούσα να έχω επαφή με τον άντρα μου ή θα πρέπει να περιμένω και να ξαναπροσπαθήσουμε τον άλλο μήνα; Με εκτίμηση και ευχαριστώ για τον χρόνο που θα διαθέσετε!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Από τη στιγμή που έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μέρες από τη λήψη της τελευταίας δόσης, δεν έχετε πρόβλημα να προσπαθήσετε.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας και πάλι. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα αντισυλληπτικά. Είμαι 18 χρόνων ... Θα μπορούσα να πάρω αντισυλληπτικά; Έχω κάνει αιματολογικές και έχω στίγμα μεσογειακής αναιμίας. Δεν έχω θρομβοφιλία, θα μου το είχε πει λογικά ο καρδιολόγος. Στο τελευταίο τεστ παπ είχα κολπίτιδα, την αντιμετώπισα και θα ξανακάνω σε λίγες μέρες ξανά τεστ παπ. Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε για το τι αντισυλληπτικό θα μπορούσα να πάρω?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το αν έχετε θρομβοφιλία πιστοποιείται από εξετάσεις αίματος και δεν το βρίσκει ο καρδιολόγος. Το θέμα των αντισυλληπτικών είναι αρκετά σοβαρό και μόνο μετά από κλινική εξέταση μπορεί ένας γιατρός να συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά. Να ξέρετε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα με αυτά. Πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα γυναικολόγο να σας εξετάσει και να σας πει εάν μπορείτε να πάρετε και ποια.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕ  CLOMIPHENE ΚΑΙ PREGNYL - ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα αγαπητή-γλυκύτατη κ. Βάντζου. Διαβάζω τις απαντήσεις σας στο διαδίκτυο και πήρα το θάρρος να σας γράψω. Καταρχήν, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για την καινούργια χρονιά ... Είμαι 49 ετών. Ξέρω καταρχήν πως είναι "απογοητευτική" η ηλικία μου... γι' αυτά που θα σας ρωτήσω. ... Είμαι στον τρίτο κύκλο προσπαθειών με CLOMIPHENE και PREGNYL. Οι ορμονικές εξετάσεις μας είναι αρκετά καλές για την ηλικία μας. Πόσες προσπάθειες με αυτή τη μέθοδο θα μου προτείνατε, πριν ίσως μία προσπάθεια εξωσωματικής; (πάντα μόνον με δικά μου ωάρια!). ... Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πιστεύω πως, εάν είστε αποφασισμένη να προσπαθήσετε για μια εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να προχωρήσετε σε εξωσωματική, η οποία σας δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες. Εύχομαι κάθε επιτυχία.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΣΕ ΔΙΔΥΜΗ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Aγαπητή κυρία Βάντζου, με συγχωρείτε που παίρνω το θάρρος να επικοινωνώ μαζί σας μέσω email, έχω ανησυχήσει πολύ και, καθώς ζω στο εξωτερικό, θα ήθελα να πάρω και μία δεύτερη γνώμη από έναν γιατρό στην Ελλάδα, έστω και διαδικτυακά!
Είμαι 20 εβδομάδων έγκυος με διζυγωτικά δίδυμα. ... Κατά τη διάρκεια της 16ης εβδομάδας είχα δύο επεισόδια βαριάς αιμορραγίας, χωρίς πόνο. H αιμορραγία κράτησε για περίπου 1 ώρα και μετά μειώθηκε σε σταγόνες. Και οι δύο περιπτώσεις ήταν παρόμοιες και συνέβησαν με διαφορά 4 ημερών. Πήγα αμέσως στα επείγοντα όπου έλεγξαν ότι ο τράχηλος μου είναι κλειστός. Οι υπέρηχοι έδειξαν δύο αιματώματα δίπλα στον έναν σάκο. Ένας γιατρός μας είπε πως η αιμορραγία φαίνεται να προέρχεται από τον πλακούντα του twin 1. Δεν μίλησε για αποκόλληση, πιο πολύ το περιέγραψε σαν σκίσιμο. Μετά τα επεισόδια στην 16η εβδομάδα είχα καφέ αίμα για 4-5 μέρες. Στην 18η εβδομάδα, ενώ μετά τα επεισόδια της 16ης εβδομάδας είχα καθαρά διάφανα υγρά, είχα καφέ εκκρίσεις για 4 μέρες και από τότε καθάρισαν και είναι πάλι διάφανα. Τώρα είμαι στην 20η εβδομάδα. Οι γιατροί μου είπαν πως δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω, ούτε καν ξεκούραση, ούτε φάρμακα, τίποτα. Οι υπέρηχοι μέχρι στιγμής (2 από τότε) δείχνουν πως τα μωράκια έχουν φυσιολογικά μεγέθη και δεν έχουν επηρεαστεί από τις αιμορραγίες. Είναι συχνό φαινόμενο στις δίδυμες κυήσεις; Να ανησυχήσω; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ξανασυμβεί; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω την κατάσταση; Το ότι δεν είχα ξανά αιμορραγία είναι καλό σημάδι και σημαίνει πως μπορώ να ελπίζω; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εκτιμώ πολύ τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα επεισόδια της αιμορραγίας είναι συχνά στις εγκυμοσύνες, όχι όμως περισσότερο στις δίδυμες. Στην Ελλάδα, μάλλον θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε προγεστερόνη και να ξεκουράζεστε. Είναι φυσιολογικό μετά από τέτοια επεισόδια να έχετε καφέ υγρά. Επίσης, να αποφεύγετε τις επαφές. Εάν είστε ρέζους αρνητική, πρέπει να κάνετε μία ένεση αντι D γ σφαιρίνης.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα κα Βάντζου, είμαι στο πρώτο τρίμηνο κύησης και θα σας παρακαλούσα, αν μπορείτε, να μας παραθέσετε μια λίστα με τα όχι στη διατροφή της εγκυμοσύνης. Εχθές, για παράδειγμα, έφαγα γκούντις και σήμερα κάποιος μου είπε ότι απαγορεύεται η μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη και είναι επικίνδυνη. Ισχύει κάτι τέτοιο? Τελικά, τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται ρητά?
 Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Μια σειρά από τροφές πρέπει να αποφεύγονται από τις εγκύους, κυρίως γιατί εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα να είναι μολυσμένες. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγονται:
α) Ωμό ή μισοψημένο κρέας. Το κρέας και τα πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται τόσο, ώστε να μην υπάρχει ίχνος από αίμα ή έστω ροζ χρώμα.
β) Μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί που προέρχεται από αυτό.
γ) Μαλακά τυριά όπως ροκφόρ, γκοργκονζόλα, blue cheese, μπρι και καμαμπέρ, διότι μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε σοβαρή ασθένεια του νεογέννητου.
δ) Ωμά ή μισοβρασμένα αυγά, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλλας. Ως γενικός κανόνας, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται, εωσότου το ασπράδι και ο κρόκος να είναι σφιχτά και συμπαγή. Όσον αφορά τη μαγιονέζα που αναφέρετε στο ερώτημά σας, η "σπιτική" μαγιονέζα που περιέχει μη παστεριωμένα αυγά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αντιθέτως, η μαγιονέζα του εμπορίου συνήθως παρασκευάζεται με παστεριωμένα αυγά, οπότε είναι ασφαλής.
ε) Το συκώτι και όλα τα υποπροϊόντα του, καθώς μπορεί να περιέχουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, που μπορεί να βλάψει το μωρό.
στ) Συμπληρώματα με βιταμίνη Α.
στ) Όλων των ειδών τα πατέ, ακόμη και τα πατέ λαχανικών, γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια.
ζ) Τροφές, στις οποίες έχει αλλεργία η μητέρα, ο πατέρας ή τα άλλα παιδιά του ζευγαριού.
η) Άπλυτα φρούτα, λαχανικά και σαλάτες. Όλα τα παραπάνω πρέπει να πλένονται σχολαστικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης.
θ) Ωμά οστρακοειδή, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
ι) Ψάρια που αλιεύθηκαν σε λίμνες και ποτάμια μολυσμένα με βιομηχανικά απόβλητα.
ια) Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, απαγορεύονται λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδραργύρου που εμφανίζουν, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Επίσης, πολλά ψάρια που χρησιμοποιούνται στο sushi είναι επιβαρυμένα με μόλυβδο.
ιβ) Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους ή από τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, δεδομένου ότι καμία ποσότητα δεν θεωρείται ασφαλής. Η υπερβολική έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά την ανάπτυξη του εμβρύου και οι συνέπειες είναι μόνιμες.
ιγ) Η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να περιοριστεί σε 200 mg τη μέρα, διότι η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μειωμένο βάρος γέννησης του μωρού ή ακόμη και αποβολή. Χρειάζεται προσοχή στο γεγονός ότι η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, ενώ προστίθεται και σε αναψυκτικά ή ενεργειακά ροφήματα.
ιδ) Το τσάι από βότανα (guarana και άλλα) δεν περιέχει καφεΐνη, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για την επίδραση των ουσιών αυτών στην εγκυμοσύνη. Το ίδιο ισχύει για τα συμπληρώματα από βότανα.

 Τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η έγκυος δεν χρειάζεται «να τρώει για δύο», όπως συχνά λέγεται. Αντιθέτως, η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Η συνιστώμενη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη εξαρτάται από τον ΒΜΙ (Δείκτη Μάζας Σώματος) της εγκύου κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, δηλ. οι κανονικού βάρους έγκυες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες, ενώ οι υπέρβαρες λιγότερες. Ως γενική κατεύθυνση, οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως γλυκά, ζυμαρικά, ψωμί κλπ., πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση βάρους.
-------------------------------------------------------------
ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΗΣΗ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΙΑΣ ΣΑΛΠΙΓΓΑΣ - ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤ.: Κυρία Βάντζου, καλησπέρα σας. Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα μια εξωμήτρια κύηση, όπου μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση μου αφαιρέθηκε η αριστερή μου σάλπιγγα. Ύστερα από αυτό το γεγονός δεν έχω καταφέρει να μείνω έγκυος ακόμη. Να προσθέσω δε, ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες, οι οποίες δε με βοηθούν να έχω σταθερό κύκλο. Τον τελευταίο χρόνο κατάφερα να τον σταθεροποιήσω λαμβάνοντας καθημερινά το glucophage των 1000 mg. Να προσθέσω ακόμη ότι έχω και κάποια περιττά κιλά. Η ερώτηση που θα ήθελα να σας θέσω είναι αν, μετά από αυτή την ατυχή περιπέτεια που είχα, θα ήταν πρέπον να ακολουθήσω έναν κύκλο εξετάσεων π.χ σαλπιγγογραφία ή να συνεχίσω τις προσπάθειες χωρίς να φοβάμαι μήπως μου ξανατύχει; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Με εκτίμηση!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Το γεγονός ότι σας αφαιρέθηκε η μία σάλπιγγα δεν μειώνει στο μισό τη γονιμότητά σας, αλλά κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης, το ιστορικό της εξωμητρίου κυήσεως αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό την πιθανότητα επανάληψης εξωμητρίου. Τέλος, το γεγονός ότι δεν έχετε μείνει έγκυος πάνω από ένα χρόνο, αποτελεί ένδειξη πιθανής υπογονιμότητας και ως εκ τούτου πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις σαν ζευγάρι, μία από τις οποίες είναι και η σαλπιγγογραφία.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΦΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι κοπέλα 33 ετών. Κάνουμε προσπάθειες με τον άνδρα μου για παιδί. Για να πετύχουμε εγκυμοσύνη, πρέπει η επαφή να γίνεται μόνο τις γόνιμες μέρες;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Κατά τις γόνιμες μέρες, δηλαδή 2 μέρες πριν και 2 μετά την ωορρηξία, πρέπει να έχετε επαφές μέρα παρά μέρα. Ωστόσο, οι επαφές δεν πρέπει να περιορίζονται σε αυτό μόνο το διάστημα, αλλά να έχετε και τις υπόλοιπες μέρες για ανανέωση του σπέρματος.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Πριν λίγες μέρες είχα σεξουαλική επαφή ... πήρα το χάπι της επόμενης ημέρας σε λιγότερο από 2 ώρες. Δεν είχα συμπτώματα κατά την λήψη του χαπιού. Από την 4η ημέρα μετά την λήψη έχω κολπικά υγρά όπως όταν είμαι στις γόνιμες ημέρες και κάποιους πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Είναι φυσιολογικό; Δεν μπορώ να ηρεμήσω από εκείνη την ημέρα και φοβάμαι πολύ. Το χάπι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μου;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το χάπι της επόμενης μέρας προκαλεί συμπτώματα σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΗΣ - ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ Βάτζου. Έχω γεννήσει πριν 2 μήνες με φυσιολογικό τοκετό. Θα ήθελα να ρωτήσω για την περινεοτομή. Στην περίπτωση μου υπάρχει ένα μέρος της τομής του περινέου (σχεδόν η μισή τομή), το οποίο είναι σαν εξογκωματάκι. Έχουν πέσει τα ράμματα, δε με ενοχλεί η τομή καθόλου. Όμως, η εικόνα της τομής δε μου αρέσει καθόλου. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση με τον καιρό να επουλωθεί και να επανέλθει στην ίδια ευθεία με το υπόλοιπο δέρμα; Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια αλοιφή επούλωσης; Αν όχι, τί μπορώ να κάνω, για να γίνει η περιοχή όπως πριν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Υπάρχουν διάφορες κρέμες επουλωτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει, όμως, να τη χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, για να δείτε αποτέλεσμα. Η τομή θα πάρει την τελική της μορφή 6 μήνες περίπου μετά τον τοκετό. Εάν τότε η τομή σας δεν είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να σας την διορθώσουν χειρουργικά ή να περιμένετε τον επόμενο τοκετό σας για σωστή αποκατάσταση.
-------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ - ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Εδώ και ένα χρόνο παίρνω τα yasminelle. Τους τελευταίους 2 μήνες έχω ως περίοδο καφέ αίμα. Πού μπορεί αυτό να οφείλεται; Τι εξέταση πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Μάλλον πρόκειται για ορμονικό θέμα. Πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο να σας εξετάσει (κατά προτίμηση τη 10η μέρα του κύκλου), για να ελέγξει το ενδομήτριό σας και, αν χρειαστεί, να σας δώσει εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ (ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ) ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα, όταν βρείτε χρόνο, να μου πείτε τη γνώμη σας για ένα θέμα που με απασχολεί τους τελευταίους μήνες. Μύκητες! Από τον Αύγουστο και μετά, μετά τη 14η μέρα της περιόδου, περίπου, ξεκινούν τα συμπτώματα (φαγούρα αρχικά και μετά υγρά άσπρα και εκρού παχύρρευστα). Έκανα κάθε μήνα θεραπεία με κρέμες εξωτερικά και ενδοκολπικά και το Δεκέμβρη πήρα και αντιμυκητιασικά χάπια. Και το Γενάρη εμφανίστηκαν πάλι. Έλεος πια! ... Ο σύζυγος δεν πήρε χάπια. Μήπως φταίει αυτό; Κάναμε και οι 2 καλλιέργειες. Του άντρα μου βγήκαν καθαρές, εγώ περιμένω ... Μπορείτε να μου πείτε: Τί να προσέχω για να μην βγάζω τόοσο συχνά; Μια φορά το χρόνο έβγαζα ανέκαθεν, κυρίως μετά τις διακοπές, αλλά μετά τέλος. Τώρα μου έχουν σπάσει τα νεύρα. Θα περιμένω τις πολύτιμες συμβουλές σας. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες από μύκητες ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες. Πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής, να χρησιμοποιείτε μόνο βαμβακερά εσώρουχα, πάντα σιδερωμένα, χωρίς σερβιετάκια και να μη φοράτε στενά παντελόνια. Πρέπει να πάρετε αγωγή σύμφωνα με την καλλιέργεια και να πάρει και ο σύζυγος ανεξάρτητα από την αρνητική καλλιέργεια του ίδιου. Τέλος, αφού τελειώσετε με τις καλλιέργειες και την αγωγή, να βάλετε κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους για την ενίσχυση της άμυνας του κόλπου.
-------------------------------------------------------------
ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ 12η ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας! Διάβασα αρκετά πράγματα στην ιστοσελίδα και στο Facebook και θα ήθελα κι εγώ να σας κάνω την δική μου ερώτηση! ... Πριν ενάμιση χρόνο ήμουν έγκυος και στην 15η εβδομάδα μου έσπασαν τα νερά ... ο γιατρός μου είπε ότι έχω χαλάρωση τραχήλου και πιθανότατα να είχα και μικρόβιο που μπορεί να μου έσπασε το σάκο! ... Τώρα είμαι ξανά έγκυος και είμαι 5,5 εβδομάδων. Ο γιατρός που πάω τώρα μου είπε ότι θα κάνουμε περίδεση την 12η εβδομάδα λόγω του τραχήλου και επειδή η μήτρα μου έχει σχήμα καρδιάς! Παίρνω Ουτροτζεστάν 200 mg κολπικά, ένα κάθε βράδυ, και Σαλοσπίρ 80 mg, ένα κάθε μεσημέρι! Είπε θα τα παίρνω μέχρι την 12η εβδομάδα!Θέλω να ρωτήσω: μπορεί να σπάσουν τα νερά πριν κάνω περίδεση? Δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την 12η εβδομάδα? Τα χάπια που παίρνω με καλύπτουν?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, η περίδεση του τραχήλου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να γίνει πριν τη 12η εβδομάδα. Τα χάπια που παίρνετε σας καλύπτουν απόλυτα. Φυσικά, θα πρέπει να κάνετε και καλλιέργεια κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Αντί για περίοδο έχω από την πρώτη μέρα καφέ αίμα και σήμερα μπαίνω στην 4η μέρα της περιόδου. Αυτό είναι σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ναι, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης από τα γραφόμενά σας. Οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση αίματος (β χοριακή).
-------------------------------------------------------------
ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Βρήκα το mail σας από το διαδίκτυο. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα εδώ και 4 μέρες. Κατά την διάρκεια της μέρας με πιάνει ένα κάψιμο στον κόλπο και κρατάει για περίπου 10 λεπτά. Δεν έχω συχνοουρία και ούτε έχω φαγούρα, γιατί φοβόμουν για ουρολοίμωξη. Πίνω υγρά και αυτό μια με πιάνει μια με αφήνει. Υπάρχει περίπτωση να φταίει ένα αφρόλουτρο για μωρά που χρησιμοποιώ κάτω στην περιοχή ή είναι κάτι άλλο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου, δηλαδή πρέπει να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού υγρού.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Έχω καθυστέρηση περίπου 10 ημέρες, ενώ πριν 6 μέρες περίπου είχα κάτι καφέ εκκρίσεις που δεν κράτησαν πολύ. Έκανα και ένα τεστ clear blue και βγήκε αρνητικό. Πριν 2 εβδομάδες ... πήρα αντιβίωση για 3 μέρες, παυσίπονα και χάπια medrol. Σε τί μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η ανωμαλία στην περίοδο, μπορεί να οφείλεται σε ορμονολογικούς λόγους, ανατομικούς ή και ψυχολογικούς. Όπως και να έχει, θα πρέπει να αποκλείσετε τους δύο πρώτους. Το πιθανότερο, πάντως είναι να επανέλθει η περίοδός σας. Καλό όμως είναι να εξεταστείτε.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Γενικά, έχω ασταθή κύκλο. Μου έχει καθυστερήσει η περίοδος και εδώ και τρεις περίπου μέρες έχω καφέ αίμα αντί για κοκκινωπό. Πάντα χρησιμοποιούμε προφυλακτικό με το αγόρι μου!!!! Αλλά έχω ανησυχήσει τώρα. Μπορεί να είναι κάτι παθολογικό?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι καφέ εκκρίσεις πριν ή και μετά την περίοδο μπορεί να οφείλονται σε κάποιο πολύποδα ή γενικώς σε κάποια παθολογία. Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα, αν πρώτα δεν σας εξετάσω.
-------------------------------------------------------------
ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ - ΛΗΨΗ ΥΠΟΘΕΤΩΝ - ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΚΡΕΜΕΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! ... μετά την χορήγηση αντιβίωσης, εμφάνισα κολπίτιδα. Ο γυναικολόγος μου σύστησε λήψη 2 υποθέτων Travogen μέσα σε δύο εβδομάδες. Την πρώτη φορά που εφάρμοσα το υπόθετο, ένιωθα έντονο ''κάψιμο'' στην περιοχή και την επόμενη μέρα παρατήρησα διασταλμένα τα μικρά χείλη και ανοιχτά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ανατομική παραμόρφωση? Και επίσης ποιά η διαφορά των υπόθετων από τις κρέμες ? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ούτε οι κρέμες, ούτε τα υπόθετα μπορούν να σας προκαλέσουν παραμόρφωση ή άλλη βλάβη. Η διαφορά των πρώτων από τα δεύτερα είναι στην ουσία που περιέχουν και πως προτιμάμε να τα χρησιμοποιούμε.
-------------------------------------------------------------
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ. Βάτζου. Προσπαθώ εδώ και 2 χρόνια να μείνω έγκυος. ... έχω κύκλο σταθερά κάθε 40 μέρες ... Σήμερα έκανα τεστ εγκυμοσύνης, είναι η 30ή μέρα του κύκλου και βγήκε αρνητικό. Είναι νωρίς, για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα? Σε περίπτωση, όμως, που όντως είναι αρνητικό, τί μπορεί να φταίει από την στιγμή που είχα επαφή τις γόνιμες μέρες? Ποια μέρα μπορώ να κάνω εξέταση χοριακής; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Εξέταση β-χοριακής δεν έχει νόημα να κάνετε πριν τις 10 μέρες μετά τις γόνιμες. Να ξέρετε ότι σε κάθε κύκλο οι πιθανότητες σύλληψης είναι περίπου 25%.
-------------------------------------------------------------
ΕΞΕΤΑΣΗ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗΣ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με ένα γυναικολογικό θέμα. Έκανα την εξέταση αίματος για την β χοριακή γοναδοτροπίνη, ώστε να διαπιστώσω αν είμαι έγκυος. Την έκανα όμως 4 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Βγήκε αρνητική. Πόσο % πιστεύετε είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, καλό θα ήταν να επαναλάβετε την εξέταση 1 μέρα μετά την αναμενόμενη περίοδό σας.
-------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΑΣ ΚΥΗΣΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει πιθανότητα εξωμήτριας εγκυμοσύνης σε περίπτωση που δεν έχει σπάσει ο παρθενικός υμένας και υπάρχει σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό (και μερικές φορές χωρίς προφυλακτικό).

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης δεν σχετίζεται με τον παρθενικό υμένα, αλλά με αδυναμία του γονιμοποιημένου ωαρίου να περάσει από τη σάλπιγγα μέσα στη μήτρα. Σε περίπτωση επαφής χωρίς προφυλακτικό, είτε με άτρητο, είτε χωρίς παρθενικό υμένα, υπάρχει πιθανότητα σύλληψης και φυσικά μετάδοσης λοιμώξεων.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΗΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Θα 'θελα να ρωτήσω αν η εξωμήτριος κύηση είναι ίδια με την βιοχημική αποβολή... Αν έχουν την ίδια βαρύτητα ως αποβολές για μετέπειτα εγκυμοσύνη είτε άμεση είτε έμμεση!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Η εξωμήτριος είναι η κύηση, όπου το κύημα αναπτύσσεται εκτός μήτρας, είναι δυνητικά επικίνδυνο και έχει μια μικρή πιθανότητα επανάληψης στο μέλλον. Η βιοχημική κύηση ή αποβολή είναι μια εγκυμοσύνη, όπου υπάρχει μόνο αύξηση της β-χοριακής μέχρι ένα μικρό νούμερο, χωρίς να φαίνεται και χωρίς να έχουν σχηματισθεί εμβρυικά στοιχεία.
-------------------------------------------------------------
ΙΣΧΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

ΕΡΩΤ.: Γέννησα με καισαρική ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3.330 gr πριν από 10 μήνες λόγω ισχιακής προβολής του εμβρύου. Για την ακρίβεια, το έμβρυο, ενώ ήταν πολύ ζωηρό καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης, βρέθηκε στη θέση αυτή στην 32η εβδομάδα και έκτοτε δε ξαναγύρισε, καθώς μπερδεύτηκε με το λώρο. Ο γιατρός μου μου έλεγε να μη στεναχωριέμαι, γιατί ίσως καταφέρει να γυρίσει, αλλά ο εμβρυολόγος λίγο αργότερα στο Doppler ανάπτυξης ήταν πιο απόλυτος! "Σε αυτή την εβδομάδα κύησης και με αυτό το μέγεθος εμβρύου, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γυρίσει"!. Οπότε...καισαρική! Πιστεύετε ότι θα μπορούσα να την αποφύγω? Από τί υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσω αν επιχειρήσω φυσιολογικό τοκετό σε δεύτερη εγκυμοσύνη?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο τοκετός σε περίπτωση ισχιακής προβολής του εμβρύου έχει συζητηθεί πολύ και η κοινότητα των Μαιευτήρων έχει καταλήξει μετά από μελέτες. Η καισαρική τομή τουλάχιστον για τις πρωτοτόκες κρίνεται επιβεβλημένη, ενώ η προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού ενέχει πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια του μωρού. Οπότε θεωρώ ότι δεν θα μπορούσατε να αποφύγετε την καισαρική τομή. Σε περίπτωση δεύτερης κύησης θεωρώ ότι θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το φυσιολογικό τοκετό, με την προϋπόθεση να αντιλαμβάνεστε πλήρως τις μικρές, αλλά υπαρκτές πιθανότητες διάνοιξης της τομής της καισαρικής.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΗΞΗ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ! Συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθειά σας! Πριν μια εβδομάδα έκανα έναν υπέρηχο και έδειξε ότι έχω δυο κύστεις στην δεξιά ωοθήκη. Ο γιατρός μου έγραψε τα αντισυλληπτικα jasminelle για 3 μήνες! Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μου είπε να κάνω κάποια αιματολογική εξέταση ούτε ρώτησε για ιστορικό! Μου είπε απλώς να κόψω το κάπνισμα! Εγώ από το ένα πακέτο που κάπνιζα κάνω τρία τσιγάρα την ημέρα! Είμαι 23 ετών. Πόσο βλαβερά είναι τα 3 τσιγάρα; Μπορώ να τα κάνω ή πρέπει να το κόψω τελείως; Σας ευχαριστώ πολύ!
Να προσθέσω ότι μου είναι πολύ δύσκολο να το κόψω, ούτε να κοιμηθώ δεν μπορώ από την στέρηση! Το ξέρω ότι είναι μια απόφαση, αλλά διανύω μια πολύ δύσκολη φάση αυτήν την περίοδο και που το ελάττωσα τόσο πολύ δεν ξέρω πως το κατάφερα! Συγγνώμη, αν σας κούρασα!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, τα αντισυλληπτικά πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα με την πήξη του αίματος. Εγώ στις κυρίες που θέλω να δώσω αντισυλληπτικά δίνω και εξετάσεις σχετικά με την πήξη. Το κάπνισμα από μόνο του επιβαρύνει την αιμάτωση, οπότε συνιστάμε διακοπή κατά τη λήψη αντισυλληπτικών. Τα 3 τσιγάρα ημερησίως δεν συνιστούν σημαντικό πρόβλημα, αλλά το να μην κάνετε εξετάσεις ναι.
-------------------------------------------------------------
ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει εξέταση ταυτόχρονα Σαλπιγγογραφία και Υστεροσκόπηση! Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, η σαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση κατά την οποία εγχύεται ένα σκιαγραφικό υγρό από τον τράχηλο και με ακτινογραφίες που λαμβάνονται βλέπουμε τη δίοδό του μέσα από τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Κατά την εξέταση αυτή η γυναίκα είναι ξύπνια. Στην υστεροσκόπηση εισάγεται μία κάμερα στην κοιλότητα της μήτρας για έλεγχο αυτής. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες που δεν συνδυάζονται. Γίνονται χωριστά.
-------------------------------------------------------------
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ... Ήθελα να ρωτήσω πότε είναι οι γόνιμες ημέρες... Τελευταία περίοδος μου ήταν 24 Φλεβάρη.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, οι γόνιμες μέρες είναι 2 πριν και μία μετά την ωορρηξία. Για να υπολογίσετε τη μέρα της ωορρηξίας, θα πρέπει να έχετε ένα σχετικά σταθερό κύκλο και να υπολογίσετε 14 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο.
-------------------------------------------------------------
ΛΗΨΗ LADOSE ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Ladose και εγκυμοσύνη. Αν μια γυναίκα πάσχει από αγχώδη κατάθλιψη και πρέπει να παίρνει τα Ladose, τί συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην εγκυμοσύνη?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, τα ladose κατατάσσονται στην κατηγορία C φάρμακα στην κύηση, δηλαδή στα φάρμακα που δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβη στο έμβρυο. Αν μια γυναίκα χρειάζεται να τα παίρνει, δεν υπάρχει λόγος να τα σταματήσει στην εγκυμοσύνη.
-------------------------------------------------------------
ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΑΠΟ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Έχω ενδομητρίτιδα που οφείλεται σε μυκόπλασμα και από ό,τι έμαθα πρέπει να το έχω τουλάχιστον τρία χρόνια. Είναι δυνατόν, δεδομένου ότι έχω αλλάξει 7 γιατρούς τα τελευταία 4 χρόνια, να μην το είδε κανένας; Επίσης, θα ήθελα να ξέρω τί επιπλοκές μπορεί να έχει. Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤ.: Καλή χρονιά! Η φλεγμονή από μυκόπλασμα, αν και κάποιες φορές δύσκολη στην αντιμετώπισή της, θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Η διάγνωσή της γίνεται με καλλιέργεια τραχηλικού υγρού. Αν έχετε κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, θα χαρώ να σας βοηθήσω περαιτέρω.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΣΑΛΠΙΓΓΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κυρία Χριστίνα... Έχω εγχειριστεί 4 φορές από ινομυώματα από 13 χρόνων. Ευτυχώς, είμαι καλά τώρα. Είμαι 37 χρόνων. Έχω κάνει σαλπιγγογραφία και δείχνει ότι η μια μου σάλπιγγα είναι κλειστή. Υπάρχει λύση να μπορώ να κάνω παιδί; Πόσες πιθανότητες έχω αν έκανα σπερματέγχυση;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, το γεγονός ότι δεν δουλεύει η μία σάλπιγγα δεν σημαίνει ότι μειώνεται η γονιμότητα στο μισό. Υπάρχει όμως αυξημένος κίνδυνος εξωμητρίου κύησης. Εάν υπάρχει θέμα υπογονιμότητας, πρέπει να κάνετε σαν ζευγάρι κάποιες εξετάσεις και με τα αποτελέσματα να βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε παιδί.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΧΝΕΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα σας, κ. Βάντζου. Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Είμαι 41 χρονών και εδώ και χρόνια παρουσιάζω τακτικά κυστίτιδα, 5-6 φορές το χρόνο. Η κυστίτιδα παρουσιάζεται μετά από πολύωρα ταξίδια, όταν κουραστώ ή στενοχωρηθώ πολύ για κάτι, αλλά τις περισσότερες φορές εμφανίζεται την επόμενη μέρα της σεξουαλικής επαφής με το σύζυγο μου...
Παλιά έκανα ουρολογικές εξετάσεις κάθε φορά που είχα ενόχληση και δε βρίσκαν μικρόβια ποτέ. Έκανα και καλλιέργεια κολπικού υγρού, καθαρή κι' αυτή... Ο γιατρός μου έγραφε Νorocin, αλλά τα τελευταία χρόνια άλλαξα γυναικολόγο και αυτός μου προτείνει τα Furolin, όταν εμφανίζεται το πρόβλημα. Παίρνω και cranberry caps. 1 καθημερινά εδώ κι ένα χρόνο, παίρνω και πρόπολη, τηρώ σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και πίνω αρκετά υγρά....
Ειλικρινά έχω κουραστεί πολύ μ΄αυτή την ιστορία και πολλές φορές αποφεύγω μέχρι και την ερωτική επαφή γιατί φοβάμαι τυχόν επακόλουθα!! Υπάρχει κάτι άλλο, σας παρακαλώ πολύ, που μπορώ να κάνω, ώστε να γλιτώσω απ' αυτό το πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα μου και χαλάει την ποιότητα της ζωής μου; Έστω κάποιο φάρμακο που μπορώ να παίρνω πριν την επαφή έστω; Μήπως να κάνω κάποιες ειδικές εξετάσεις;
Περιμένω την απάντηση σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων...

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Προσωπικά διαφωνώ με τη λήψη αντιβίωσης στις κυστίτιδες, αφού δεν υπάρχει μικρόβιο. Εάν ο σύζυγος δεν έχει κάνει εξετάσεις (καλλιέργειες), καλό θα ήταν να κάνει. Με το να παίρνετε αντιβίωση σε κάθε επεισόδιο, καταστρέφετε την χλωρίδα του οργανισμού σας. Η δοσολογία του cranberry μπορεί να αυξηθεί σε δύο ημερησίως κατά τα επεισόδια. Και φυσικά να πίνετε πολλά υγρά.
-------------------------------------------------------------
ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, κυρία Χριστίνα!!! Έμαθα για εσάς μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης facebook και πήρα το θάρρος να σας θέσω το ερώτημα μου!! Είμαι 21 χρονών και δεν είχα ποτέ σταθερό κύκλο... Τον τελευταίο καιρό όμως η περίοδος μου μπορεί να εμφανίζεται και δύο φορές το μήνα. Υπάρχει ροή αλλά αρκετές φορές το αίμα έχει καφέ χρώμα. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό ψυχολογικά δεν είμαι πολύ καλά λόγω κάποιων οικογενειακών και προσωπικών συμβάντων (το αναφέρω γιατί ξέρω ότι συνήθως παίζει ρόλο η ψυχολογική μας κατάσταση). Το γεγονός αυτό με έχει προβληματίσει και ανησυχώ ιδιαίτερα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν είναι κάτι που πρέπει να με κάνει να ανησυχήσω, αν παίζει ρόλο ότι έχω ερωτικές επαφές και, τέλος, τι θα μπορούσα να κάνω γι' αυτό! Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η περίοδος και η φυσιολογική της λειτουργία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, κυρίως ορμονικών. Σίγουρα ο ψυχολογικός παράγοντας και το άγχος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει όμως να εξεταστείτε από γυναικολόγο, ώστε να αποκλεισθεί οποιοσδήποτε παθολογικός παράγοντας που μπορεί να υπάρχει.
-------------------------------------------------------------
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ - ΜΕΣΟΚΥΚΛΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΟΙΑ

ΕΡΩΤ.: Κα Βάντζου, καλησπέρα σας. Πήρα το θάρρος να σας ενοχλήσω γιατί σας παρακολουθώ αρκετό καιρό τώρα μέσα από διάφορες σελίδες που γράφετε στο Internet και μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε όλες εμάς που έχουμε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα. ...
Είμαι 37 ετών, καπνίστρια με φυσιολογικό βάρος. Πριν λίγα χρόνια έκανα αφαίρεση ινομυωμάτων. Σχεδόν αμέσως μετά το χειρουργείο ξαναβγήκαν 2-3 περίπου ινομυώματα (σήμερα είναι περίπου 2-2,5 εκ. το καθένα) και παράλληλα απέκτησα και μια σοκολατοειδή κύστη 2,5 εκ. στην αριστερή ωοθήκη επίσης. ...
Το πρόβλημα είναι πως έχω στο ενεργητικό μου 7 βιοχημικές αποβολές (η τελευταία αποβολή πριν 3 μήνες) μέσα σε 3,5 χρόνια με αρκετά εύκολες συλλήψεις...
Τις πρώτες 2-3 φορές, μου έλεγαν τυχαίο... Μετά μου είπαν για τα αντιπατρικά, τα οποία έκανα, βγήκαν αρνητικά, αλλά δεν αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο. Στην τελευταία αποβολή έκανα ανοσοφαινότυπο, βγήκαν τα ΝΚ 17,5 %, μου συστήθηκε το σχήμα salospir-utrogestan-κορτιζόνη-intralipids από την πρώτη μέρα θετικού τεστ... Το έκανα κι αυτό, αλλά πάλι βιοχημική στην 35η μέρα. Το μόνο λοιπόν που δεν έχω δοκιμάσει να κάνω είναι ηπαρίνη.... Αποφάσισα να κάνω το πλήρες πακέτο της θρομβοφιλίας (πριν 2 χρόνια είχα κάνει τις πολύ βασικές και είχαν βγει καλές) και από όλο το κατεβατό το μόνο που βρέθηκε είναι πως είμαι ομόζυγη στο MTHFR.
Δεν έχουμε κάνει καρυότυπο, και δεν έχω κάνει και υστεροσκόπηση. Έκανα όμως πριν μερικούς μήνες 4D υπερηχογράφημα: Το ενδομήτριο απεικονίζεται καθαρό και δεν επηρεάζεται από τα ινομυώματά μου, έκανα και doppler το οποίο επίσης ήταν καλό.
Μέσα σε όλη αυτή τη στεναχώρια, μου συμβαίνει και το εξής παράδοξο στους 2 τελευταίους κύκλους μου : γύρω στην 10-12 μέρα παρατηρώ μικρή αιμόρροια, η οποία κρατάει 3-4 μέρες. Νιώθω πως γίνεται ωορρηξία αυτές τις μέρες, αλλά πάλι πρώτη φορά μου συμβαίνει η ωορρηξία να συνοδεύεται από αίμα και δεν ξέρω τι να υποθέσω. Φοβάμαι μήπως φταίει η κύστη; Τα ινομυώματα;
Τα χρόνια περνάνε και απ' ότι βλέπω για μένα γίνεται όλο και πιο ακατόρθωτο να κάνω παιδί... Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας...

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Καταλαβαίνω την ταλαιπωρία σας και την απογοήτευσή σας. Πιστεύω ότι όλα αυτά που έχετε κάνει είναι σωστά, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε και καρυότυπο. Επίσης, μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε και ορμονικές εξετάσεις και για το θέμα την μεσοκυκλικής αιμόρροιας, όπως εξετάσεις θυρεοειδούς.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, γιατρέ. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Πριν 3 χρόνια είχα μείνει έγκυος κι έκανα έκτρωση. Τώρα προσπαθώ να κάνω παιδάκι με τον άντρα μου. ... Τον τελευταίο μήνα είχα καθυστέρηση 6 μέρες με πόνους περιόδου κι αδιαθέτησα την 7η μέρα, χωρίς πρήξιμο στο στήθος (που συνήθως πρήζεται). Από τότε που αδιαθέτησα έχω πόνο, όχι περιόδου αλλά τσιμπήματα, μια αριστερά, μια δεξιά, έντονη αίσθηση πείνας και από την καθυστέρηση κι ακόμα και τώρα έχω παρατηρήσει δέκατα, όταν βάζω θερμόμετρο. Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ή κάποιο άλλο πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Από τη στιγμή που είχατε καθυστέρηση, καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση β χοριακής αίματος, για να δείτε αν υπάρχει εγκυμοσύνη. Εάν είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη περίοδό σας και αν πάλι υπάρχει κάποια ανωμαλία να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για να σας εξετάσει. Πάντως μην ανησυχείτε. Δεν ακούγεται σοβαρό.
-------------------------------------------------------------
ΚΟΛΠΙΚΑ ΥΠΟΘΕΤΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι... Πριν ένα μήνα έπαθα ουρολοίμωξη και έπειτα από μια αγωγή έπαθα και μύκητες. Πήγα στο νοσοκομείο και ο γιατρός μου έδωσε cantesten και είναι σήμερα η δεύτερη μέρα που το βάζω, αλλά μετά σχεδόν από μία μέρα που το έχω βάλει βλέπω, στο εσώρουχό μου, και τα αποβάλλει ο οργανισμός μου. Έτσι γίνεται; Τί πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ....!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα κολπικά υπόθετα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε το βράδυ, όταν ξαπλώνετε, ώστε μέχρι το πρωί να έχουν απορροφηθεί. Εάν ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες και πάλι έχετε αυτό το πρόβλημα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κολπική κρέμα ή να πάρετε χάπια.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 18 χρόνων. Έχω άστατο κύκλο και για πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Έχω επαφή ελεύθερη με το αγόρι μου, αλλά δεν τελειώνει μέσα... Σήμερα έχω 19 μέρες καθυστέρηση. Από χθες έχω έντονο τσούξιμο, όταν κατουράω και, όταν σκουπίζομαι, έχω λίγο αίμα προς ροζ με κόκκινο. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι μπορεί να είναι?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Πρέπει να κάνετε ένα τεστ κύησης και, αν είναι αρνητικό, να κάνετε γενική και καλλιέργεια ούρων.
-------------------------------------------------------------
ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΟΔΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για τις κολπικές πλύσεις με σόδα. Αν την ημέρα της ωορρηξίας κάνω πλύσεις και μετά ακολουθήσει ερωτική επαφή (προσπαθούμε για δεύτερο παιδάκι), την επόμενη ημέρα που θα έχουμε πάλι επαφή, αν κάνω πάλι πλύσεις, δεν θα φύγουν τα σπερματοζωάρια; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αφού προσπαθείτε για εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να κάνετε πλύσεις.
-------------------------------------------------------------
ΚΥΣΤΗ ΩΧΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, ήθελα να σας ρωτήσω για ένα ωχρινοαιμάτωμα 2,50 cm που μου βρήκε ο γυναικολόγος στη δεξιά μου ωοθήκη. Μου είπε ότι προκλήθηκε τις ημέρες της ωορρηξίας μου από κάποιο πιθανό σπάσιμο αγγείου. Για την αντιμετώπισή του μου έδωσε αντισυλληπτικά χάπια για ένα μήνα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι κάτι το ανησυχητικό κατά τη γνώμη σας και αν όντως τα αντισυλληπτικά χάπια είναι τα κατάλληλα για να φύγει ή θα ήταν καλύτερη κάποια αντιβίωση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Περιμένω την απάντησή σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Εάν δεν έχετε κάποιο σύμπτωμα (πόνο, διαταραχή στην περίοδο), δεν χρειάζεται να πάρετε κάτι για την κύστη ωχρού. Απλά να κάνετε ένα υπερηχογράφημα σε 4-5 μήνες. Φυσικά, αν πονάτε, θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 3η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ - ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Βρήκα το email σας στο http://www.iatronet.gr. Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι. Είμαι 27 και έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών. Την τρίτη ημέρα της περιόδου είχα επαφή με το σύντροφό μου χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Τελείωσε έξω αλλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης με τα υγρά πριν την εξπερμάτωση. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υγρά πριν την εκσπερμάτωση περιέχουν κάποια σπερματοζωάρια, οπότε θεωρητικά υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Όμως, με επαφή την 3η μέρα της περιόδου είναι απίθανο να μείνετε έγκυος.
-------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση μιας και τόσες γυναίκες σας εμπιστεύονται!! Γιατί όταν παίρνουμε αντισυλληπτικά και σταματάμε για 7 ημέρες, δεν υπάρχει πιθανότητα ακόμα και αν κάνουμε ελεύθερο έρωτα να μείνουμε έγκυες? Σας ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Όταν μία γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά, δεν κάνει ωορρηξία, δηλαδή δεν υπάρχει ωάριο να γονιμοποιηθεί και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης. Όταν σταματάει τη λήψη, έρχεται η περίοδος λόγω έλλειψης ορμονών. Συνοπτικά, με τη σωστή λήψη των αντισυλληπτικών, δεν υπάρχει περίπτωση κύησης.
-------------------------------------------------------------
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΥΗΣΗΣ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Θα ήθελα να σας παραθέσω το δικό μου ερώτημα: είμαι 35 χρόνων, με μια αυτόματη αποβολή πέρσι, γύρω στην 4η με 5η εβδομάδα. Είμαι έγκυος, έχω μπει στην 8η εβδομάδα κύησης... Έχοντας ολοκληρώσει την 7η εβδομάδα, διαπιστώθηκε βραδυκαρδία του εμβρύου (84 παλμούς) και όχι σωστή ανάπτυξή του, αναλογικά με την εβδομάδα κύησης. ... Έχω 3 εξωτερικά ινομυώματα... Τα δυο βρίσκονται κοντά στην περιοχή που εμφυτεύθηκε το έμβρυο. Ο γιατρός μου χορήγησε ενέσεις ηπαρίνης πρωί-βράδυ. Θεωρώ ότι ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη της κατάστασης, καλό θα ήταν να μην συνεχίσουμε την κύηση, να την διακόψουμε, γιατί πιστεύω πως έτσι θα έχει προβλήματα μελλοντικά το μωρό, τα οποία ίσως και να μην εκδηλωθούν κατά την κύηση, αλλά αργότερα που θα γεννηθεί. Επίσης, πιστεύω ότι τελικά τα ινομυώματα δεν αφήνουν να αιματωθεί καλά το έμβρυο.
Αν, λοιπόν, γίνει διακοπή κύησης με απόξεση, μετά από πόσους μήνες μπορεί να γίνει αφαίρεση ινομυωμάτων και μετά πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσουμε για μωρό?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η γνώμη μου είναι να μην προχωρήσετε σε διακοπή, παρά μόνο σε απόξεση σε περίπτωση παλινδρόμησης. Εάν γίνει απόξεση, μπορεί να γίνει επέμβαση αφαίρεσης ινομυωμάτων σε 2 μήνες. Μετά από τέτοιο χειρουργείο εξαρτάται από τα ευρήματα και την έκταση της ουλής της μήτρας για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε προσπάθειες.
-------------------------------------------------------------
ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Έχει 12 μήνες που γέννησα το δεύτερο μου παιδί και θηλάζω. Ήρθε περίοδος πρώτη φορά στους 8,5 μήνες. Στον ένα μήνα είδα περίοδο κανονικά αν θυμάμαι καλά, στον άλλο στις 32 μέρες, μετά στις 27 και τώρα έχω καθυστέρηση 7 μέρες (απ' την 28η μέρα), με αρνητικό αποτέλεσμα στην αιματολογική για μονάδες εγκυμοσύνης. H απορία μου είναι εάν έχω ωορρηξία, έστω και με την αμηνόρροια που εμφανίστηκε μετά την επανεμφάνιση της περιόδου. Βασικά θα ήθελα εγκυμοσύνη. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, από τη στιγμή που έχετε περίοδο κάνετε και ωορρηξία και μπορείτε να μείνετε έγκυος. Φυσικά όσο λιγότερο θηλάζετε, τόσο πιο ομαλή θα είναι η περίοδός σας.
-------------------------------------------------------------
ΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί όταν ολοκληρώνω με τον άνδρα μου, τα υγρά του βγαίνουν και δεν τα κρατάω μέσα μου. Προσπαθούμε να πιάσουμε παιδί εδώ και 5 μήνες. Είναι κάτι ανησυχητικό;

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα, είναι φυσιολογικό μία ποσότητα σπέρματος να φεύγει με τη βαρύτητα. Μπορείτε μετά την επαφή να μένετε ξαπλωμένη με τη λεκάνη ανασηκωμένη για περίπου μισή ώρα.
-------------------------------------------------------------
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΛΗΨΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Βρίσκομαι στην 17η εβδομάδα κύησης και ενώ όλα πηγαίναν θαυμάσια, ξαφνικά πριν από μία εβδομάδα, εμφανίστηκε αίμα, λίγο στην αρχή, αλλά προοδευτικά αυξήθηκε πολύ. Πήγα σε κάποιον γυναικολόγο πριν τρεις ημέρες, μου είπε ότι το έμβρυο είναι σε θαυμάσια κατάσταση, αλλά έχει κατέβει χαμηλά, η μήτρα καταπονήθηκε και μειώθηκε το μήκος του τραχήλου. Μου είπε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και συνέστησε κατάκλιση και utrogestan (δύο την ημέρα). Δεν είδα καμία βελτίωση, αντίθετα η αιμορραγία επιδεινώθηκε. Διάβασα ότι αναφέρεται η αιμορραγία στις παρενέργειες. Είναι δυνατόν το utrogestan να επιδεινώνει την αιμορραγία? Τι πιστεύετε ότι δηλώνει αυτήν η επιμένουσα αιμορραγία? Ποια σημάδια θα θεωρήσω ανησυχητικά? Το αίμα μια σταματά, μια επανέρχεται και είναι κόκκινο αρκετό. Είμαι 34 χρονών χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας. Από το γυναικολογικό ιστορικό έχω να αναφέρω αριστερή ωοθηκεκτομή, λόγω ευμεγέθους κύστης, πριν έναν χρόνο. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Η προγεστερόνη δεν ευθύνεται για το αίμα που αναφέρετε. Θα πρέπει να ελεγχθεί ο πλακούντας για αποκόλληση και θέση. Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθεί και ο τράχηλός σας για κάποια παθολογία. Καλό πάντως θα ήταν λόγω της αιμόρροιας να πάρετε και αντιβίωση.
-------------------------------------------------------------
ΑΥΞΗΣΗ ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες μέρες από την πιθανή εμφύτευση δείχνει η χοριακή. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Μετά τις 10 μέρες με εξέταση αίματος.
-------------------------------------------------------------
ΤΕΣΤ-ΠΑΠ - ΕΙΚΟΝΑ ΕΛΑΦΡΑΣ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Έκανα τεστ παπ και βγήκε αρνητικό για κακοήθεια, εικόνα ελαφράς τραχηλίτιδας. Μπορεί αυτό να επηρεάζει την σύλληψη? Μου είπαν από το εργαστήριο που έκανα το τεστ ότι δεν χρειάζεται να κάνω κάποια θεραπεία. Η γνώμη σας? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η γνώμη μου είναι ότι, αν σκέφτεστε για εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, ώστε να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΞΕΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, κ. Βάντζου!! Είμαι 21 χρόνων και πριν 1μιση μήνα έκανα διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η περίοδος ακόμα να έρθει κι έχω ανησυχήσει. Είμαι δηλαδή στις 45 μέρες. Γενικά, ποτέ δεν είχα σταθερό κύκλο. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο, γιατί είμαι αθλήτρια. Επίσης, δεν έχω κανένα σύμπτωμα περιόδου. Τι πρέπει να κάνω?? Να περιμένω?? Έχω αγχωθεί, γιατί γενικά και η όλη διαδικασία ήταν ψυχοφθόρα και απλά ανυπομονώ να επανέλθει ο οργανισμός μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και τις συμβουλές σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Γενικά η πρώτη περίοδος μετά από απόξεση καθυστερεί, οπότε μην αγχώνεστε. Φυσικά αν περάσουν 2 μήνες χωρίς περίοδο θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο.
-------------------------------------------------------------


ΕΡΩΤ.: Γειά σας γιατρέ

Είμαι 41 ετών και ζω στη Σουηδία και ο σύζυγος επίσης συνομήλικος. Έχω αποκτήσει ήδη ένα κοριτσάκι 5 ετών και πριν 1 εβδομάδα είχα μια παλίνδρομη κύηση που ανακαλύφθηκε στην 10η εβδομάδα ενώ το έμβρυο είχε παλινδρομήσει από την 7η εβδομάδα. Υποβλήθηκα σε αποβολή με φαρμακευτική αγωγή. Θέλω να τονίσω ότι έμεινα έγκυος με την πρώτη προσπάθεια και επιθυμούμε πολύ ένα δεύτερο παιδάκι αλλά τα πρηγούμενα χρόνια δεν προσπαθούσαμε ( κακώς) λόγω μετανάστευσης και προσπάθειας προσαρμογής στα νέα επαγγελματικά δεδομένα ( είμαστε συνάδελφοι γιατροί και οι δύο)

Θα ήθελα να ρωτήσω πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσω για να μείνω έγκυος γιατί εδώ μου είπαν μετά από τρεις μήνες κι έχω δει διαβάζοντας ότι άλλοι γιατροί συστήνουν μετά από 6 μήνες και άλλοι μετά την πρώτη περίοδο.
Αν θα πρέπει να κάνω έναν πιό λεπτομερή έλεγχο ενόψει μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης και με αυτό το ιστορικό της μιάς παλίνδρομης κύησης ( εννοώ αντιπατρικά αντισώματα , ελεγχο για θρομβοφιλία , oρμονολογικό έλεγχο κτλπ)
Θα ηταν σωστό να μπω σε μια αγωγή με utrogestan και trofocard όταν και εφόσον μείνω έγκυος όπως έγινε και στην πρώτη εγκυμοσύνη μου στην Ελλάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους?
Έχουν περάσει 9 ημέρες από την αποβολή και σήμερα έχω ενοχλήσεις δεξιά παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν όταν ήμουν στις μέρες της ωορηξίας. Μπορεί να συμβεί ωορηξία ενώ ακόμη υπάρχει έστω και ελάχιστο αίμα?

Σας ευχαριστώ εκ των πρότέρων και ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές της επιστολής αλλά για μένα έχει ξεχωριστή αξία η αποψή σας.

με εκτίμηση

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες μετά την πρώτη περίοδο. Συνήθως η πρώτη περίοδο μετά από μια αποβολή, έρχεται στο μήνα, αλλά μπορεί και να είναι ανώμαλη από πλευράς χρόνου και ροής. Καλό θα ήταν να υποβληθείτε σε ένα υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η κοιλότητα της μήτρας καθάρισε μετά τη φαρμακευτική αποβολή. Η ενόχληση που αναφέρετε μπορεί να είναι ωορρηξία, αν είναι σε 14 μέρες θα δείτε περίοδο. Η γνώμη μου είναι να κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας και σε επόμενη κύηση να πάρετε προληπτικά προγεστερόνη.
-------------------------------------------------------------
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας να ρωτήσω κάτι; Ισχύει πώς, όταν σου βρίσκουν μικρότερο το έμβρυο, έγινε νωρίς η σύλληψη;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Όσο πιο νωρίς έχει γίνει η σύλληψη, τόσο πιο μεγάλο είναι το έμβρυο.
-------------------------------------------------------------
ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα, έπεσα τυχαία στο blog σας καθώς έψαχνα να βρω απαντήσεις στο πρόβλημα που με απασχολεί εδώ και λίγες μέρες και πήρα το θάρρος να σας στείλω την ερώτηση μου ... Είμαι 33 χρονών και ο κύκλος μου είναι σταθερός 30-32 ημερών. Η περίοδος μου ήρθε στις 7/2, κράτησε 5 μέρες και τελείωσε στις 11/2. Στις 12/2 ήρθα σε επαφή με το σύντροφό μου ο οποίος πάντα όταν είναι να τελειώσει χρησιμοποιεί προφυλακτικό, δεν προσπαθούμε ακόμη για παιδί για διάφορους λόγους (όχι υγείας). Στις 16/2 είχα κάποια ροζ-κόκκινα στα υγρά μου, όχι πολλά, την επόμενη (17/2) έγιναν κόκκινα-καφέ και περισσότερα και είχαν έναν πόνο κάτω χαμηλά αριστερά για κανένα τέταρτο (καθόμουν έξω εκείνη την ώρα) και στις 18/2 μετά από το γυμναστήριο που πήγα (γιόγκα, όχι κάτι έντονο) είχα αρκετό αίμα στο σερβιετάκι, σχεδόν λερώθηκε όλο. Τις επόμενες 2 μέρες (19,20/2) είχα μόνο κάτι λίγα καφέ υγρά, καμία σχέση με την ποσότητα των προηγούμενων ημερών. Σήμερα, μέχρι τώρα που σας γράφω δεν έχω τίποτα. Να προσθέσω ότι τα υγρά δεν τα είχα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί το πρωί να μην είχα τίποτα, μετά να είχα το μεσημέρι, το απόγευμα πάλι τίποτα και κάπως έτσι. Επίσης, έχει τώρα κανένα χρόνο περίπου που τη μέρα ωορρηξίας μου έχω λίγο αίμα ή καφέ στα υγρά αλλά για 1-2 μέρες το πολύ. Πρώτη φορά συνέβη για τόσες μέρες.
Και η ερώτηση μου είναι τι μπορεί να συμβαίνει? Είναι αίμα ωορρηξίας, υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, κρύωσα, μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα?
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να σχετίζονται με την ωορρηξία ή με κάποια πιθανή φλεγμονή ή με κάποιο πολύποδα ή άλλη παθολογία του τραχήλου και του ενδομητρίου. Θα πρέπει να δείτε πως θα είναι η επόμενη περίοδός σας και να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν τυχόν χρειαστεί.
-------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλημέρα! Έχω ένα προβληματάκι!!!! Ενώ είχα περίοδο στις 8 Φεβρουαρίου και καθάρισα στις 15, χθες μου ήρθε κάτι σαν περίοδος αλλά με καφέ αίμα...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Είναι πιθανό να οφείλεται στην ωορρηξία, που συμβαίνει στο μέσο του κύκλου. Θα πρέπει να δείτε πως θα εξελιχθεί και ανάλογα να μιλήσετε με το γιατρό σας.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΕΡΜΑΤΙΚΑ ΥΓΡΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κ. Βάντζου. Ο σύντροφος μου είναι 23 ετών και δεν έχει τα γνωστά 'υγρά΄ πριν την εκσπερμάτωση. Είναι φυσιολογικό; ( η στύση είναι φυσιολογική όπως και η εκσπερμάτωση του).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως για ό,τι θέμα περί την ανδρική φυσιολογία και παθολογία σας απασχολεί, καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε ουρολόγο ή ανδρολόγο.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έπαιρνα εδώ και πέντε χρόνια αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Πριν ένα μήνα τα διέκοψα και προσπαθώ να μείνω έγκυος με σερπαφάρ, τεχνητή ωορρηξία. Όσο έπαιρνα τα φάρμακα, δεν έμενα έγκυος. Μου επηρέαζε την ωορρηξία, είπε ο γιατρός. Δεν έχω κάτι άλλο γυναικολογικό, αλλά φοβάμαι αν η υπογονιμότητά μου οφείλεται στα χάπια αυτά μόνο. Να περιμένω να δω πως θα αντιδράσει ο οργανισμός μου χωρίς τα χάπια αυτά?Είμαι τώρα 32 ετών. Ο ψυχίατρος μου πρότεινε σπερματέγχυση αλλά ο γυναικολόγος δεν το συνιστά και ξεκίνησα λήψη σερπαφάρ. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Η ηλικία σας είναι καλή, οπότε καλό θα ήταν να δοκιμάζατε για 6 μήνες, πριν προχωρήσετε σε υποβοηθούμενη μέθοδο. Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγξετε το σπέρμα.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΕ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΚΟΛΠΟΥ - ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα γιατρέ... Είμαι 21 ετών και θα ήθελα τη γνώμη σας αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Πρόκειται για την περίοδο μου η οποία είναι πολύ ασταθής σε εκνευριστικό σημείο... Έχει τύχει να έχω κύκλο 21 ημερών, μετά 35, έπειτα 70 και ξανά 19 μέρες.... έχω απελπιστεί!
Η τελευταία μου περίοδος ήταν 20 Δεκεμβρίου, σήμερα που σας γράφω είναι 18 Φεβρουαρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω τέτοια καθυστέρηση. Έχω σεξουαλικές επαφές κανονικά, αλλά ποτέ δεν έχει εκσπερματίσει μέσα μου... Έτυχε 3-4 φορές να μπει χωρίς προφυλακτικό αλλά για πολύ λίγο ...
Στη μέση του κύκλου μου αρρώστησα και έπαιρνα αντιβίωση δυνατή για φαρυγγίτιδα, και είχα πάρα πολλά υγρά, τα οποία συνήθως εμφανίζω, όταν τελειώνει η ωορρηξία (και πόνους στην κοιλιά) και δεν είχα καθόλου σεξουαλικές επαφές, να σημειώσω επίσης ότι τον Οκτώβριο έκοψα τα αντισυλληπτικά. Πριν 10 μέρες είχα πρησμένο στήθος, έντονο πόνο στην κοιλιά χαμηλά κι έχω ανά διαστήματα άσπρα παχύρρευστα υγρά, άοσμα εντελώς, όπως αυτά της ωορρηξίας. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης απ τη στιγμή που δεν τελείωσε μέσα μου ο σύντροφός μου? Ήθελα μια γνώμη πριν καταλήξω και πάλι στην αγχωτική λύση του τεστ και του υπερήχου... μιας και το έχω πολύ συχνά! Σας ευχαριστώ πολύ....

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, από τη στιγμή που η εκσπερμάτωση δεν έγινε στον κόλπο, είναι απίθανο να είστε έγκυος. Από την άλλη θα πρέπει να ξέρετε για ποιο λόγο δεν έχετε σταθερό κύκλο, αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις και αν πρέπει να πάρετε αγωγή. Θεωρώ ότι τα αντισυλληπτικά είναι καλή λύση για ρύθμιση του κύκλου και αντισύλληψη, με την προϋπόθεση ότι σας τα δίνει γιατρός που σας έχει εξετάσει και έχετε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.
-------------------------------------------------------------
ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΡΩΤ.: Κ. Βάντζου. Καλησπέρα. Βρήκα το email σας από το blog σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Είμαι 20 ετών με σύνδρομο πολυκυστιδικών. Πριν από 1 χρόνο ήρθα αντιμέτωπη με το πρόβλημα της επώδυνης σεξουαλικής επαφής με αποτέλεσμα να μην μπορώ να έρχομαι σε επαφή με τον σύντροφό μου. Μετά από επίσκεψη στο γυναικολόγο μου, μου εξήγησε ότι πρόκειται για ανατομικό πρόβλημα και αναγκαστικά να υποβληθώ σε μια σύντομη χειρουργική επέμβαση. Μετά από 2 μήνες ανάρρωσης η επώδυνη επαφή συνεχίστηκε χωρίς κάποιο όφελος από την επέμβαση που υποβλήθηκα. Ο γιατρός μου είπε ότι το θέμα είναι ψυχολογικό πλέον. Κατά την κρίση μου, δεν φταίει η ψυχολογία μου. Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε την γνώμη σας, εάν υπάρχει κάποια ασθένεια ή πρόβλημα που να σχετίζεται με την επώδυνη επαφή. Να σημειώσω ότι η λίπανση της περιοχής δεν αποτελεί πρόβλημα. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αν το πρόβλημα είναι εσωτερικό και όχι στην είσοδο, τότε θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα κάποιας παθολογίας στο δουγλάσειο. Ίσως πρόκειται για ενδομητρίωση ή κάποια φλεγμονή που περάσατε και έχει προκαλέσει συμφύσεις εσωτερικά, οι οποίες προκαλούν επώδυνη μετακίνηση των οργάνων κατά την επαφή.
-------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Αξιότιμη κα. Βάντζου, πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτό το e-mail λόγω μιας απορίας που θα ήθελα να μου λύσετε αν έχετε την καλοσύνη και λόγω του σχετικού ερευνητικού σας έργου.
Είμαι 32 ετών και τον Νοέμβριο έκανα λαπαροσκοπική αφαίρεση ενδοτοιχωματικού ινομυώματος μήτρας 2,50 εκ. και δερμοειδούς κύστεως στην ωοθήκη 4 εκ., καθώς και μιας μικρής εστίας ενδομητρίωσης στο πυελικό τοίχωμα. Πριν ενάμιση χρόνο είχα κάνει υστεροσκοπική αφαίρεση πολυπόδων ενδομητρίου. Ο γιατρός μου μου είπε ότι είμαι καλά και μπορώ να ξεκινήσω προσπάθειες για τεκνοποίηση ακόμη και τώρα. Κάπου διάβασα όμως ότι πρέπει οπωσδήποτε να περάσει ένα εξάμηνο από την λαπαροσκοπική αφαίρεση ενδοτοιχωματικών ινομυωμάτων της μήτρας (για να επουλωθεί η μήτρα). Θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε για το τι ισχύει και ποια ειναι η δική σας άποψη.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει από μια λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος, για να ξεκινήσετε προσπάθειες, έχει σχέση με το μέγεθος, τη θέση και την ουλή που έγινε στη μήτρα κατά το χειρουργείο. Η γνώμη μου είναι να εμπιστευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει όλα τα παραπάνω. Πάντως 3 μήνες αρκούν συνήθως για να επουλωθεί η μήτρα, οπότε θεωρώ ότι είστε ασφαλής. Εύχομαι σύντομα να έχετε ευχάριστα νέα.
-------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΙΜΑ - ΥΠΝΗΛΙΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, κυρία Βάντζου!! Με την κοπέλα μου κάναμε σεξ χωρίς προφύλαξη και, όταν τελείωσα εγώ, βγήκα γρήγορα από μέσα της... Στην αρχή ήμουν σίγουρος ότι δεν έχω τελειώσει μέσα της, αλλά με τη συζήτηση μαζί της ξεκίνησα να έχω αμφιβολίες... Περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με την περίοδό της και της ήρθε κανονικά την ημερομηνία που περίμενε. Απλά αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι το γεγονός ότι γενικά είχε μεγάλη ροή αίματος και η περίοδος κρατούσε 10 μέρες περίπου, ενώ τώρα στην 6η μέρα βλέπει να έχει πολύ λίγο αίμα. Να αναφέρω επίσης ότι στην αρχή της περιόδου της συνέβησαν ορισμένα άσχημα γεγονότα σε φιλικά πρόσωπα που την στενοχώρησαν πάρα πολύ. Τώρα που σας στέλνω βρίσκεται στην 6η μέρα και έχει πολλή τάση για υπνηλία και ορισμένες φορές ανακατεύεται. Ένα ενδεχόμενο είναι η έλλειψη σιδήρου, γιατί παλιότερα έπαιρνε χάπια για να ανεβάζει τον σίδηρό της και τώρα τα έχει σταματήσει. Είμαστε μικροί σε ηλικία και φοβόμαστε το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας. Σας ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, από τη στιγμή που η περίοδος ήρθε κανονικά και με αίμα, μην ανησυχείτε για θέμα εγκυμοσύνης. Φυσικά, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μπορείτε να κάνετε εξέταση αίματος (β χοριακή). Το στρες και η ψυχολογία γενικά παίζουν μεγάλο ρόλο στην περίοδο, οπότε μπορεί να οφείλεται εκεί η ανωμαλία που έχει. Απλά παρακολουθείστε τον κύκλο, να παίρνει σίδηρο γιατί με τόσο αίμα σε κάθε περίοδο σίγουρα της λείπει και ο,τιδήποτε άλλο σύμπτωμα που την απασχολεί συζητήστε με το γιατρό της.
-------------------------------------------------------------
ΑΓΩΓΗ ΜΕ SERPAFAR - ΠΟΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. ... Έκανα αγωγή με τα serpafar από την 2η έως την 6η μέρα. Τελευταία περίοδο είχα στις 26/01. Στις 27 ξεκίνησα τα χάπια ένα πρωί και ένα βράδυ και από την 1/02 προσπάθησα να έχω πιο συχνά επαφή με τον σύζυγό μου. Από τις 7-9/02 είχα πόνους χαμηλά, καθώς και υγρά σε πιο πηχτή μορφή. Εκείνες τις μέρες ήρθα σε επαφή με τον άντρα μου. Στις 23/02 έπρεπε να είχα αδιαθετήσει, γιατί ο γιατρός μου μου είπε πως θα έχω 28 μέρες κύκλο σταθερό, αλλά ακόμη τίποτα. Έκανα τεστ εγκυμοσύνης χθες το πρωί και ήταν αρνητικό. Πάντως, προχθές το βράδυ ένιωθα έντονους πόνους χαμηλά και στη μέση, αλλά δεν αδιαθέτησα. Το στήθος μου δεν το νιώθω πρησμένο. Τα μόνα συμπτώματα που έχω είναι πόνοι χαμηλά ή στο πλάι στις ωοθήκες, στη μέση και κάτι σπυράκια στο πρόσωπο. Αν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, γιατί δεν αδιαθέτησα? Δεν κάνουν σταθερό κύκλο 28 ημερών? Τί με συμβουλεύετε να κάνω? Μπορεί εμένα να μην με έχει πιάσει αυτή η θεραπεία και να μην με βοηθά καθόλου?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα χάπια αυτά προκαλούν μερικές φορές περισσότερα ωάρια και κάποιες φορές κύστεις μικρές στις ωοθήκες, οπότε η ενόχληση χαμηλά δεξιά και αριστερά μπορεί να οφείλεται στη διέγερση των ωοθηκών. Αν δεν κάνατε ένεση για την ωορρηξία αυτή μάλλον έγινε αργότερα από τη 14η μέρα και γι'αυτό δεν έχετε ακόμα αδιαθετήσει. Θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος β χοριακής σε 3-4 μέρες, αν δεν έχετε αδιαθετήσει και αν είναι αρνητική, να κάνετε ένα υπερηχογράφημα.
-------------------------------------------------------------
ΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση... Έχω 9 μέρες καθυστέρηση, έκανα τεστ, βγήκε αρνητικό. Σε 2 μέρες έχω ραντεβού με τον γυναικολόγο, αλλά θέλω να ξέρω πως θα διαπιστώσει ότι υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Σε περίπτωση αρχόμενης κύησης στον υπερηχογραφικό έλεγχο φαίνεται παχύ ενδομήτριο. Για να φανεί σάκος κύησης, πρέπει η τιμή της ορμόνης (β χοριακή) να είναι πάνω από 1000 μονάδες.
-------------------------------------------------------------
ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Έχω τραχηλίτιδα από όσο γνωρίζω και η γιατρός μου μου έδωσε εσωτερική κρέμα για 7 ημέρες (να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το τεστ παπ το έκανα γιατί είχα αρκετό αίμα, ενώ έπαιρνα αντισυλληπτικά). Τις πρώτες 2 μέρες λοιπόν που έπαιρνα την κρέμα δεν είχα αίμα αλλά την τρίτη μέρα είχα σεξουαλική επαφή και εδώ και 2 μέρες έχω αίμα, παρόλο που παίρνω την κρέμα και τα χάπια κανονικά... Μήπως το έκανα χειρότερο και πρέπει να ξαναπάρω κρέμα ή θα περάσει?Ευχαριστω!!!!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Θα περάσει το αίμα, μην αγχώνεστε. Να συνεχίσετε κανονικά την αγωγή σας, αλλά σε 7 μέρες από το τέλος της αγωγής να κάνετε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού και αν είναι καθαρή καλό θα ήταν να επαναλάβετε το τεστ παπ σε καθαρό τράχηλο.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω: υπάρχει περίπτωση όταν κάνω στις γόνιμες 2 μέρες του κύκλου μου με το σύζυγό μου και εκσπερματώσει όμως μια ποσότητα όχι μεγάλη, να μείνω έγκυος; Γιατί αυτές τις μέρες προσπαθούσαμε συχνά με αποτέλεσμα να μειωθεί λίγο η ποσότητα΄του σπέρματός του. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Φυσικά υπάρχει πιθανότητα κύησης και με μικρότερη ποσότητα.
-------------------------------------------------------------
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ;

ΕΡΩΤ.: Παίρνω τα αντισυλληπτικά χάπια gynofen 35 για γυναικολογικούς λόγους και θα τα παίρνω για 6 μήνες. Παρόλα αυτά, έχω κάποια απορία για το θέμα της αντισύλληψης. Διάβασα πως, για να έχω πλήρη αντισύλληψη, την πρώτη φορά που παίρνω αντισυλληπτικά πρέπει να περάσει μια εβδομάδα. Όταν θα πιω και τα 21 χάπια και θα δω περίοδο, μετά όταν τα ξαναρχίσω πάλι χρειάζεται να περάσει μια εβδομάδα, για να έχω πλήρη αντισύλληψη ή συνεχίζει κανονικά?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Με το που ξεκινάτε το 2ο κουτί, είστε καλυμμένη.
-------------------------------------------------------------
ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ

ΕΡΩΤ.: Το θέμα μου είναι απλό. Είμαι ακόμα παρθένα και με τον φίλο μου θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Το δοκιμάσαμε δυο φορές και τις δυο φορές τον σταμάτησα, γιατί πονούσα πολύ. Τι να κάνω να μην πονέσω τόσο πολύ; Μήπως έχω κάποιο ορμονικό πρόβλημα και πονάω και έτσι δυσκολεύεται ο υμένας μου να σπάσει????

ΑΠΑΝΤ.: Στις περισσότερες κοπέλες ο παρθενικός υμένας είναι επώδυνο να σπάσει. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το ανεχτείτε, μπορείτε να επισκεφτείτε γυναικολόγο για έλεγχο.

----------------------------------------------------------------------
ΕΚΚΡΙΣΗ ΥΓΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

ΕΡΩΤ.: Πιέζω το στήθος μου το δεξί και βγάζει μια πολύ μικρή σταγόνα σαν γάλα, αλλά και πάλι δεν έχει άσπρο χρώμα, για να πω ότι είναι γάλα. Έχω αγχωθεί μήπως είναι αυτά που διαβάζω στο ίντερνετ που λένε ότι προκαλεί και στείρωση. Λέτε να είναι υπερπρολακτιναιμία?? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Θα πρέπει να δώσετε λίγο από το υγρό για εξέταση και να ελεγχθεί από κυτταρολόγο και εσείς να ελεγχθείτε για υπερπρολακτιναιμία.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΕΡΩΤ.: Τελευταία περίοδος ήταν στις 1/2. Είχα ελεύθερες επαφές με το σύντροφό μου στις 8/2 και 18/2 χωρίς όμως εκσπερμάτωση στο εσωτερικό. Από 25/2 παρατηρώ ελάχιστες καφέ εκκρίσεις στο σκούπισμα και το διαδίκτυο παραπέμπει σε εγκυμοσύνη. Να επισημάνω ότι ο σύντροφός μου έχει αδύναμο σπέρμα σύμφωνα με εξετάσεις. Έχω πανικοβληθεί, διότι μια εγκυμοσύνη είναι το τελευταίο που επιθυμώ αυτή την περίοδο. Ποια είναι η γνώμη σας? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤ.: Τα καφέ υγρά πριν την περίοδο μπορεί να σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικούς, θέμα θυρεοειδούς, φλεγμονή, πολύποδας και εγκυμοσύνη. Από το ιστορικό που αναφέρετε θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είναι εγκυμοσύνη, παρόλ΄ αυτά θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος Β χοριακής την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.
----------------------------------------------------------------------
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες, αν μπορείτε. Μόλις χθες έμαθα ότι η μητέρα μου έχει καρκίνο του μαστού. Δεν ξέρω τι να κάνω και που να απευθυνθώ!!! Μπήκα σε διάφορα sites να ενημερωθώ αλλά η αλήθεια είναι ότι πανικοβλήθηκα περισσότερο διαβάζοντας ότι είναι απ' τα πιο συνήθη αίτια θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 50-60!!! Τώρα που η μητέρα μου το γνωρίζει και θα εγχειριστεί, πόσες είναι οι πιθανότητες να τα καταφέρει ή όχι?! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι απαντήσεις που ζητάτε μπορούν να απαντηθούν από το γιατρό της μητέρας σας, ανάλογα με τις εξετάσεις που έχει κάνει. Πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία παίζει το είδος του χειρουργείου που θα κάνει, καθώς και η τελική ιστολογική έκθεση. Ο τομέας της ογκολογίας, που ασχολείται με την επιβίωση ασθενών με νεοπλασματική νόσο, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και πλέον υπάρχουν πρωτοποριακές θεραπείες. Οι πιθανότητες λοιπόν είναι με το μέρος της μητέρας σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο χειρουργείο και να γνωρίζετε ότι θα πρέπει και εσείς να κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις για το μαστό ξεκινώντας όταν θα είστε περίπου 2 χρόνια πριν την ηλικία που είναι η μαμά σας όταν έγινε η διάγνωση του καρκίνου.
----------------------------------------------------------------------
ΑΣΠΡΑ ΚΟΛΛΩΔΗ ΥΓΡΑ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω αν στη μέση του κύκλου είναι φυσιολογικά κάτι άσπρα κολλώδη υγρά που έχω? Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι μόλυνση μπορεί να πάθει κάποια, αν δεν σκουπιστεί σωστά? Δηλαδή αν σκουπιστεί από πίσω προς τα εμπρός? Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μόλυνση? Και αν ναι, ποια θα είναι τότε τα συμπτώματα?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα υγρά που αναφέρετε, είναι φυσιολογικά για το μέσο του κύκλου. Αν δεν ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής μπορεί μικρόβια του εντέρου να μεταφερθούν στον κόλπο και τότε θα έχουμε υγρά που μυρίζουν σε περίεργο χρώμα.
----------------------------------------------------------------------
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΛΟΙΦΗ ΠΡΟΓΕΣΤΟΓΕΛΗΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

ΕΡΩΤ.: Τους τελευταίους μήνες ένας αδένας στο στήθος μου έχει πρηστεί και χρησιμοποιώ αγωγή τρίμηνη με αλοιφή προγεστογέλης 1 επί τοις εκατό. Θα ήθελα να μάθω εάν η αλοιφή προγεστογέλης (progestogel 1 επί τοις εκατό) μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός τεστ εγκυμοσύνης?

ΑΠΑΝΤ.: Δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

----------------------------------------------------------------------
ΦΟΒΟΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΡΩΤ.: Εγώ και το αγόρι μου αποφασίσαμε να κάνουμε έρωτα την 11η μέρα του κύκλου μου χωρίς προφυλακτικό... Εισχώρησε το πέος για μόνο 2 δευτερόλεπτα και μετά, λόγω φόβου ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, το έβγαλε...

ΑΠΑΝΤ.: Εάν δεν εκσπερμάτωσε στον κόλπο σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΥΓΡΩΝ ΧΑΜΗΛΑ

ΕΡΩΤ.: Λοιπόν, μιας και πέρασα στην Πάντειο, μετακινούμαι με ΜΜΜ. Μια μέρα, όμως, συνέβη κάτι και φοβάμαι μην κόλλησα κάτι (όπως έιτζ)! Συγκεκριμένα, είχα καντιντίαση και ακολουθούσα θεραπεία με χαπάκια και αλοιφή και, όπως καταλαβαίνετε, είχα πολλά υγρά χαμηλά. Προς κακή μου τύχη μου σκίστηκε το κολάν στο επίμαχο σημείο και καθόμουν με το εσώρουχο παντού, διότι δεν το είχα καταλάβει, και φοβάμαι μην κόλλησα έιτζ, καθώς ήμουν σα βρεγμένη λόγω υγρών, αν είχε κάποια υγρά ή μικρόβια στο λεωφορείο και μετρό?? Όπου κάθονται τόσοι??

ΑΠΑΝΤ.: Δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσατε οτιδήποτε με αυτόν τον τρόπο. Μην ανησυχείτε καθόλου.
----------------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ 1η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΕΡΩΤ.: Είχα ελεύθερη επαφή με το αγόρι μου και εκσπερμάτωσε μετά από 3 δευτερόλεπτα έξω. Ήμουν στην πρώτη ημέρα περιόδου. Γίνεται να είμαι έγκυος?

ΑΠΑΝΤ.: Εάν είστε στην πρώτη μέρα της περιόδου, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε έγκυος.
----------------------------------------------------------------------
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, μια διευκρίνιση θέλω. Γνωστό μου πρόσωπο που κυοφορεί και βρίσκεται στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης έκανε εξετάσεις και προέκυψε πως το παιδί θα γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία, καθώς οι γονείς είναι φορείς στίγματος. Ψάχνει έναν ειδικό στο θέμα να την ενημερώσει εκτενώς για τα επόμενα βήματα, τις επιλογές που έχει και το τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αν αποφασίσει να μην διακόψει την κύηση. Αλλά δεν γνωρίζει σε τι ειδικότητα να απευθυνθεί. Γυναικολόγο?

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα, πριν αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να μιλήσει με αιματολόγο για να μάθει λεπτομέρειες για την πάθηση. Εάν θελήσει να συνεχίσει την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Διαφορετικά θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη διακοπή.
----------------------------------------------------------------------

194 σχόλια:

  1. KALISPERA EIMAI 28 XRONWN EXW KANEI MIA EKTRWSI STA 20 OLA KALA META APO AYTO SE THEMA GINEKOLOGIKO EXW NA EPISKEFTW GINEKOLOGO 6 XRONIA, EIMAI [PANTREMENI EDW K LIGO KAIRO K PROSPATHW GIA PAIDI PREPEI NA ARXISW NA ANISIXW POU DEN EXW MEINEI AKOMA EGIOS. IPARXEI PERIPTWSEI META TIN EKTRWSEI NA MIN MPORW EYKOLA NA POIASW PAIDI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Η απόξεση πολύ σπάνια δημιουργεί προβλήματα υπογονιμότητας. Από τη στιγμή που έχετε κανονικό τακτικό κύκλο, χωρίς κάποιο σύμπτωμα (πχ άλγος κατά την επαφή), το πιθανότερο είναι να μην έχετε κάποια παρενέργεια από την απόξεση. Για να θεωρήσουμε ότι ένα ζευγάρι έχει πρόβλημα υπογονιμότητας, πρέπει να προσπαθεί ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Οι πιθανότητες κύησης σε ένα ζευγάρι κάτω των 35, χωρίς προβλήματα είναι 20% σε κάθε κύκλο. Σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε ένα γυναικολόγο για ένα τεστ παπ, υπερηχογράφημα και συμβουλές για τις επαφές στις γόνιμες μέρες.

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ 36 ΕΤΩΝ.ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ,ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΕΣΩΡΟΥΧΟ ΜΟΥ ΛΙΓΑ ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ.ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ.ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΦΛΕΓΜΩΝΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ.ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΡΕΠΤΟΚΚΟΚΟΣ.ΑΛΛΑ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΦΕ ΥΓΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ (Ο ΚΟΛΠΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΠΩΣ ΞΗΡΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΟΥ) ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ΚΙΟΛΛΑΣ ΜΗΠΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΩ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ Η ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ? ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Νομίζω ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο για να κάνετε το test Pap και, αν χρειαστεί, καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. Αν βρεθεί φλεγμονή, το σωστό είναι να πάρετε θεραπεία και μετά να επαναλάβετε την καλλιέργεια, για να βεβαιωθείτε ότι έχει αντιμετωπισθεί η φλεγμονή. Επί καθαρής καλλιέργειας θα πρέπει να επαναλάβετε το test Pap, για να είστε σίγουρη για το ορθό του αποτέλεσμα, γιατί, αν υπάρχει φλεγμονή, ο κυτταρολόγος δεν μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση.

      Διαγραφή
  3. γεια σας. πηρα το χαπι τις επομενης μερας και μετα απο 6-7 μερες αρχισα να εχω καθε μερα σχεδον 2-3 σταγονες αιμα...εχει πριστη το στηθος μου και ποναω χαμιλα κατω σαν να περιμενο περιοδο! τι μπορει να μου συμβενει? σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Το χάπι της επόμενης μέρας, λόγω των ορμονών που περιέχει, προκαλεί ανωμαλίες τύπου κολπικής αιμόρροιας και οιδήματος. Μην ανησυχείτε. Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την επόμενη περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα και χρονια πολλα. Για πρωτη φορα στα 36 μου χρονια το στηθος μου πρηστηκε κ ποναγε 10 μερες πριν την περιοδο ( παντα πριζοταν 2-3 μερες πριν) και τωρα στα τελειωματα της περιοδου ειναι ακομα γεματο σε σχεση με αλλες φορες δεν ποναει πια αλλα δεν ξεπρηστηκε. Ποιες εξετασεις πρεπει να κανω?μαστογραφια?ορμονικες? σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε ένα γυναικολόγο, για να σας εξετάσει. Η μαστογραφία δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Καλό θα ήταν να κάνατε υπερηχογράφημα και ίσως ορμονικές εξετάσεις. Πάντα όμως σε συννενόηση με το γιατρό σας.

      Διαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΜΑΙ 38 ΕΤΩΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΞΕΣΗ ΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΠΟΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΥΣΗΧΩ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ; Η ΜΗΠΩΣ ΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ;ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ;ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΘΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ;ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ;Η ΑΠΟΞΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Αρκετές φορές συμβαίνει, μετά από μία επέμβαση, να αλλάζει ο κύκλος μίας γυναίκας. Εάν οι ορμονολογικές εξετάσεις σας είναι καλές, μην αγχώνεστε.

      Διαγραφή
  7. Αν πάρω χάπι για να μου κοπεί το γάλα πόση ώρα δεν κάνει να βάλω το μωρό στο στήθος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή χρονιά! Αν πάρετε χάπι για να σας κοπεί το γάλα, δεν πρέπει να ξαναβάλετε το μωρό στο στήθος.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας. Είμαι 47 ετών ήδη μητέρα 2 παιδιών. Μετά από καθυστέρηση περιόδου έκανα τεστ κυήσεως από το φαρμακείο και βγήκε θετικό. λογικά, βρίσκομαι στην 6η εβδομάδα (ΤΠ 22/11) και έχω προγραμματίσει επίσκεψη στο γιατρό την επόμενη εβδομάδα για υπέρηχο. Σήμερα, έχω αιμόρροια με κάποια πήγματα. Μπορεί να είναι βιοχημική κύηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καλή χρονιά. Θα πρέπει να κάνετε μία εξέταση β χοριακής αίματος για να διαπιστώσετε εάν προχωράει ομαλά.

      Διαγραφή
  9. καλησπερα σας.Eδω κα δυο μηνεs ταλαιπωρουμε με ενα μικροβιο enterococcus spp εχω κανει δυο φορεσ θεραπεια τη μια με amoxil 1gr δυο κουτια και την αλλη με ceclor 750 gr και εγω και ο συντροφοσ μου με το που τελειωσε η θεραπεια επαθα ουρολοιμωξη και πηρα ενα χαπι ceclor 500mg γιατι δεν μπορουσα καθολου.Το πρωι εκανα μια απλη εξεταση ουρων και εδειξε οτι υπαρχει καποιο μικροβιο αλλα λογω χαπιου επρεπε να την επαναλλαβω .Την επομενη την ξαναεκανα και βγηκε αρνητικο τωρα πρεπει να την ξαναεπαναλαβω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Μια εβδομάδα μετά το τελευταίο χάπι μπορείτε να επαναλάβετε τις καλλιέργειες για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πια το μικρόβιο.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα και καλή χρονιά!Έκανα τεστ ΠΑΠ και υπέρηχο στις 20 Δεκεμβρίου που ήταν η 10η μέρα του κύκλου μου.Ο γιατρός μου διέγνωσε πολυκυστικές και μου συνέστησε να ξεκινήσω yasminelle.Την ημέρα εκείνη μου είπε πως η τραχηλική βλέννα ήταν σε ποσοστό περίπου 3 κάτι,γεγονός που έδειχνε όπως μου είπε,ότι ο κύκλος μου θα ήταν μεγαλύτερος αυτό το μήνα...Στις 21 του μήνα είχα επαφή χωρίς προφύλαξη,διακοπτόμενη.Από 28 έως 30 του μήνα είχα ροζ υγρά που σταδιακά γίνονταν πιο κόκκινα κ ο γιατρός μου είπε να αρχίσω τα αντισυλληπτικά.Τα ξεκίνησα 30 του μήνα όμως ουσιαστικά ήταν ψευτοπερίοδος και ήταν η 21η μέρα του κύκλου μου(όχι η πρώτη που πρέπει να τα ξεκινάμε κανονικά).Στην 23 μέρα λοιπόν και στην 26η είχα κανονική επαφή με εκσπερμάτιση στον κόλπο μου.Τα αντισυλληπτικά τα συνεχίζω κανονικά.Λόγω του ότι τα ξεκίνησα τελικά λάθος μέρα του κύκλου μου,υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης?Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Τον πρώτο μήνα λήψης αντισυλληπτικών χρειάζεται να λαμβάνουμε προφυλάξεις, γιατί ακόμα δεν έχει επιτευχθεί το ορμονικό μπλοκάρισμα, ώστε να μην έχουμε ωορρηξία. Από τη στιγμή που έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, η ωορρηξία σας είναι ασταθής και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εγκυμοσύνης. Πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας. Εχω κύκλο 28 ημέρες και μόλις μου τελειώνει η περίοδος (6 μέρες κρατάει) την δέκατη μέρα έχω καφέ εκκρίσεις που μπορεί να γίνουν σταγόνες αίματος μετά από άσκηση στο γυμναστήριο και κρατάει περίπου 8-10 ημέρες. Επειδή δεν έχω σεξουαλικές επαφές έχω κάνει εξωτερικό υπέρηχο και δεν έδειξε απολύτως τίποτα.τι μπορεί να έχω?Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Η καφεοειδής έκκριση μετά την περίοδο, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, είτε ορμονικούς, είτε ανατομικούς. Εάν κάνατε υπερηχογράφημα και δεν έδειξε κάτι, τότε μάλλον πρόκειται για ορμονική διαταραχή. Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις και να πάρετε την κατάλληλη αγωγή.

      Διαγραφή
    2. Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.Θα μπορούσε η ορμονική διαταραχή να σχετίζεται με τον θυρεοειδή?έκανα υπέρηχο και έδειξε ελαφρά αυξημένη αγγείωση αδένα .Θα μου προτείνατε να πάω σε γυναικολόγο ή ενδοκρινολόγο? σας ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, θα πρότεινα να επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο για να διευκρινήσετε το θέμα του θυρεοειδή. Εάν, όμως συνεχιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να επισκεφτείτε γυναικολόγο.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω ποτε φαινεται αν υπάρχει μωρό μεσα στο σάκο. Ειμαι έγκυος και βρίσκομαι στη 33 ημερα του κύκλου. Το ρωτάω γιατι εχω ήδη το τελευταίο διάστημα δυο ανεμβρυικες κυήσεις και δεν θελω να μπω στη διαδικασία των χωριανών. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Θα πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα την 6η εβδομάδα της κύησης. Δηλαδή σε μία εβδομάδα περίπου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση τότε ακούγεται και η καρδούλα του μωρού;

      Διαγραφή
    3. Συνήθως πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 6 εβδομάδες για να ακουστεί η καρδιά.

      Διαγραφή
  13. Των χωριακων εννοουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Geia sas eica tesseris apovoles exo ftasei mia fora mexri tis 10 evdomaded opou k akousa kardoula alla telika k pali palindromise exo kani oles tis eksetasis pou eprepe na kano exo tfomvofilia mono tou tipou eterozigi exo kani stis dio teleutees egkimosines eneseis clexane alla pali tipota!! Tora piga se ena giatro profesor kai eide ena mikro o inomuoma k mou eipe na kano isteroskopisi tora tin paraskeui tha tin kano k fovamai poli.. eseis ti lete tha me voitisi auti i epemvasi i tha me kani xeirotera? Den exo akomi paidakia k fovamai para poli.. k einai k i teleutea mou eukairia eimai 34 xronon me tesseris apovoles exete na me simvoulepsete se kati? Sas euxaristo poli!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, φαντάζομαι ότι πήγαν όλα καλά με την υστεροσκόπηση. Σίγουρα η επέμβαση θα βοηθήσει να έχετε μία ενδομήτρια κοιλότητα κατάλληλη για εμφύτευση και ανάπτυξη κυήματος. Πάντως λόγω ηλικίας, έχετε ακόμα πολύ χρόνο μπροστά σας για μία κύηση με καλό αποτέλεσμα. Ίσως να σας βοηθήσει και η λήψη κορτιζόνης.

      Διαγραφή
    2. kalimera k pali giatre telika ekana tin isteroskopisi k den itan epemvatiki giati den eixa tipota einai ola kathara!! apogoiteutika giati ilpiza oti isos uparxi provlima apo tin mitra.. den ksero ti na kano na stenaxoritho na xaro eimai mperdemeni...giatre auto usxiei pali oti esto k mono me diagnosi menis pio eukola egkios? alla k pali meno eukola apla den mporo na kratiso tin egkimosini mou! tora an mino egkios mou ipane tha kano therapia me utrotzestan iparini ton 40 clexane k asprini ton 100.gia kortizoni den ksero den mou eipe na ton rotiso ton giatro mou? k na fotiso kati allo logika eksosomatiki den xreiazete giati meno egkios etsi den einai? exo poli agxos k fovamai poli giati exo tesseris apotuxies k oso exeis apovoles anevainei to pososto gia mia pali apotuxia. pantos sas euxaristo para poli pou mou apantante!!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα. Είναι καλό που η κοιλότητα της μήτρας βρέθηκε καθαρή στην υστεροσκόπηση. Εξωσωματική δεν χρειάζεστε από τη στιγμή που μένετε έγκυος. Ίσως έχει νόημα να κάνετε καρυότυπο ζεύγους, εξετάσεις θυροειδούς και καμπύλη σακχάρου. Τέλος, θεωρώ ότι στην επόμενη κύηση πρέπει να πάρετε κορτιζόνη.

      Διαγραφή
    4. geia sas kai pali exo kanei oles tis eksetaseis i teleutaia itane i usteroskopisi, tora oso gia tin kortizoni den mou exei pi tipota o giatros mou tha ton rotiso, epeidi meno eksotetiko edo stin germania nomizo pos den einai to idio opos stin ellada paradeigma eixa rotisi gia ta antipatrika k oute kan sizitisi mou ekane o giatros gi auto to thema. pantos sas euxaristo para poli pou mas apantate !!mas voithate poli esto k diadiktiaka!!!

      Διαγραφή
    5. k kati allo pou ksexasa na sas rotiso i kortizoni ti einai k an voithaei i egkimosini na proxorisei.

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα. Η κορτιζόνη μειώνει τις πιθανότητες απόρριψης του κυήματος.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα. Είμαι 29 χρονών και έχω σταθερό κύκλο 30 ημερών. Περίμενα περίοδο στις 17 Ιανουαρίου, αλλά στις 16 Ιανουαρίου πέθανε η γιαγιά μου και από εκείνη τη μέρα έχω μόνο καφέ - ροζ υγρά και δεν πονάω ιδιαίτερα, όπως δηλαδή τα μικροπονάκια που νιώθω πριν κατέβει το αίμα. Πρόκειται για διαταραχή λόγω της στεναχώριας μου και πρέπει να περιμένω ή μπορεί να είναι κάτι σοβαρό και άρα να απευθυνθώ γρήγορα σε γιατρό. Φοβάμαι γιατί έχουν περάσει 8 μέρες με τη σημερινή αλλά δεν μου έχει ξανασυμβει και κάτι τέτοιο ποτέ.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην περίοδο. Πάντως πρέπει να κάνετε μία εξέταση β χοριακής αίματος, για να αποκλειστεί ή όχι μία εγκυμοσύνη και αν είναι αρνητική να επισκεφτείτε γυναικολόγο, αν καθυστερήσει πάνω από 20 μέρες η περίοδός σας.

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΙΑ ΜΕΡΑ ΕΙΧΑ ΠΟΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΩΟΘΗΚΕΣ, ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΟΡΘΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΠΟΝΟΥΣ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΩΘΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ. ΘΕΩΡΗΣΑ ΣΗΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΕΓΚΥΟΣ. ΕΚΑΝΑ ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΜΕΡΕΣ . ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΒΓΗΚΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗΣ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΩΣ. ΠΩς ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ? ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ? ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ?ΕΙΧΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ ΕΠΙ 3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Υπάρχει η πιθανότητα να είχατε μία βιοχημική κύηση με τιμές β χοριακής κάτω από το όριο που δείχνει το τεστ ούρων. Το σπέρμα δεν μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα.

      Διαγραφή
    2. Ειχα μια εγκυμοσυνη με χρωμοσωμιακη ανωμαλια πριν ενα χρονο, και μια πιθανη βιοχημικη κυηση τωρα. Μηπως πρεπει πριν κανω αλλη προσπαθεια για συλληψη να παρακολουθουμε απο γιατρο? Τεστ παπ, εκογραφιεσ μου εχουν βγει καλα πριν 4 μηνεσ που ειχα κανει

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα, ανάλογα με τη χρωμοσωμιακή ανωμαλία, θα πρέπει να υποβληθείτε και σε διαφορετικές εξετάσεις.

      Διαγραφή
  17. καλησπερα,ειμαι 27 χρονων και δυστυχως δεν ημουν τοσο τυχερη οσο στη πρωτη εγκυμοσυνη αφου στις 7-1-14 εκανα αποξεση λογω παλινδρομης κυησης. Παρολο που το πολυ αιμα σταματησε μετα απο 4 μερες , εξακολουθουσα να εχω αρκετες σταγονες αιματος (καφε χρωμα). Στις 21-1-14 ξεκινησα τα Gynofen 35 με σκοπο να σταματησει το αιμα αλλα και τη ρυμθιση του κυκλου, αλλα παλι τα ιδια.Απο σημερα ο γιατρος μου ειπε να παιρνω μαζι και τα Dufaston για 14 μερες. Δε θα πρεπε να εχω καθαρισει τοσο καιρο απο το αιμα, ειδικα με τα χαπια?? Πιστευετε οτι θα πρεπε να γινει καποια καλλιεργεια να φανει αν υπαρχει καποιο μικροβιο που επεφερε την αποβολη η μετα τη πρωτη περιοδο προσπαθουμε ξανα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, για να σας απαντήσω χρειάζομαι να ξέρω κάποια στοιχεία από το ιστορικό σας και ειδικά την εβδομάδα που είσασταν όταν παλινδρόμησε. Εάν δεν πήρατε κάποια αντιβίωση μετά την απόξεση, καλό είναι τώρα να κάνετε μία καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρου.

      Διαγραφή
    2. ημουν στη 5η εβδομαδα, και μετα την αποξεση πηρα ceclor.Ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση σας.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα, συνήθως η παλινδρόμηση του κυήματος σε τόσο πρώιμο στάδιο, οφείλεται σε αδυναμία (κυρίως γενετική) του ιδίου και όχι σε κάποια φλεγμονή. Φυσικά και μπορείτε να δοκιμάσετε μετά την πρώτη περίοδο. Εάν εξακολουθήσει η ανωμαλία στον κύκλο, θα πρέπει να εξεταστείτε.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα είμαι έγκυος με τελευταία ημερομηνία περιόδου 18/12. Σήμερα έκανα χωριακη και ειναι 26248 mUI/mI. Πήγα στο γιατρό και είδαμε το σάκο αλλά τίποτα άλλο. Δεν θα έπρεπε να φαίνονται εμβρυϊκα στοιχεία τουλάχιστον η ειναι νωρίς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω οτι εχω κύκλο 30-32 ημερων αυτή τη φορα ηταν 31 ευχαριστω

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα. Με την τιμή της β χοριακής που έχετε θα έπρεπε να είχατε δει εμβρυικά στοιχεία. Εκτός και αν έχει γίνει λάθος στο εργαστήριο. Θα πρέπει να επαναλάβετε τη β χοριακή και ένα υπερηχογράφημα για να δείτε πως θα εξελιχθεί.

      Διαγραφή
  19. ειναι φυσιολογικο τισ πρωτεσ μερεσ τησ εγκυμοσυνης να νιωθεισ τσιμπιματα στον κολπο? και να μην μπορεισ να στεκεσαι ορθεια? δεν εχω παει ακομα στο γιατρο διοτι δεν εχω κλεισει την 5 βδομαδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα περίεργα συμπτώματα. Για να βεβαιωθείτε, όμως ότι όλα είναι καλά, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό για να σας εξετάσει.

      Διαγραφή
  20. Είμαι 36 και εχω δυο παιδια 6 και 4,5 ετων. θα ηθελα τριτο παιδακι.Στα προηγουμενα παιδια μου εμεινα ευκολα εγκυος.θεωρειται οτι στην ηλικια μου ειναι δυσκολο να μεινω εγκυος?Αν τα καταφερω πρεπει να κάνω αμνιοκεντηση? εχω ακουσει οτι υπαρχει αναλογη εξεταση με λήψη αιματος, ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Αν και η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται μετά την ηλικία των 35, το γεγονός ότι ήδη έχετε δύο παιδιά, αυξάνει τις πιθανότητες. Η αμνιοπαρακέντηση, κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραίτητη εάν οι εξετάσεις (υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και PAPP-A) είναι καλές. Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζεται μία εξέταση αίματος που εξετάζει εμβρυικό αίμα το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα της μαμάς. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τις επιπλοκές της αμνιοπαρακέντησης, αλλά έχει συγκεκριμένες ενδείξεις.

      Διαγραφή
  21. Η αμνυοπαρακεντηση ειναι απαραιτητη αν εχεισ γενησει ηδη μια φορα παιδι με χρωμοσωμιακη ανωμαλια? Ποσες πιθανοτητεσ υπαρχουν να ξανασυμβει? Ενδιαφερομαι πολυ για την γνωμη σας. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα. Το ιστορικό χρωμοσωμικής ανωμαλίας σε μία προηγούμενη κύηση, επηρεάζει τον τρόπο αντιμετώπισης και το πλάνο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο μαιευτήρας, ανάλογα με το είδος της χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Συνήθως, πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνουμε λήψη τροφοβλάστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα σας,
    είμαι 37 χρονών και απέκτησα τον Αύγουστο το πρώτο μου παιδί.Την πρώτη σεξουαλική επαφή με τον άντρα μου, μετά την γέννα την είχα πολύ πρόσφατα την 22 μέρα του κύκλου, σε σταθερό κύκλο 25-26 ημερών.Ήταν να αδιαθετήσω πριν 4-5 μέρες, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;;
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, εάν μέχρι σήμερα δεν έχετε αδιαθετήσει θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση β χοριακής αίματος. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της κύησης.

      Διαγραφή
  24. καλησπερα και απο εμενα!ειμαι 33 ετων και στην 27η εβδομαδα κυησης σε διδυμα μωρακια με αυτοματη συλληψη.την 20η εβδομαδα εκτακτως υποβληθηκα σε περιδεση λογω εξαλειψης τραχηλου που την καταλαβε ο γιατρος μου την προηγουμενη μερα ακριβως απο καποια βλεννη που ειχα.πριν το χειρουργειο δεν ειχα συσπασεις η΄τουλαχιστον δεν τις καταλαβαινα.παιρνω γιουτοπαρ 3 μισα την ημερα ουτροτζεσταν και μαγνησιο αναβραζον ενα την ημερα.οι συσπασεις που εχω πλεον ειναι γυρω στις 7 με 8 την ημερα συνηθως μετα το απογευμα.κρατουν κατω απο λεπτο χωρις πονο η αιμα και δεν ειναι σε τακτα χρονικα διαστηματα.οι ερωτησεις μου για να μη σας κουραζω ειναι τις θεωρειται επικινδυνες?θα μπορουσα να παρω και κατι αλλο για να τις εξαλειψω και αυτες που εχω?επισης το ραμμα της περιδεσης πως να το πω ειναι ευκολο να ΄΄σπασει΄΄?ειμαι στο κρεβατι και σηκωνομαι μονο για μπανιο και τουαλετα.θεωρειται πως θα μπορεσω να φτασω σε καλη εβδομαδα για τοκετο?σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Το γεγονός ότι έχετε φτάσει στην 27η εβδομάδα μετά από επείγουσα περίδεση, είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα οι συσπάσεις που περιγράφετε είναι επικίνδυνες για πρόωρο τοκετό, όμως η αγωγή που λαμβάνετε είναι κατάλληλη. Φυσικά θα ανησυχήσετε όταν οι συσπάσεις γίνουν επώδυνες και σε τακτά διαστήματα ή εάν έχετε αίμα. Πιστεύω ότι αφού φτάσατε μέχρι εδώ, θα μπορέσετε να γεννήσετε σε καλό χρόνο για τα μωρά σας.

      Διαγραφή
  25. Είμαι 22 ετών. Τελευταία περίοδο είχα στις 13/01 και στις 20/01 ηρθα σε διακεκομενη επαφή που όμως τραβηχτηκε τελευταία στιγμή το παιδί. Στις 24/01 είχα έντονους πόνους χαμηλά δεξιά με κολλώδη διάφανα υγρά πιθανότατα ήταν η ωορηξία μου!. εχω αγχωθεί πάρα πολύ μήπως είμαι έγκυος, παρόλο που το παιδί μου έιπε ότι δεν συνέβει κάτι εσωτερικά. Να σας ενημερώσω ότι πριν 10 μήνες σταμάτησα θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά cellcept και κορτιζόνη. Αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης θέλω να με ενημερώσετε για το κόστος της έκτρωσης. Είναι κάτι που δεν θέλω καν να το σκέφτομαι, αλλά έχω σοβαρή σχέση εδώ κι 6 χρόνια και απλά λόγω ενός τσακωμού έκανα την απερισκεψία με ένα άλλο αγόρι. με τη σχέση μου είμαι πολύ καλα και αν έχει τύχει κάτι από την απερισκεψία μου δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Οι 3 τελευταίες ημερομηνίες περιόδου μου είναι 19/11, 18/12, 13/01 για να καταλάβετε πείπου τον κύκλο μου. πειτε μου οτι δεν υπάρχει λόγος άγχους. είναι κάτι που έκανα και το μετάνιωσα την ιδια στιγμη!απο μικρή με ρώταγαν τι θες να γίνεισ οταν μεγαλώσεις και έλεγα "μαμα"! δεν θέλω να με καταστρέψει μια στιγμή βλακείας και επίσης δεν πρέπει με τίποτα να το μάθει το αγόρι μου όπως και οι γονεις μου. είμαι σε πολύ δύσκολη θέση. σας παρακαλώ ενημερώστε με για το κόστος και για τις συνέπειες.Έ κανα μια β-χωριακή το σάββατο 1/2 και βγηκε αρνητική. Έκανα και άλλη μία σήμερα αλλα ακόμα δεν βγήκαν τα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στην επαφή είσασταν στην 8η μέρα του κύκλου και είναι σχεδόν αδύνατο να μείνετε έγκυος.

      Διαγραφή
  26. γεια σασ πηγα στην γυναικολογο για να δει την ωορηξια μου την 13 μερα του κυκλου μου ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΣ 31/1//14 ... κ ειδε στον υπερηχο. -ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ 9mm -MHTRA SE ΠΚΚ -ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΩΟΘΗΛΑΚΙΟ 2,2Χ1,7 ΕΚ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΩΟΘΗΚΗ.. ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΝ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΩΟΡΗΞΙΑ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕ ΣΤΗΣ 31/1/14 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ 3 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Λογικά είχατε ωορρηξία 1-2 μέρες μετά την επίσκεψή σας.

      Διαγραφή
    2. και αυτο πωσ φενεται.. απο αυτα που μου εγραψε? μετα εκανα προσπαθεια την επομενη μερα κ μετα την 3 μερα μετα την επισκεψη ... υπαρχει πιθανοτητα να εμεινα εγκυοσ? επεσα πανω στην ωορηξια..?μια μερα μετα η δυο απο την ωορηξια ειχε πρηστει το στηθοσ μου κ ποναγε πολυ κ μονο που ανασανε με ενοχλουσε .. αλα εχω πολυ μικρο στηθοσ τωρα εχει ψιλο ηρεμισει μονο αν το πιεζω πολυ ποναει... και ενα βραδυ ενιωσα ενα σουβλισμα δυνατο στην δεξια ωοθηκη κ μετα απο λιγο περασε κ ειναι η ωοθηκη που ειχα ωοριξια..κ βλεπω υγρα μετα την ωοριξια καθε μερα σχεδον αλα οχι υπερωολικα πολλα ειναι τιποτα απο αυτα συμπτομα οτι μπορει να επιασα παιδι? κ αν ναι εχουν περασει 10 η 9 μερεσ απο τοτε.. αν ειμαι θα φανει αν κανω ενα τεστ η μια εξετασει.. εχω κατι τραβηγματα στην μητρα αλλα δεν θελω να σκεφτομαι θετικα γιατι μπορει να τα κανει κ το μυαλο μου ολλα αυτα .κ εχω ακουσει οτι αν επιασεσ πολυ μεγαλονει το στηθοσ σου κ ποναει υπερβολικα εμενα αυτο σταματησε κ απογοιτευτικα.. παιζει ρολο αν εχεισ μικρο η μεγαλο στηθοσ? ..

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα. Οι ορμόνες που παράγονται στην ωορρηξία, όπως και πριν την περίοδο και στην κύηση μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Μην προσπαθείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Περιμένετε την καθυστέρηση πρώτα.

      Διαγραφή
  27. Geia sas geiatee tha ithela nasas rotiso kati eho omada ematos rezous +0 k o andras mou to idio iparhi periptosi naehoume thema sti silipsi geiati prospathoume geia ena moraki k eho akousi diafora shetika me to thema afto...k alli mia erotisi pou thathela poli namou apandisete pos na enishiso tin gonimotita pos navoithiso I silipsi nagini pio grigora naparo vitamines kati ime ipervari alla afti ti stigmi kano diatrofi doste mou mia simvouli an boro nakano kati nagini pio grigora sas evharisto poli tha perimeno me anipomonisia tin apandisi sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Η ομάδα αίματός σας, όπως και του συζύγου δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στη σύλληψη ή και μετά. Υπάρχουν κάποια σκευάσματα με τις κατάλληλες βιταμίνες για την περίοδο πριν τη σύλληψη. Εάν η περίοδός σας είναι τακτική, δεν θα έχετε πρόβλημα με τη γονιμότητα. Πάντως αυτές οι βιταμίνες βοηθούν.

      Διαγραφή
  28. Γεια σας..Απο τον Ιανουάριο 2012 προσπαθούσαμε με τον συζυγο μου για ένα μωράκι..Όταν πέρασαν περίπου 9 μήνες πήγα στον γιατρό και μου είπε να κάνω ορμονικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι είχα ψηλή προλακτίνη. Μούέδωσε τα dostinex μισό χάπι την εβδομάδα. Μετά απο αυτό έκανε ο συζυγός μου σπερματοδιάγραμμα και ήταν ερκετά καλο. Μετά απο αυτό κάναμε θεραπεία με ovamit και ενεση για να σπάσουν τα ωάρια. Τον Ιανουάριο έκανα σαλπιγγογραφία και το αποτέλεσμα ήταν πως δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Τον Φεβρούαριο πήγα για την ίδια θεραπεια με τα dostinex και έιχα 4 μεγάλα ωάρια και βάλαμε ένεση γιατί δεν έσπασαν απο μόνα τους και τα καταφέραμε. Ημουν εγκυος αν και κράτησε μόνο δυο μήνες. Απο τότε δεν μπορώ μείνω έγκυος αν και έκανα συνέχεια θεραπεία. Μπορεί να έκλεισαν οι σάλπιγγες μου? Τι άλλο να κάνω? ειμαι 25 χρονών και ο σύζυγος μου 30..Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Οι σάλπιγγες δεν κλείνουν εύκολα και χωρίς λόγο. Το θέμα της υπογονιμότητας είναι περίπλοκο και με πολλές διαστάσεις. Από αυτά που μου γράφετε, θα έλεγα πως έχετε κάποιο θέμα ορμονικό, χωρίς όμως να αποκλείεται και κάτι άλλο. Δυστυχώς χωρίς ανασκόπηση των εξετάσεών σας και εξέταση, δεν μπορώ να σας διαφωτίσω.

      Διαγραφή
  29. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ... ΕΙΜΑΙ 32 ΕΤΩΝ Κ ΕΚΑΝΑ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ
    ΕΥΡΗΜΑΤΑ: ΣΤΕΝΩΣΗ ΕΝΔΟΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΕΤΡΙΟΥ ΒΑΘΜΟΥ.ΜΗΚΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ 7,5ΕΚ.ΜΙΚΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΙΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΟΥ ΘΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ. ΕΝΔΟΣΑΛΠΙΓΓΙΚΑ ΣΤΟΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΑ... ΕΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ???Κ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΩΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΙΧΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΙΜΑ( ΓΙΑ 6 ΜΕΡΕΣ) ΜΕΧΡΙ 3 ΦΕΔΡΟΥΑΡΙΟΥ... Κ ΕΝΩ ΕΙΧΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Κ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΠΤ... ΣΤΙΣ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΟΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟΥΣ Κ ΚΑΤΙ ΡΟΖ Κ ΣΤΟ ΕΣΩΡΟΥΧΟ Κ ΟΤΑΝ ΣΚΟΥΠΙΖΟΜΑΙ..!!! ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ??? ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Την υστεροσκόπηση για ποιο λόγο την κάνατε και σε ποια μέρα του κύκλου; Τα συμπτώματα που περιγράφετε σχετίζονται με φλεγμονή, οπότε καλό θα ήταν να μιλούσατε με το γιατρό σας. Πάντως τα ευρήματα από την υστεροσκόπηση είναι μη παθολογικά εκτός από την υπερπλασία που αναφέρετε. Έγινε κάποια βιοψία;

      Διαγραφή
    2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ... Την υστεροσκοπηση την εκανα γιατι εκανα μια προσπαθεια εξωσωματικης η οποια δεν πετυχε κ μου την προτεινε ο γιατρος μου... να κανω αυτην την επεμβαση για να δει καλυτερα καποια πραγματα ..!!! Την υστεροσκοπηση την εκανα 11 μερα του κυκλου μου..!!! Τωρα οσο για την βιοψια που με ρωτατε δεν μου ειπαν τπτ ..!!!! Μου ειπαν οτι ολα ειναι καλα ..!! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΠΩ...

      Διαγραφή
  30. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ 3-4 ΩΡΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ? ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Φυσικά μπορείτε να ταξιδέψετε. Καλό είναι στη διάρκεια του ταξιδιού να πίνετε πολλά υγρά και να κάνετε συχνές στάσεις για να ξεκουράζεστε.

      Διαγραφή
  31. Γεια σας,στις 31 Ιανουαριου ειχα σεξουαλικη επαφη με το αγορι μου και εσπασε το προφυλακτικο.Κατευθειαν πλυθηκα με betadine και το επομενο πρωι πηρα το χαπι της επομενης ημερας,ενοτς 24 ωρων, γιατι δεν εχω σταθερο κυκλο και ηθελα να ειμαι σιγουρη και συμφωνα με συμβουλη της γιατρου μου.Τελευταια φορα ειχα περιοδο στις 9 Ιανουαριου κι ακομα δεν εχω αδιαθετησει κι ανησυχω.Μπορει να οφειλεται στο αγχος μου αλλα φοβαμαι μηπως ειμαι εγκυος.Τι με συμβουλευετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χάπι της επόμενης μέρας προκαλεί ανωμαλίες στον κύκλο. Η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει αρκετά. Για να σας φύγει το άγχος, εάν δεν έχετε αδιαθετήσει μέσα σε 10 μέρες, κάντε μία εξέταση β-χοριακή αίματος. Πάντως είναι πρακτικά αδύνατο να έχετε μείνει έγκυος.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας

      Διαγραφή
  32. Γεια σας!Ειμαι 23 χρονων και η περιοδος μου ηρθε στις 24 /1 ομως το Σαββατο στις 8/2 μου ξανα ηρθε!ο κυκλος μου ειναι αρκετα σταθερος συνηθως.επισης εχω και πονους περιοδου απλα πιο συχνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Μπορεί να μην ήταν περίοδος, αλλά συμπτώματα λόγω ωορρηξίας. Πρέπει να δείτε πως θα πάει ο επόμενος κύκλος.

      Διαγραφή
  33. γεια σας.θα ηθελα να ρωτησω 2 μερες μετα την "υποπτη"επαφη ειχα πονους χαμηλα στην κοιλια και λιγα ροζ υγρα με αυτα τα συπτωματα αποκλειεται μια πιθανη εγκυμοσηνη.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης αρχίζουν με την καθυστέρηση. Επίσης μπορεί 7-8 μέρες μετά τη σύλληψη να έχετε λίγο ροζ, λόγω εμφύτευσης του σάκου στο ενδομήτριο.

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα έχω γεννήσει με καισαρική τομή πριν από 7.5 μήνες και θήλαζα αποκλειστικά 6 μήνες.Μετά απο την εισαγωγή στερεών τροφών μου ήρθε περίοδος κανονικά και για 5μέρες όπως πριν την εγκυμοσύνη.Συνεχίζω να θηλάζω και έπρεπε να μου είχε έρθει πριν από 3 μέρες?Υπάρχει περίπτωση να μην έχω σταθερό κύκλο λόγου θηλασμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Λόγω θηλασμού ο κύκλος δεν είναι πάντα σταθερός. Πρέπει όμως να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης

      Διαγραφή
  35. Γεια σας.εχω καποιες αποριες θα χαιρομουνα πολυ αν με βοηθησετε.η τελαιυταια μου περιοδος ηταν στης 25/1/14 εχω κυκλο 25-28 μερες ειχαμε ελευθερη επαφη με τον συζηγο μου 6/2/14 και 11/2/14 δεν μπορω να υπολογισω τις μερες γονιμοτιτας υπαρχει πιθανοτητα εγκυμοσηνης?να σας πω οτι απο την 2 μερα της πρωτης επαφης εχω πονους χαμηλα στην κοιλια και καποιες στιγμες ποιο εντονα δεξια δεν ξερω αν λεει κατι αυτο.και κατι αλλο θα ηθελα να σας ρωτησω το πρωτο μου παιδακι που ειναι τωρα 5 χρονων το εκανα με καισαρικη παρολο που 12 ωρες προσπαθησα για φυσιολογικο δεν εκανα διαστολη σε περιπτωση εγκυμοσηνης τωρα η στο μελλον θα μπορουσα να γεννησω φυσιολογικα?ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Οι γόνιμες μέρες είναι 2 πριν και 1 μετά την ωορρηξία, η οποία σε κύκλο 25 ημερών είναι τη 11η μέρα και σε κύκλο 28 ημερών τη 14η μέρα. Άρα μεταξύ 9ης και 15ης μέρας πρέπει να έχετε επαφές για επίτευξη κύησης. Η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αποφασίζεται μετά από λεπτομερή συζήτηση για όλα τα θέματα μεταξύ του γιατρού και της επιτόκου.

      Διαγραφή
    2. Μαλλον ειμαι μεσα στις μερες που μου αναφερατε ας ελπισουμε για κατι θετικο!!!Σας ευχαριστω παρα πολυ που απαντησατε.

      Διαγραφή
  36. Καλησπερα σας. Εχω καθηστερηση 3 ημερων και απο το στιθος μου βγαινει πολυ λιγο κατι σαν κιτρινοπο , οχι σε υγρη μορφη. Εκανα τεστ εγκυμοσυνης αλλα βγηκε αρνητικο. Μπορει να ειμαι εγκυος , μηπως ειναι κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Μάλλον πρόκειται για κάποια ορμονική διαταραχή. Εάν δεν σας έρθει περίοδος σύντομα, θα πρέπει να εξεταστείτε.

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα σας. Είμαι 18 χρονών στην τρίτη εβδομάδα λήψης του πρώτου πακέτου των αντισυλληπτικών Yasminelle. Τα ξεκίνησα 4η προς 5η μέρα περιόδου. Είναι τελείως ασφαλές να έρθω σε ελεύθερη επαφή με το σύντροφό μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα, είναι πιο ασφαλές να έχετε ελεύθερα επαφές μετά την πρώτη περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. geia sas tha ithela na rotiso perno 6 outrotzestan ton 100 apo dio.poses ores prepi na apexoun anametaksi tous ?ta perno enia to proi to.mesimeri dtis tesseris k to vrafi stis deka prepi na einai akrivos stin ora tous? k posii ora prepi na mino ksaplomeni. euxariszo poli!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, η απόσταση ανάμεσα τους πρέπει να είναι περίπου 8 ώρες. Η βραδυνή δόση πρέπει να είναι όταν ξαπλώνετε. Υπάρχουν και σε χάπια των 200 για να μην παίρνετε 2, αλλά 1. Επίσης τα ίδια χάπια μπορείτε να τα πάρετε και από το στόμα για να μην αναγκάζεστε να μένετε ξαπλωμένη μισή ώρα.

      Διαγραφή
  40. kalispera! tha ithela na rwtisw ean i analisi ourwn kai kaliergeias mporei na di3ei ean eisai egkios..eixa simptwmata ourolimo3is alla telika den itan opws edei3an oi analiseis, i kaliergeia m itan steira... eixa sixnoouria, tsouksimo kata tn ourisi kai eixa dei kai ligo aima.. na anisixisw g egkimosini?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εξετάσεις που αναφέρετε δεν μπορούν να διαγνώσουν εγκυμοσύνη. Εάν έχετε αμφιβολίες θα πρέπει να κάνετε τεστ κύησης ούρων ή ακόμα καλύτερα αίματος (β χοριακή).

      Διαγραφή
  41. καλησπερα.ηθελα να ρωτησω κατα ποσο να ανησυχησω οπου στις 8 του μηνα ειχα περιοδο( με 28 κυκλο συνηθως και με 24 καποιους μηνες)και στισ 23 ειχα λιγο αιμα και μεχρι σημερα 25 τοθ μηνα εχω πιο πολυ αιμα και πονους χαμηλα στην κοιλια....απο την περιοδο μεχρι τωρα το στηθος μου εχει πρηξιμο ποναει,μονο σημερα το νοιωθω ναι μεν πρησμενο αλλα δεν με ποναει...ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, το αίμα που περιγράφετε είναι στις ημέρες της ωορρηξίας. Θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και μόλις σταματήσει το αίμα να εξεταστείτε.

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα.Πρίν από πέντε ημέρες έκανα απόξεση στην 10η εβδομάδα της κύησης.Θα ήθελα να μάθω εάν μετά την απόξεση είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί σύλληψη.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι ίδιες με πριν, εκτός αν συνέβει κάτι στην απόξεση και δημιουργήθηκε πρόβλημα.

      Διαγραφή
  43. Καλημέρα ειμαι 40 ετών εχω ενα παιδι έξι ετών στο οποίο ολα ηταν φυσιολογικά και το τελευταίο δεκαμηνο είχα δυο ανεμβρυικες και μια παλινδρομη κυηση. Σε ολες έκανα αποξεση η τελευταία στις 24/2. Ολες οι εξετασεις στο προγεννητικο ηταν καλές επίσης καλό και το σπερμοδιαγραμμα όπως και ο καρυοτυπος ζευγους. Ζητήσαμε και καρυοτυπο για το εμβρυο αφού υπαρχει αυτή τη φορα. Τι άλλο θα με συμβουλεύατε να κανω θελουμε πολυ ενα μωρακι ακόμα αλλά δεν ξέρω αν ειναι πλέον εφικτό. Άδικα προσπαθώ ειμαι πια τοσο μεγαλη; Αν μπορείτε δώστε μου τη συμβουλή σας γιατι εχω απογοητευτεί παρά πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Από τη στιγμή που μείνατε έγκυος τόσο πρόσφατα δεν έχετε πρόβλημα στο να ξαναμείνετε. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας, αυξάνονται. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνετε εξετάσεις για θρομβοφιλία και ένα υπερηχογράφημα 10ης μέρας κύκλου, για τον έλεγχο της ενδομητρίου κοιλότητας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολυ να είστε καλα εσείς και η οικογένεια σας. Το υπερηχογραφήματος στη 20η ημερα για τον έλεγχο της ενδομητρικού κοιλότητας τι δείχνει; Ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη στη δεκάτη ημερα ήθελα να γράψω

      Διαγραφή
    4. Το υπερηχογράφημα κατά τη 10η μέρα του κύκλου μας δείχνει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως πολύποδας, διάφραγμα κλπ, στην ενδομήτρια κοιλότητα.

      Διαγραφή
  44. Kαλημέρα ειμαι 35 ετων θα ήθελα να ρωτησω τελευταια περιοδος στις 30/1 ο κύκλος μου κυμαινεται απο 27-29 μέρες , ηρθα σε ελευθερη επαφη με τον συντροφο μου στις γόνιμές μέρες αν δυο μέρες συγκεκριμένα , αυτη την στιγμή αν δεν μου έρθει περίοδο σήμερα παω στην 3 μέρα καθυστέρησης , έχω ελαφρια πονακια χαμηλα στην κοιλια σαν της περιοδου και το στηθος μου με ενοχλεί. Εχθές έκανα β χοριακή και η τιμή ήταν 1.2mIU/mL . Μήπως την έκανα πολύ νωρίς?? υπάρχει περίπτωση να υπάρχει εγκυμοσύνη?? Σας παρακαλώ θερμά για την απάντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή και να γίνεται η εξέταση, είτε ούρων, είτε αίματος, μετά την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να επαναλαμβάνεται μετά από λίγες μέρες, εάν προκύπτει δυσκολία στη διάγνωση.

      Διαγραφή
  45. Καλημέρα! Είμαι 28 χρονών ήμουν 10εβδομάδων έγκυος μέχρι προχθές που τελικώς σταμάτησε η καρδούλα του εμβρύου . Το γιατί άγνωστο!! Χθες έκανα την αποξεση. 1)πόσο καιρό κρατάει η αιμορραγία μετά την απόξεση;;2)πότε μπορώ με ασφάλεια να ξανά ξεκινήσω προσπάθεια για εγκυμοσύνη;; 3) μετά από αυτό που συνέβη θα ήταν καλό να προβώ σε κάποιες εξετάσεις ώστε να απόκλισώ το ενδεχόμενο να ξανά συμβεί;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας! Το αίμα μετά την απόξεση μπορεί να κρατήσει μέχρι 7 μέρες. Μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε μετά την πρώτη περίοδο και καλό θα ήταν να κάνετε εξετάσεις για θρομβοφιλία, έλεγχο θυρεοειδούς και γλυκόζη.

      Διαγραφή
  46. Μετά από απόξεση, πρώτη μέρα αίμα πολύ δεύτερη ελάχιστο έως καθόλου τρίτη μέρα φούσκωμα στην κοιλιά χαμηλά έντονο που με πονάει. Είναι φυσιολογικό; Ξέρω ότι κάθε περίπτωση αντιδρά διαφορετικά αλλά αυτό με το φούσκωμα και τον πόνο με ανησυχεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

      Διαγραφή
  47. Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας εκθέσω ένα σύντομο ιστορικό μου για να μου πείτε μια πρώτη άποψη σε ένα θέμα που με προβληματίζει. Είμαι 30 ετών και είχα πάντα σταθερό κύκλο 29-30 ημερών, με πόνους περιόδου την 1η ημέρα. Τα τελευταία 3 χρόνια ασκώ ένα επάγγελμα που μου προκαλεί άγχος σε καθημερινή βάση. Στη διάρκεια αυτών των 3 ετών παρατηρούσα ότι ο κύκλος μου αυξανόταν σταδιακά, ήταν άλλοτε 35 ημέρες, άλλοτε 33, μέχρι και 40 κάποιες φορές. Σε φάσεις χαλάρωσης, ο κύκλος επανερχόταν στις 29-30 ημέρες. Όταν ήμουν 27, για να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα τριχοφυίας στο πρόσωπο που είχα από τα 18, είχα κάνει υπέρηχο στον οποιο οι ωοθήκες δεν ειχαν καμμια κύστη, και ορμονικές εξετάσεις στις οποίες ήταν αυξημένη κάποια υδρόξυ-προγεστερόνη που παραγεται απο τα επινεφρίδια. Στον υπερηχο τα επινεφρίδια ήταν φυσιολογικά. Παρεπιπτόνως, είχα πάντα αυξημένο σωματικό βάρος το οποίο κατά καιρούς μειώνω με σωστή διατροφή αλλά χωρίς να μπορώ να το διατηρήσω. Πριν 1.5 χρόνο που έκανα πάλι κολπικό υπέρηχο, η γυναικολόγος μου είπε ότι οι ωοθήκες μου έχουν την εικόνα πολυκυστικών, αλλά επίσης ότι έχω ωορηξία και ότι αφού έχω περίοδο κάθε μήνα δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο παρόν τώρα, στην προτελευταία περίοδο δεν είχα πόνους, και είχα καφέ αίμα ανεμεμιγμένο με κόκκινο στη διάρκεια όλου του κύκλου. Μετά από 18 ημέρες από το τέλος αυτής της περιόδου είδα μία μικρή καφέ έκκριση στο εσώρουχο, και μετά από 25 ημέρες στο σκούπισμα έβλεπα καφέ/μπεζ/ροζ κολπικά υγρά. Τα υγρά αυτά συνέχισαν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που μάλλον αδιαθέτησα χωρίς όμως καθόλου κόκκινο αίμα, μόνο σκούρο καφέ και με πολύ μικρή ροή για την οποία δεν έβαλα καν κανονική σερβιέτα, είμαι με το σερβιετάκι. Το καφέ (λίγο) αίμα συνεχίζεται και σήμερα. Σκοπεύω να επισκεφτώ και πάλι τη γυναικολόγο, θα ήθελα όμως την άποψή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα θα πρέπει να αποκλειστεί το ζήτημα εγκυμοσύνης και μετά να κάνετε εξετάσεις για τον έλεγχο τυχόν πολυκυστικών ωοθηκών.

      Διαγραφή
  48. καλησπερα ειμαι 27 χρονων εδω κ 6 χρονια προσπαθουμε να κανουμε ενα παιδακι με το συντροφο μου. πριν ενα χρονο ξεκινησαμε να το ψαχνουμε με εξετασεις ο συντροφος μου ειχε χαμηλο σπερμα λογο κοιλης εκανε επεμβαση κ εχουν ανεβει τα ποσοστα του σπερματος αν κ ο γιαρτος του ειπε πως και με αυτα τα σπερματα που ειχε θα μπορουσε να γινει συληψη. εγω εκανα εξετασεις κ κανω ακομα λογο οτι ειχα αιμα εναμιση μηνα συνεχεια μετα τη περιοδο μου στο γιατρο που πηγα μου ειπε πως εχω πιθανη υδροσαλπιγγα κ μου ειπε να κανω εξετασεις ορμονες, καλιεργειες κολπικου κ τραχιλικου κ οποσδηποτε υστεροσαλπιγγογραφια ενας αλλος γιατρος μου ειπε πως αν κανω υστεροσαλπιγγογραφια μπορει να παθω περιτονιτιδα και με φοβησαι αρκετα... τι να κανω? Α.. οι εξετασεις απο τις καλιεργειες βγηκα θετικη στο Ureoplasma urealiticum θετικο>=10^4 και στις ορμονες που εκανα τη 3μερα του κυκλου η προγεστερονη ειναι 0,30ng/ml και η οιστραδιολη ειναι 27,00pg/ml και μου ζητανε επανεξεταση σε αυτες τις δυο ορμονες την 21μερα του κυκλου μου... Σας παρακαλω αν μπορειται δωστε μου μια συμβουλη γιατι εχω απελπιστη και δε ξερω τι να κανω..Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υστεροσαλπιγγογραφία θα πρέπει να κάνετε. Εάν η περίοδος είναι κανονική κάθε μήνα δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με ορμονικές εξετάσεις. Για το ουρεόπλασμα, αφού βρέθηκε θα πρέπει να πάρετε θεραπεία. Μην απελπίζεστε!!! Είστε πολύ μικρή και οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα σας!
    έκανα έρωτα με το σύντροφό μου μία μέρα πριν μου έρθει περίοδος, με προφυλάξεις και ο ίδιος δεν ''τελείωσε'' μέσα στον κόλπο .Η περίοδός μου ήταν πάντοτε σταθερή (4 Μαρτιου περίνενα κι έχουμε 5).Ωστόσο, όχι αυτή τη φορά.Πού οφείλεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα γραφόμενά σας δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να δείτε την περίοδο και ανάλογα να επισκεφτείτε γυναικολόγο.

      Διαγραφή
  50. kalispera eixa mia pallindromi stin 9h ebdomada,ekana apoksesi k tin epomeni mera diapistonoun polla upolleimata k me xoriaki 13000 k mia ebdomada meta kano k 2h apoksesi o giatros mou eipe oti eixan meinei para polla upolleimata.simera deuteri mera meta tin 2h apoksesi exo elaxisto aima k anisixo mipos pali den egine kati sosta.ti me simbouleuete na kano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν το αίμα που έχετε είναι λίγο δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, εάν είναι πολύ με πήγματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

      Διαγραφή
  51. Καλησπερα σας κα Χριστινα...Θα ηθελα να σας με συμβουλεψετε το τι να κανω γτ εχω προβληματιστει...Ειμαι 22 ετων εχω γεννησει πριν 3 μηνες θηλαζα το μωρο για πιλυ μικρο χρονικο διαστημα,ειχα γαλα αλλα μετα μου κοπηκε γτ ειχα πολυ αγχος,στρες,πολυ στεναχωρια....Θα ηθελα να ρωτησω πρεπει μηπως να παιρνψ καποιο φαρμακο για το στηθος μου??? Γιατι ειχα ακουσει οτι δεν ειναι καλο αν μεινει γαλα στο στηθος...Με ανησυχει πολυ το θεμα αυτο...Δεν ξερω τι να κανω??? Σας ευχαριστω για το χρονο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να πάρετε φάρμακα, εάν θέλετε να θηλάσετε, παρά να βάζετε το μωρό στο στήθος συχνά. Το γάλα που μένει στο στήθος απορροφάται και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα. Εάν θέλετε να πάρετε φάρμακα για τη διακοπή του θηλασμού, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

      Διαγραφή
  52. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι γιατί ανησυχώ πολύ. Αρχικά, είμαι 22 ετών έχω πολύ ασταθή κύκλο (καθυστερεί πάντα τουλάχιστον 15 μέρες). Λίγες μέρες πριν μου έρθει περίοδος και έχοντας όλα τα συμπτώματα ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου για λίγη ώρα καθώς πονούσα λόγω της επικείμενης περιόδου, πάντα με τη χρήση προφυλακτικού και χωρίς καν η εκσπερμάτωση να γίνει μέσα σ΄αυτό. Ωστόσο αμέσως μετά τα συμπτώματα περιόδου που ως τότε είχα εξαφανίστηκαν τελείως (πρήξιμο κτλ) και τώρα η καθυστέρηση συνεχίζεται.Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης; Ρωτάω γιατί δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη στιγμή που ο κύκλος σας είναι τόσο άστατος δεν πρέπει να ανησυχείτε. Φυσικά εάν εξακολουθεί η καθυστέρηση πρέπει να κάνετε β χοριακή εξέταση αίματος.

      Διαγραφή
  53. καλησπερα σας..ειμαι στην 34 εβδομαδα εγκυμοσυνης.ο γιατρος μου ειχε πει να σταματησω το μαγνησιο στης 25 του μηνος..!!εγω το εχω σταματησει εδω κ 4 μερες γιατι μου κανει αρκετα φουσκωματα κ δε το αντεχα αλλο...προχθες με επιασε κραμπα στη γαμπα αλλα απο τοτε δε με ξανα επιασε..δε με πειραζει ομως...την αντεχω..ηθελα λοιπον ν ΡΩΤΗΣΩ υπαρχει περιπτωση να κανω κακο στο μωρο μου που δε παιρνω για ακομα 10 μερες το μαγνησιο η απλα ειναι μονο για προληψη κραμπων ?ευχαριστω..θα περιμενω μνμ σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μαγνήσιο το παίρνετε για εσάς, οπότε μην ανησυχείτε.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα σας!
    είχα χτες το βράδυ γύρω στις 01:00 επαφή με προφυλαξη όμως επειδή ο φίλος μου τελείωσε πίσω φοβάμαι μήπως-παρόλο που σκουπίστηκα με φορά προς τα πάνω, κύλησε το σπέρμα του στον κόλπο μου. Ήμουν στη 5η μέρα περιόδου δηλ. στα τελειώματα (1η μέρα περιόδου 07/03). Ο κύκλος μου δυστυχώς είναι ασταθής αλλά τους 4 τελευταίους μήνες κυμαίνεται απο 25-29 μέρες. Θεωρείτε σκόπιμο να λάβω το χάπι της επόμενης μέρας και κατά πόσο υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα γιατρέ! Βρίσκομαι στην εικοστή δεύτερη ημέρα του κύκλου μου και τις τελευταίες 3 ημέρες έχω καφέ υγρά. την πρώτη ημέρα πονούσα και ένιωθα ενόχληση στην πλευρά της δεξιάς ωοθήκης. που μπορεί να οφείλεται; Δεν έχω ενεργή σεξουαλική ζωή. Στην περίπτωσή μου, θα μπορούσαν να διερευνηθούν τα αίτια χωρίς ενδοκολπικό υπέρηχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να υπάρχει κάποια κύστη στην ωοθήκη. Μπορεί να γίνει κοιλιακό υπερηχογράφημα.

      Διαγραφή
  56. καλησπερα σας....ειμαι 19 χρονων κ με τον πρωτο μου συντροφο ειχαμε ενα ατυχημα κ πηρα το χαπι της επομενης ημερας....δν παρατηρησα καποια παρενεργεια παρα το οτι μετα απο λιγες μερες εβγαλα λιγο αιμα....ποσες φορες μπορω να παρω το χαπι στη ζωη μου?κατα ποσο με επηρεαζει(δν ειχα ποτε σταθερο κυκλο)?ειμαι πολυ αγχωμενη κ η απαντηση σας θα μου ηταν αρκετα διαφωτιστικη...ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, δεν υπάρχει περιορισμός για το πόσες φορές μπορείτε να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας. Το χάπι δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, αλλά διαταράσσει τον κύκλο, αφού πρόκειται για ορμονικό σκεύασμα. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σαν τακτική μέθοδο αντισύλληψης.

      Διαγραφή
  57. καλησπερα σας ,θα ηθελα να ρωτησω κατι,με τον αντρα μου εχουμε ηδη ενα παιδακι,και επιθυμουμαι να κανουμε και 2.επειδη ομως ο συντροφος μου εχεισ ενα κινιτικο προβλημα το οποιο δεν μασ επιτρεπει μαι ανεμελη σεξουαλικη επαφη τοτε στο τελος αφου ο αντρας μου εξπερματωσει στο προφυλακτικο(again μαρκας) παιρνουμε μια συριγγα και ρουφαμε το σπερμα και στη συνεχεια το εισαγουμε στο κολπο μου,υπαρχει πιθανοτητα να υπαρξη συλληψη με αυτον τον τροπο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Το 2012 είχα μια εγκυμοσηνη η οποία κατέληξε σε αποβολη στης 8 εβδομάδες,παλιδρομη. Μετα ενα χρονο προσπαθούσα και τίποτα οσπου ανακάλυψα την ενδομητριωση... Έκανα λαπαροσκοπηση και έκανα θεραπεία για 4 μήνες με arvekap.τελευταια ένεση στης 7-1-14.μεχρη και σημερα δεν εχω αδιαθετηση μετα το χειρουργιο. Ο γιατρός μου ειπε να παω να δω μηπως κανω ωορηξια και ετσι πηγα την Πέμπτη και είδε ότι ήμουν έτοιμη για ωορρηξια απο την δεξια ωοθηκη και μου είπε να ξανά παω σημερα. Πήγα και δεν είδα τίποτα στην δεξιά ωοθηκη και μου είπε μονο ότι το ενδομητριο ήταν παχύ και ότι υπάρχει λιγο αίμα στην κοιλιά μου. Αυτο τι σημαίνει ακριβώς. Οτι έγινε η ωορρηξια; Οτι πλησιαζω να αδιαθετησω; Επίσης με ρώτησε αν είχα επαφές το Σαββατοκύριακο και του είπα όχι και ότι είχα μονο την Παρασκευή .

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στον Ανώνυμο: Μπορεί να υπάρξει κύηση με το να εισάγετε το σπέρμα στον κόλπο. Άλλωστε αυτό κάνει και η σπερματέγχυση. Θα πρέπει να το εισάγετε όσο πιο βαθιά μπορείτε και να μένετε ξαπλωμένη με ένα μαξιλάρι κάτω από την πύελο για κάποια ώρα. Αν όμως δεν τα καταφέρετε μετά από κάποιο διάστημα, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από γυναικολόγο,

      Διαγραφή
    3. Απάντηση στη Νατάσα: Σημαίνει ότι έγινε η ωορρηξία και άρα σε 14 μέρες περίπου θα αδιαθετήσετε, εκτός φυσικά και υπάρχει εγκυμοσύνη.

      Διαγραφή
  58. καλησπέρα σας Γιατρέ.
    πάσχω από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και νόσο του κρον. έχω πολυοζώδη βρογχοκήλη και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (υπερηχογραφικά και ορμονολογικά διαπιστωμένο προ 15ετίας). έχω γεννήσει 1 παιδί με Φ.Τ. και με παραολουθεί και νεφρολόγος γιατί τον τελευταίο χρόνο είχα λευκωματουρία και μικροσκοπική αιματοουρία. παίρνω μισό prezolon την ημέρα,ladose 1x2, seroquel 1x2, prolipid 3 το μεσημέρι μετά φαγητό, thyrormone 0.1 1χ1 και φυσικά humira 1 ένεση ανα 14 ημέρες. Στο δια ταύτα τώρα. τα τελευταίά 10 χρόνια έχω σχετικά σταθερό κύκλο απο 28 εως 35 μέρες. από τον 12ο του 2013 αρχισαν τα εξής: 20/12 1 μερα περιοδου, κρατησε ως τις 27/12 (πάντα κρατά 7 μέρες και έχω πολύ αίμα). 8/1 είδα αίμα σε ένα σκούπισμα. το ίδιο και 20/1. η περίοδος ξαναήρθε 27/1, κρατησε ως 4/2. 10/2 και 20/2 ξανα αίμα σε ένα σκούπισμα. 4/3 ήρθε η περίοδος, τελειωσε 10/3 και 18/3 ξανα αίμα σε ένα σκούπισμα. οι νεφρολόγοι με βρίσκουν καλά και απο 3 μηνο που με εβλεπαν θα με δουν πάλι σε 1 έτος, τα γαστροευματολογικά μου θεωριτικά ρυθμισμενα, τεστ παπ 13/2/2014 εδειξε επιθηλιακά κύτταρα εκ πλακώδους επιθηλίου επιπολής πυκνωτικά και διαμεσου στοιβάδας, εξ αδενικού επιθηλίου ενδοτραχήλου και μεταπλαστικά, από φλεγμονώδη στοιχεία κολποβακτηρίδιο και ενικά αρνητικό για κακοήθεια (κάνω τεστ ανα 6μηνο διοτί εδώ και 13 χρονια έχω μολυνθεί από τον HPV). υπέρηχος 13/2/2014 (18η του κύκλου εκείνου και πέρασαν άλλες 18 μέχρι να αδιαθετήσω) μήτρα φυσιολογική, ενδομήτριο ομοιγενές πάχος 0.72 εκ στην μεσότητα της πορείας του ωοθήκες ok μόνο περιφερικώς κείμενα άωρα ωοθηλάκια (υπόνοια μικροπολυκυστικων ωοθηκών) γράφει.οι γενικές αιματος και τα σχετικά ειναι ok εκτός από τα αιμοπετάλλια που είναι 454Κ/μl με φτ από το εργαστήριο 150 εως 350 και θα επαναληφθει σε λίγες μέρες και ορμονολογικός έλεγχος 4η μέρα του κύκλου PRL 18 (φτ 1,9εως25), FSH 4.1 (η τιμή αυτή ταιριάζει με βάση το εργαστήριο στην παραγωγική φάση 2,8-11,3 και στην ωχρινική 1,2-9), LH 2,6 (ταιριάζει πάλι με τις ίδιες φάσεις), έλεγχος θυρεοειδούς TSH 1.2, FT3 2.5, FT41.3, ANTI TG <20 ANTI TPO <10 (4η μέρα και αυτα και όλα καλά λεει ο ενδοκρινολόγος). Σήμερα λοιπόν ξαναείδα μια σταγόνα σε ένα σκούπισμα κανείς δε μου βρίσκει τπτ και έχω φρικάρει. Τι είναι αυτό τέλος πάντων και που να πάω. θα ξαναπάω σε γυναικολόγο μάλλον για 2η φορά να δω τι θα μου πει τώρα, παρόλα αυτά θα ήθελα τη γνώμη σας και συγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος αλλά πολύ ψάξιμο και αποτέλεσμα 0.
    με εκτίμηση
    μαρίζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ωορρηξία. Μετρήστε τις μέρες και ελέγξτε εάν συμβαίνει 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο.

      Διαγραφή
  59. ξέχασα να σας πω ειμαι 39 ετών γεννημένη το 1975
    μαρίζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΜΑΙ 26 ΧΡΟΝΩΝ ΕΧΩ 2 ΠΑΙΔΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ ΕΧΩ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΝΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥ ΕΓΕΙΝΕ ΧΑΛΙΑ ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟΣ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΙΣ 52 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑ ΕΚΑΝΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΩ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ Ή ΟΧΙ. ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?? ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να δείτε εάν κάνετε ωορρηξία και ίσως να κάνετε κάποιες ορμονικές εξετάσεις για να δείτε που οφείλεται η ανωμαλία αυτή του κύκλου.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα θα ήθελα να μου πείτε μετα απο αποξεση ποτε μπορω να κανω εξετασεις για καθ'εξιν αποβολες και πιο συγκεκριμένα μοριακο θρόμβοφιλικο έλεγχο. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Κυρία Βάντζου καλησπέρα,
    το πρόβλημά μου είναι το εξής: είχα την τελευταία μου σεξουαλική επαφή πριν από 4 μήνες και χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό. Τους επόμενους δύο μήνες είχα κανονικά περίοδο. Τον προηγούμενο μήνα είχα μόνο καφέ υγρά και αυτό το μήνα έχω 2 εβδομάδες καθυστέρηση. Ανησυχώ για πιθανότητα εγκυμοσύνης, καθώς εγώ ήμουν πάντα συνεπής στις ημερομηνίες. Από την άλλη τον τελευταίο καιρό βιώνω μια κατάσταση έντονου άγχους και κούρασης λόγω πρακτικής που απαιτούν οι σπουδές μου. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος και να μην το έχω καταλάβει έως τώρα ή να μην είχα κάποιο σύμπτωμα; Τέλος, έχω βάλει 3-4 κιλά, δεν μπορώ να πω όμως ότι δεν τρώω! Έχω αγχωθεί πολύ και όσο δεν μου έρχεται περίοδος, τόσο αγχώνομαι και όσο αγχώνομαι, τόσο δεν μου έρχεται!

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην αγχώνεστε γιατί δεν κάνετε ένα τεστ;

      Διαγραφή
  63. Γιατρε μου καλημερα!!ειμαι 29 ετων .τον αυγουστο ειχα μια παλινδρομη κυηση στην ογδοη εβδομαδα.στον προγεννητικο ελεγχο που εκανα την εκτη εβδομαδα ειχε βρεθει ουρεοπλασμα και επισης εχω και νοσο hashimoto αλλα γενικα ο θυρεοειδης μου ειναι ρυθμισμενος.εγινε αποξεση και μου χορηγηθηκε ενδοφλεβια αντιβιωση.σε επομενη καλλιεργεια τραχηλικου υγρου ημουν αρνητικη στο ουρεοπλασμα!στον αντρα μου δε χορηγηθηκε αντιβιωση!!10 μαρτιου μαθαινω παλι τα ευχαριστα τιμη β χοριακης 42 ,12/3 β χοριακη 100.18/3 ειχα λιγο αιμα και μετα καφε υγρα κανω χοριακη 19/3 τιμη 357 τα καφε υγρα συνεχιζονται ωσπου 21/3 εχω περισσοτερο αιμα και χοριακη 322.ο γιατρος μου ειπε τηλεφωνικα οτι προκειται για βιοχημικη αποβολη.απο την παρασκευη μεχρι και σημερα εχω μονο καφε εκκρισεις και σε καμια περιπτωση δε θεωρω οτι αυτο ειναι περιοδος!!μηπως πρεπει να κανω αποξεση?επισης ποιες εξετασεις πρεπει να κανω?αυτη τη φορα ο θυρεοειδης μου ηταν απολυτα ρυθμισμενος.σε καποιες γενικες εξετασεις του αντρα μου βρεθηκε πολλη βλεννη στα αυρα του.ακομα δεν εχουμε επισκεφτει γιατρο γιατι μας ετυχαν ολα μαζι.υπαρχει περιπτωση ολο αυτο να υποδηλωνει καποια φλεγμονη η οποια να επηρεαζει και την ποιοτητα του σπερματος?συγγνωμη αν σας κουρασα με την ιστορια μου αλλα ειμαι τοσο αγχωμενη μετα και τη δευτερη αποτυχια και θελουμε τοσο ενα μωρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόξεση θα χρειαστεί να κάνετε μόνο σε περίπτωση που οι τιμές της β χοριακής δεν πέφτουν. Μετά από το μηδενισμό των τιμών μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για θρομβοφιλία και καλλιέργεια κολπικού-τραχηλικού υγρού καθώς και σπέρματος.

      Διαγραφή
  64. Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω εαν ενδομητρικος πολυποδας στον ισθμο της μητρας 9×4 χιλιοστα εμποδιζει τη συλληψη κι αν συνίσταται αφαιρεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σας εμποδίζει από το να μείνετε έγκυος. Δεν υπάρχει λόγος αφαίρεσης του,

      Διαγραφή
  65. Καλησπερα! Ειμαι 39 ετων και εχω ενα παιδακι 1 ετους μετα απο φυσιολογικη συλληψη. Αρχες νοεμβριου υποβληθηκα σε αποξεση λογω παλλινδρομης κυησης στην 10η εβδομαδα. Απο τοτε δεν εχω αδιαθετησει ξανα! Πριν 2,5 εβδομαδες σε εξεταση ο γιατρος ειδε ωοθηλακιο 12 χλστ. Κανονικα τωρα θα επρεπε. να ειχα αδιαθετησει... Εκανα εξετασεις αιματος και εχω πολυ χαμηλη οιστραδιολη 11 και fsh 16. Προλακτηνη και προγεστερονη ηταν φυσιολογικες. Τιθεται θεμα εμμηνοπαυσης? μπορει να ειναι συμφησεις? με αυτες τις τιμες μπορω να συλλαβω παλι φυσιολογικα και να το δοκιμασω αμεσα ´η πρεπει να ρθει ο κυκλος παλι και μετα (μετα την αποξεση μου ειχε πει ο γιατρος να περιμενω 3 κυκλους). Θεωρειτε οτι μπορω να προσπαθησω η καλυτερα να εξετασω το ενδεχομενο εξωσωματικης? ο γιατρος μου ενω μου ειχε πει για υστεροσκοπηση μετα τα αποτελεσματα των εξετασεων μου ειπε οτι ειναι καλα και απλα ειναι λογω αγχους και να περιμενω. Τελικά μου συνέστησε cyclacur. Με αυτά μπορεί να επέλθει κ εγκυμοσύνη? Είναι ασφαλές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να αδιαθετήσετε και να κάνετε ορμονικές εξετάσεις τη 2η με 4 μέρα του κύκλου. Με τα χάπια που σας έδωσαν θα ρυθμιστεί ο κύκλος. Θα πρέπει να σας ξαναδεί ο γιατρός σας τη 10η μέρα του κύκλου για να εκτιμήσει το ενδομήτριο.

      Διαγραφή
    2. Παρα τη θεραπεια με τα χαπια, δεν αδιαθετησα! Κρινεται σκοπιμο να ψαξω κατι περαιτερω η να συνεχισω αλλον ενα μηνα τα χαπια?
      Σας ευχαριστω

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα ειμαι σαράντα εχω ενα παιδι έξι ετών και το τελευταίο χρόνο είχα τρεις ανεπιτυχείς κυήσεις δυο ανεμβρυικες και μια παλινδρομη της οποίας ο καρυοτυπος εμβρύου έδειξε οτι υπήρχε τρισωμια 22. Ολες οι εξετασεις του προγεννητικος ηταν καλές καθώς και οκαρυωτυπος ζευγους και το σπερμοδιαγραμμα του συζύγου. Ο γιατρός μου λέει οτι ωφειλωνται ολα στην ηλικια μου και η ερώτηση μου ειναι η εξής τοσο μεγαλη ειμαι πια; Δε μπορω πια να κανω ενα δεύτερο παιδι που τοσο θελω; Ειλικρινά θα εκτιμήσω πολυ τη γνωμη σας και τη συμβουλή σας ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω κατι πιστεύετε οτι με αυτό το ιστορικό χρειάζεται να κανω εξετασεις για καθ'εξιν αποβολες η ολες αυτές οι αποβολες ωφειλωνται στα ωάρια μου λόγω ηλικίας και δεδομένου οτι εχω ηδη ενα παιδι. Επίσης οι ιστόλογικες στις δυο ανεμβρυικες έδειξαν πιθανές χρωμοσωμικες βλάβες. Πρεπει πλέον να σκεφτώ την εξωσωματική με προεμφυτευτικο αν και μένω εύκολα εγκυος; (Τρεις κυήσεις σε δέκα μήνες). Ευχαριστώ και ελπίζω η απάντηση σας να με βοηθήσει γιατι ειμαι πολυ μπερδεμενη

      Διαγραφή
    2. Από τη στιγμή που μένετε εύκολα έγκυος δεν υπάρχει λόγος να κάνετε εξωσωματική. Θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο θρομβοφιλίας και σίγουρα θα έχετε ένα ευτυχές αποτέλεσμα σύντομα.

      Διαγραφή
    3. Θα πρέπει να κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας. Από τη στιγμή που μένετε έγκυος εύκολα και ο καρυότυπος είναι καλός να συνεχίσετε τις προσπάθειες. Είμαι σίγουρη πως σύντομα θα έχετε ένα ευτυχές αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  67. γεια σας ειμαι 18, χθες ειχα επαφη με το αγορι μου και υπηρξε ενα ατυχημα, ειναι η πεμπτη μερα πριν την περιοδο μου, θελω να ξερω αν υπαρχει περιπτωση να πιασω παιδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Οι γόνιμες μέρες είναι από τη 12η μέρα, μέχρι και τη 15 περίπου. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί κυήσεις από επαφή μέχρι και την 23η μέρα του κύκλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. καλημέρα! συγχαρητήρια για το έργο σας καταρχήν!! θα ήθελα και γω να θέσω την εξής ερώτηση. ήρθα σε επαφή με στον συντροφό μου , εκσπερμάτωσε και γω καταλάθος άγγιξα εκεί στα σπέρματα. αυτό έγινε 2 φορές, (διαφορετικές μέρες). την πρώτη φορά μόλις το αντιλήφθηκα πήγα αμέσως και πλύθηκα πολύ καλά και αμέσως μετά πήγα για πιπι μου και σκουπίστηκα. νομίζω εδώ επειδή έχω πλυθεί δεν υπάρχει ανησυχία?? εννοώ επειδή άγγιξα το χαρτί. την δεύτερη φορά όταν τα άγγιξα, μετά απο μισή ώρα περίπου είχα πάει για πιπί μου πάλι και εννοείται άγγιξα το χαρτί της τουαλέτας και σκουπίστηκα. υπάρχει η πιθανότητα για εγκυμοσύνη? να εισχώρησαν μέσα μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, από τα λεγόμενά σας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγκυμοσύνης.

      Διαγραφή
  70. Καλησπέρα σας. Πάσχω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Είμαι 23 χρονών. Λαμβάνω αντισυλλυπτικά χάπια εν συνεχεία (yasminelle) εδώ και έξι μήνες. Στις 18 Μαϊου αδιαθέτησα αλλά το αίμα ήταν καφέ, η ροή πολύ μικρή και η περίοδος διήρκησε 3 ημέρες. Γενικά η ροή της περιόδου μου είναι μέτρια και πάντα έχει τις πρώτες- τελευταίες μέρες καφέ χρώμα και ενδιάμεσα κόκκινο (όχι ιδιαίτερα έντονου χρώματος, περισσότερο κοκκινο-καφέ, διάρκεια 5-6 μέρες). Την τελευταία φορά, όμως, ανησύχησα λόγου χρώματος και διάρκειας περιόδου (μόνο 3 μέρες). Γενικά με τον σύντροφό μου έχουμε ελεύθερες επαφές (εκσπερμάτωση εκτός κόλπου). Έχοντας ρωτήσει κατα καιρούς την γυναικολόγο μου με "διαβεβαίωσε" ότι το συγκεκριμένο χρώμα δεν είναι κάτι ανησυχητικό και συμβαίνει εξαιτίας των ορμονών. Μπορεί, όμως, να υπάρξει πιθανότητα εγκυμοσύνης σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια; Στην περίπτωση σεξουαλικής επαφής κατα τη διάρκεια των ημερών που έχει γίνει η διακοπή των χαπιών (παύση 4 ημερών) τι συμβαίνει; (σημείωση: εφόσον λαμβάνω αντισυλληπτικά δεν είχα καμία καθυστέρηση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, από τη στιγμή που παίρνετε τα χάπια σε καθημερινή βάση, χωρίς να έχετε χάσει κάποια μέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το χρώμα που αναφέρετε είναι λόγω των ορμονών. Μπορείτε να έχετε ελεύθερες επαφές στη διακοπή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης, αφού τα χάπια δρουν με το μπλοκάρισμα της ωορρηξίας.

      Διαγραφή
  71. Καλησπέρα γιατρέ.Εχουμε 2 χρόνια ελεύθερες ,όχι όμως συστηματικές επαφές με το σύζυγο αλλά δεν έχουμε πετύχει εγκυμοσύνη.Εχουμε κάνει και οι 2 όλες τις εξετάσεις και σαλπιγγογραφία και ο γιατρός μου συνέστησε να πάρω serpafar.O kύκλος μου όμως είναι σταθερός,ωορρηξία διαπιστωμένη και δεν έχω πολυκυστικές γιαυτό και δε σκοπεύω να πάρω αυτά τα χάπια.Δίνονται σαν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τα serpafar και χωρίς αυτές τις συγκεκριμένες ενδείξεις?Φοβάμαι μήπως μου δημιουργήσουν πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, τα χάπια αυτά διεγείρουν τη λειτουργία των ωοθηκών με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερα ωοθυλάκια και έτσι να αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης. Εκτός από αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει κάποια κύστη λόγω των χαπιών, δεν έχουν κάποια άλλη παρενέργεια.

      Διαγραφή
  72. Καλησπέρα σας. Η ένεση lentogest σε ποιο στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να γίνεται; Πριν την εμβρυομεταφορά; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα εξωσωματικής ανάλογα με το ιστορικό της κάθε γυναίκας. Ο γιατρός σας θα σας υποδείξει την αγωγή που θα ακολουθήσετε.

      Διαγραφή
  73. καλησπερα σας.Εδω και 4 χρονια εχω το e-coli στο κολπικο υγρο και παρολο τις αντιβιωσεισ που εχω παρει και αναμεσα σε αυτες και αρκετες φορες ciproxin αυτο δεν υποχωρει αφου βρισκεται και στην επομενη καλλιεργεια και μου δημιουργει εντονα συμπτωματα. θα ηθελα να ρωτησω το flazyl πιανει το e-coli αφου προκειται για βακτηριακη κολπιτιδα ειναι το μονο που δεν εχω παρει.και τελικα υπαρχει τροπος να αντιμετωπιστει; θεραπεια περνει συχρονως και ο συντροφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, η θεραπευτική αγωγή δίνεται κατόπιν του αντιβιογράμματος, Συνήθως, πάντως, το flagyl δεν δίνεται για το e-coli. Μάλλον θα χρειαστεί να πάρετε αγωγή για περισσότερες μέρες μαζί και με βιταμίνη Ε για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

      Διαγραφή
  74. Καλησπερα! Ειμαι 39 ετων και εχω ενα παιδακι 1 ετους μετα απο φυσιολογικη συλληψη. Αρχες νοεμβριου υποβληθηκα σε αποξεση λογω παλλινδρομης κυησης στην 10η εβδομαδα. Απο τοτε δεν εχω αδιαθετησει ξανα! Εκανα εξετασεις αιματος και εχω πολυ χαμηλη οιστραδιολη 11 και fsh 16. Προλακτηνη και προγεστερονη ηταν φυσιολογικες. Τιθεται θεμα εμμηνοπαυσης? μπορει να ειναι συμφησεις? Παρα τη θεραπεια με χαπια Cyclacur για 2 μηνες, δεν αδιαθετησα! σε υπέρηχο μετα το διμηνο το ενδομητριο ηταν 3 χλστ.
    ο γιατρος τωρα μου λεει για συμφυσεις και υστεροσκοπηση.
    μπορουμε με καποια εξεταση να ειμαστε σιγουροι οτι ειναι συμφυσεις μην κανω αδικα την επεμβαση??
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, θεωρώ ότι το πιο σωστό θα ήταν να κάνατε υστεροσκόπηση για τον έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας. Ειδικά από τη στιγμή που δεν αδιαθετήσατε με τα χάπια. Είναι μια απλή διαδικασία με την οποία ελέγχεται με κάθε λεπτομέρεια η ενδομητρική κοιλότητα και φυσικά εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διορθώνεται εκείνη τη στιγμή.

      Διαγραφή
  75. Καλησπέρα! Είμαι 28,5 ετών και τον Οκτώβριο του '13 είχα παρουσιάσει ένα εμφανές κονδύλωμα στην είσοδο του κόλπου το οποίο και καυτηρίασα και μετά από τη βιοψία του η γιατρός μου είπε ότι είναι τύπου 6 ή 11 αν θυμάμαι καλά, το οποίο είναι και ο πιο απλός τύπος. Μετά όμως από περίπου 2 μήνες που επανεξετάστηκα (η γιατρός χρησιμοποίησε οξικό αν θυμάμαι καλά την ονομασία του) βρέθηκε ότι η μεγαλύτερη περιοχή του κόλπου ήταν λευκή πράγμα που όπως μου είπε η γιατρός σήμαινε ότι υπήρχε περίπτωση να εμφανιστούν και άλλα κονδυλώματα. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ολικό καυτηριασμό(με μέθη) με λέιζερ.Αυτό έγινε τέλος Ιανουαρίου του '14 και καυτηριάστηκαν σχεδόν όλα τα πλαινά του κόλπου καθώς και κάποια σημεία στον τράχηλο. Για να μην τα πολυλογώ, για ένα μήνα δεν μπορούσαν ούτε να κάτσω ούτε σχεδόν να περπατήσω, είχα συνεχώς ροζ υγρά καθώς και όταν ήμουν όρθια ένιωθα ένα βάρος στο βάθος του κόλπου και σαν μαχαιριές οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου έγιναν σαν φαγούρα/γαργαλητό. Τον Απρίλιο ήρθα σε ερωτική επαφή και κάποιες από τις λίγες φορές ήταν αρκετά επώδυνες ειδικά στο βάθος του κόλπου(προς τον τράχηλο). Τον Μάιο που πήγα για το τεστ Παπ πονούσα πάρα πολύ όταν μπήκε το κολποσκόπιο, ενώ ποτέ άλλοτε δεν είχα πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό αυτό που έγινε στην ερωτική επαφή και στο τεστ Παπ? Δεν θα έπρεπε μετά από τόσο καιρό μετά τον καυτηριασμό να είχε αποκατασταθεί? Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ανησυχήσω και να το ψάξω και άλλο ή αν θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες για να μην πονάω καθόλου.

    Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω για το εμβόλιο, δεν το έχω κάνει ακόμα και όπως σας είπα είμαι 28,5, αφενός δεν καλύπτομαι από το ταμείο, αφετέρου υπάρχει λόγος να μπω σε αυτή τη διαδικασία σε αυτή την ηλικία και με το ιστορικό που έχω?Από τη στιγμή που το εμβόλιο(cervarix μου σύστησε) με προστατεύει πλέον μόνο από τους 2 τύπους και αυτό με μειωμένες πιθανότητες λόγω ηλικίας. Το τεστ Παπ βγήκε τύπου 2 με μία μυκητίαση όπως και κάθε φορά.
    Συγγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ο κόλπος είναι ένα θαυμαστό όργανο γιατί αναπλάθεται ακόμα και μετά από βαριές ακτινοβολίες, οπότε μην ανησυχείτε. Δώστε λίγο ακόμα χρόνο στον οργανισμό σας. Θεωρώ, όμως ότι από φθινόπωρο θα πρέπει να επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση. Όσον αφορά στο εμβόλιο, η γνώμη μου είναι ότι εάν μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα να το κάνετε, διαφορετικά δεν πειράζει. Άλλωστε η παρακολούθηση είναι η ίδια, όπως και η αντιμετώπιση του κάθε θέματος στις γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο με εκείνες που δεν το έχουν κάνει.

      Διαγραφή
  76. Καλημερα γιατρε,θα ηθελα τη συμβουλη σας για την περιπτωση μ!
    Εχω πολυκυστικες ωοθηκες επαιρνα τουλαχιστον 6 χρονια συνεχομενα αντισυλλιπτικα κ ο κυκλος μ ηταν μια χαρα,απο τον αυγ 2012εκοψα τα αντισυλλιπτικα για να μεινω εγκυος εφοσον ο γιατρος μ πε οτι θα ηταν πολυ ευκολο..ξεκινησα θεραπεια clomiphen pregnyl για 6 κυκλους κ παρακολουθηση ωορρηξιας χωρις αποτελεσμα..αλλαξα γιατρο εκανα σαλπιγγογραφια μια χαρα κ ο αντρας μ σπερομδιαγραμμα μια χαρα..ο νεος γιατρος μ δωσε glucophage κ βιταμινες..κ εμεινα εγκυος ιουν 2013 ομως στην 7η εβοδμαδα ειχαμε δει μονο σακο..απεβαλα..χωρις αποξεση συνεχισα επαιρνα glucophage και βιταμινες και τ4 διοτι στον προεγγεννητικο ελεγχο που προλαβα να κανω ειχα πολυ υψηλο θυροειδη..τον φεβρ 2014 εμεινα ξανα εγκυος ολα ηταν μια χαρα εως την αυχενικη διαφανεια οπου ηταν υψηλη (3,1) εκανα κ τροφοβλαστη κ μ βγηκε τρισωμια 21 συνδρομο down..ενω δεν εχουμε κληρονομικοτητα..οδηγηθηκα σε αποξεση ..κ τωρα παιρνω για 2 μηνες αντισυλλιπτικα..το glυcophage και το χαπι τ4 και βιταμινες τα παιρνα και στις 2 περιπτωσεις..ο προγεννητικος ελεγχος ηταν μια χαρα και στις 2 περιπτωσεις..ο γιατρος μ μ ειπε οτι ειναι τυχαιο γεγονος..εσεις τι μ συμβουλευετε?να κανω περαιτερω εξετασεις?γτ εχω στεναχωρηθει παρα πολυ μηπως εγω κανω κατι λαθος..να σας πω οτι ειμαι 27 χρονων..και ειμαι παιδι εξωσωματικης διοτι κ η μητερα μ ειχε πολυκ ωοθηκες κ ειχε προβλημα στη συλληψη.τωρα παιρνω glucophage αντισυλλιπτικα και τ4.σας ευχαριστω εκ των προτερων..*:) χαρούμενος*:) χαρούμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Καλησπέρα. Από τα λεγόμενά σας, όλα φαίνονται να έχουν γίνει σωστά και όπως θα έπρεπε. Ο γιατρός σας έχει δίκιο. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν τυχαίο γεγονός. Το μόνο που θα μπορούσατε να κάνετε, αν και δεν το θεωρώ απαραίτητο, είναι έλεγχο καρυότυπου ζεύγους. Η γνώμη μου είναι να συνεχίσετε την αγωγή σας και στην επόμενη εγκυμοσύνη απλά να κάνετε αμνιοπαρακέντηση, λόγω του ιστορικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΡΕ,ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΓΧΩΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΕΙ...ΝΑ ΣΤΕ ΚΑΛΑ..ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. καλησπερα ονομαζομαι ελενη και ειμαι 28 ετων ισως φανει περιεργο το ερωτημα μου αλλα δεν εχω σεξουαλικες επαφες εδω και 4μισι χρονια περιπου και γενικα δεν ειμαι του αθληματος μονο με μια σχεση ειχα ολοκληρωση και ειχα επαφες μετρημενες στα δακτυλα και αυτες με το ζορι γιατι ποναγα παρα πολυ προσφατα γνωρισα καποιον και βγαινουμε αλλα δεν του εχω αναφερει οτι δεν ειμαι εμπειρη και οταν με ρωταει για αλλες σχεσεις μου και εμπειριες προσπαθω να αλλαζω κουβεντα εκεινος κατι πρεπει να εχει καταλαβει και γενικα ειναι διακριτικος ισως να νομιζει λανθασμενα οτι ειμαι παρθενα δεν ξερω αλλα οταν ερθει η ωρα να κανουμε σεξ τρεμω και φοβαμαι πολυ θα καταλαβει οτι δεν ειμαι εμπειρη και θα ξενερωση ασε που φοβαμαι τον πονο τις λιγες φορες που ειχα ερθει σε επαφη πεθανα στον πονο τι να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, το γεγονός ότι πονούσατε τότε, δεν σημαίνει ότι θα πονάτε και τώρα. Πάντως εάν συμβεί να έχετε έντονο πόνο κατά την επαφή, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιο γυναικολόγο.

      Διαγραφή
  80. Καλησπέρα σας, είμαι ήδη μητέρα ενός δίχρονου παιδιού και βρισκόμαστε με το σύζυγο στο 2ο κύκλο προσπαθειών για το δεύτερο παιδάκι μας. Τελευταία περίοδο είχα στις 10/07 και αναμένω την επόμενη στις 07/08 με σταθερότατο κύκλο 28 ημερών. Από την Κυριακή έχω διόγκωση και πόνους στα στήθη (πράγμα που συμβαίνει πάντα πριν την περίοδο), αρκετά κολπικά υγρά αρχικά διαφανή και άοσμα και από χθες λευκά πηχτά και άοσμα, επίσης έχω κατά διαστήματα έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα σαν αυτούς της περιόδου και στη μέση, στην περιοχή της πυέλου. Αρχικά νόμισα ότι ίσως πρόκειται για καθυστερημένη ή δεύτερη ωορηξία, αλλά η παράταση των συμπτωμάτων μου λέει πως η εκτίμησή μου είναι λάθος. Η ερώτησή μου είναι αν υπάρχουν συμπτώματα εμφύτευσης και ίσως να είναι τέτοια. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Καλησπερα σας και συγχαρητηρια!παιρνω τα yasminelle και τελος της βδομαδας θα τα διακοψω για να μου ρθει περιοδος.Το θεμα ειναι πως ενω
    βρισκομαι μια βδομαδα πριν εχω καφε βλεννες, τι μπορει να συμβαινει? Ευχαριστω προκαταβολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Καλησπέρα σας!Συγχαρητηρια για τις καταρτισμένες και γεματες ήθος απαντήσεις σας.Είμαι έγκυος στο δευτερο παιδακι μου.Επαφή με το σύζυγο είχαμε στις 19 ιουλίου.Σήμερα 5 Αυγουστου μετά από πολλά θετικά τεστ πήγα στο γιατρό που αν και πολυ νωρις συμφώνησε να μου ρίξει μια ματια.Είδε πολυ παχυ ενδομητριο 17χιλ που μου ειπε οτι ειναι ενδειξη εγκυμοσυνης.Όμως είδε και δίπλα αποτο ενδομήτριο πολλα ελευθερα υγρα.Μου είπε ότι είτε εσπασε το ωχρο σωματιο, είτε προκειται για εξωμητριο.Ωστοσο εμφανιστηκε αισιοδοξος οτι μποριε να προχωρησει καλα.Η αποψη σας ποια ειναι?τι θα μπορουσαν να ειναι αυτα τα υγρα?αν ειναι αιμα διατρεχω κινδυνο?μου ειπε απλα να παω σε μια εβδομαδα να δουμε σε ποια φαση βρισκομαστε.λογικα πρπει να δουμε σακκο. Να σας ενημερωσω επισης οτι θηλαζω τον 16 μηνων γιο μου.Ο γιατρος ειναι αρνητικος αλλα εγω δε θελω να σταματησω.Μπορω να παρω utrogestan για ενισχυση της εγκυμοσυνης?ο γιατρος λεει οτι αφου ειναι αγορι ειναι επιζημιο , ομως στην εγκυμοσυνη μου τα επαιρνα μεχρι 16 εβδομαδων(προληπτικα, λογω 2 προηγουμενων αποβολών.Μπορω να τα παιρνω λοιπον?Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καλησπέρα σας..θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που με απασχολεί..πριν από 10 ημέρες περίπου πήρα το χάπι της επόμενης ημερας λόγω ατυχήματος..διάβασα στο διαδίκτυο ότι μπορεί να προκαλέσει θρομβωση στο αίμα το χάπι αυτό και έχω ανησυχήσει πολύ διότι δεν ξέρω αν έχω προδιάθεση για θρομβωση..πρέπει να ανυσηχω;;ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Καλησπερα φανταζομαι οτι μεχρι τωρα θα εχετε απαντηση στο ερωτημα σας. Λυπαμαι για την καθυστερηση στην επικοινωνια. Τα συμπτωματα που περιγραφετε μοιαζουν με εμφυτευση και αρχη εγκυμοσυνης. Σας το ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλησπερααα...ειμαι 17 χρονών..είχα περίοδο 28-7 με 3-8...σεξουαλικη επαφή είχα πριν μου έρθει περίοδος...τώρα ειμαι διακοπές...και παραγωρησα ότι εδω και δυο μέρες έχω καφέ υγρά...μπορειτε να μου πείτε από τι μπορεί να οφείλεται αυτό? Αν είναι κάτι σοβαρό....και αν πρέπει να κάνω κάποια εξέταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. καλησπερα σας ειμαι 20 χρονων και η περιοδοσ μου ξεκινησε στς 23 ιουλιου. γενικα δεν εχω σταθερο κυκλο αλλα διαρκει πανω απο 30 μερεσ. στσ 4 αυγουστου ηρθα σε επαφη με το αγορι μου χωρισ προφυλαξη αλλα εξπερματωσε εκτοσ. σε επαφη ηρθαμε πανω απο μια φορα με τον ιδιο τροπο. υπαρχει περιπτωση να εχω μεινει εγκυοσ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Γιατρέ καλησπέρα σας. Τα τελευταία 6 χρόνια έχω τον ιό των κονδυλωμάτων,δεν ξέρω ποιον/ποιους τύπους, κάνω τις εξετάσεις που πρέπει και ο οργανισμός μου έχει καταπολεμήσει τη δυσπλασία που είχα στον τράχηλο, έτσι πλέον τα τεστ παπ μου βγαίνουν καθαρά. Επίσης, πριν 5 χρόνια έκανα καυτηριασμό γιατί είχα εμφανίσει κονδυλώματα. Όπως είπα, πλέον φαίνεται να είναι όλα καλά και μπορώ να κρατάω τον ιό σε ύφεση.

    Κατά τη διάρκεια επαφής που είχα με το σύντροφό μου έσπασε το προφυλακτικό. Γνωρίζει ότι έχω τον ιό κι έτσι τον έχει πιάσει πανικός ότι έχει κολλήσει, κάτι το οποίο μοιάζει αρκετά πιθανό, ωστόσο προσπαθώ να τον καθησυχάσω πως και να χει κολλήσει δεν πρόκειται να τον επηρεάσει στη ζωή του. Επίσης, το ανοσοποιητικό του είναι πολύ καλό. Τι να του πω για να ηρεμήσει; Έρχομαι σε δύσκολη θέση με όλο αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. καλησπερα γιατρε ηθελα και εγω να κανω την ερωτηση μου γιατι εχω ανχοθει πολυ.. εδω και ενα χρονο προσπαθουμε για μωρο πριν ενα μηνα αρχισα να κανω μια θεραπεια να βελτιωσω λιγο τις ορμονες μου και περνω τα gynofen 35 πηρα τα 21 χαπια περιμενα 7 μερες περιοδος δεν ηρθε ωστοσο ειχα κανονικα ελευθερες επαφες με τον συντροφο μου( ο οποιος παρεπιτντος περνει καρνιτιν και μπετασεκ για ενδιναμωση σπερματος) τωρα μετα απο δυο βδομαδες εχω πολυ λιγο αιμα ουτε καν περιοδο πιο πολυ σαν ροζ βλενα εδω και 3 μερες πηρα ενα τεστ και μου βγηκε αρνιτηκο υπαρχει περιπτωση να ειμαι εγκυος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Γεια σας τους τρεις τελευταίους μήνες η περίοδος ξεκινά με λίγες σταγόνες καφέ για τρεις ημέρες και έπειτα ξεκινά η κανονική ροή του αιματος. Ποια λαμβάνω ως πρωτη ημερα περιόδου γιατι θελω να κανω εξετασεις που γίνονται τη δεύτερη εώς Τρίτη ημερα του κύκλου; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Στο τεστ παπ που έκανα την προηγούμενη εβδομάδα, το συμπέρασμα είναι "στοιχεία τραχηλίτιδας". στη στήλη "ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ" αναφέρει "Λίγα μεταπλαστικά" και στη στήλη "ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ" αναφέρονται "αρκετά πολυμορφοπύρηνα κευκοκύτ." και "πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια". Μπορείτε να μου πείτε τι σημαίνουν αυτά και τι με συμβουλεύετε να κάνω? Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, θα πρέπει να κάνετε μια πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για μια φλεγμονή. Με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας συζητείστε με το γιατρό σας εάν θα χρειαστείτε αγωγή.

      Διαγραφή
  91. Καλησπέρα σας γιατρέ. Είμαι 44 χρονών, και έγκυος με εξωσωματική από δανεικό ωάριο λόγω εμμηνόπαυσης. Είμαι στην 5η εβδ και μέχρι τώρα παίρνω 3 σικλακούρ κ 3 ουτροτζεστάν την μέρα. Μέχρι πότε θα χρειάζεται να τα παίρνω κατά τη γνώμη σας;
    Νάνσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, την αγωγή θα την καθορίσει ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την εξωσωματική σας ανάλογα και με την πορεία της κύησης. Σας εύχομαι το καλύτερο.

      Διαγραφή
  92. Γεια σας θα ηθελα να σας ρωτησω κατι που με απασχολει..πριν απο δυο μερες ειχα σεξουαλικη επαφη με το αγορι μου και εχω δυο προβληματα 1.εβγαλα μια κηλιδα κοκκινη προς το καφε κατι σαν αιμα σημερα το πρωι και 2. η θερμοκρασια του σωματος μου ανεβαινει και κατεβαινει..πρεπει να ανησυχω πως ειμαι εγικυος η οχι;;; σας ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, το σώμα μας δεν έχει σταθερή θερμοκρασία στη διάρκεια της μέρας και για το λόγο αυτό καλό είναι να θερμομετρείστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει να έχει επαφές κατά τις γόνιμες μέρες. Για να μάθετε εάν είστε έγκυος μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης 2 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Όσον αφορά στο αίμα που είδατε θα πρέπει να εξεταστείτε από το γιατρό σας.

      Διαγραφή
  93. Γεια σας!Στις 29 -8 μετα από παλινδρομη κυηση ,εκανα αποξεση.Ηταν η πρωτη εγκυμοσυνη μου,και σαφως επιθυμητη.θα ηθελα να σας ρωτησω,μετα από ποσο καιρο επιτρεπετε η ερωτικη επαφη, καθως επισης και μετα από ποσο καιρο,επιτρεπετε η προσπαθεια της επομενης εγκυμοσύνης?Σας ευχαριστω πολύ εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Επαφές μπορείτε να έχετε μόλις σταματήσει το αίμα που ίσως έχετε μετά την απόξεση. Μετά την πρώτη περίοδο μπορείτε να ξεκινήσετε προσπάθειες για κύηση, εκτός εάν πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες εξετάσεις πριν προσπαθήσετε ξανά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

      Διαγραφή
  94. γεια σας θα ηθελα μια συμβουλη πριν 20 μερες πειρα primolut για να καθηστερισω την περιοδο στις 28-08 μου ηρθε αιμα το οποιο μυριζε και ασχημα τωρα ειναι 8-09 και εχω ακομα πολυ αιμα βεβαια χωρις οσμες εχω κουραστει τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, μόλις καθαρίσετε από το αίμα να κάνετε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού και ένα υπερηχογράφημα. Πάντως είναι σύνηθες να υπάρχουν ανωμαλίες στην περίοδο μετά από λήψη ορμονικών σκευασμάτων, οπότε μην ανησυχείτε πολύ.

      Διαγραφή
  95. καλησπερα,και συγχαρητιρια στην εκπληκτικη δουλεια που κανετε. ηθελα να σας ρωτησω αν υπαρχει κατι το οποιο εμποδιζει στο να δειξει το τεστ εγκυμοσυνης το πραγματικο αποτελεσμα,πχ καποια ουσια φαρμακου,καποια ουρολοιμωξη κλπ. εχω καθυστερηση 32 μερες,εκανα 2 τεστ εγκυμοσυνης και ειναι αρνητικα. θελω να κανω χοριακη μα τα οικονομικα μου αυτη τη βδομαδα δε μου το επιτρεπουν . τι πιστευετε? ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Καλησπέρα, τα τεστ εγκυμοσύνης που υπάρχουν στο εμπόριο είναι αρκετά αξιόπιστα και δεν επηρεάζονται αρνητικά από άλλες ουσίες, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος και να μη το δείξουν, εκτός εάν για κάποιο λόγο είναι τα ίδια προβληματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή