Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Γυναικολογικά ερωτήματα

ΠΟΤΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΑΚΟ;

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε φαίνεται αν υπάρχει μωρό μέσα στο σάκο. Είμαι έγκυος και βρίσκομαι στην 33η ημέρα του κύκλου. Το ρωτάω γιατί έχω ήδη το τελευταίο διάστημα δύο ανεμβρυικές κυήσεις και δεν θέλω να μπω στη διαδικασία των χοριακών. Ευχαριστώ.
ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Θα πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα την 6η εβδομάδα της κύησης. Δηλαδή σε μία εβδομάδα περίπου.
ΕΡΩΤ.: Ευχαριστώ για την απάντηση. Τότε ακούγεται και η καρδούλα του μωρού;
ΑΠΑΝΤ.: Συνήθως, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 6 εβδομάδες για να ακουστεί η καρδιά.
---------------------------------------------------------------
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Είμαι 47 ετών, ήδη μητέρα 2 παιδιών. Μετά από καθυστέρηση περιόδου έκανα τεστ κυήσεως από το φαρμακείο και βγήκε θετικό. Λογικά, βρίσκομαι στην 6η εβδομάδα (ΤΠ 22/11) και έχω προγραμματίσει επίσκεψη στο γιατρό την επόμενη εβδομάδα για υπέρηχο. Σήμερα, έχω αιμόρροια με κάποια πήγματα. Μπορεί να είναι βιοχημική κύηση;
ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Θα πρέπει να κάνετε μία εξέταση β-χοριακής αίματος, για να διαπιστώσετε, εάν προχωράει ομαλά.
---------------------------------------------------------------
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 35 - ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ;

ΕΡΩΤ.: Είμαι 36 και έχω δύο παιδιά 6 και 4,5 ετών. Θα ήθελα τρίτο παιδάκι. Στα προηγούμενα παιδιά μου έμεινα εύκολα έγκυος. Θεωρείτε ότι στην ηλικία μου είναι δύσκολο να μείνω έγκυος? Αν τα καταφέρω, πρέπει να κάνω αμνιοκέντηση? Έχω ακούσει ότι υπάρχει ανάλογη εξέταση με λήψη αίματος, ισχύει?
ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Αν και η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται μετά την ηλικία των 35, το γεγονός ότι ήδη έχετε δύο παιδιά αυξάνει τις πιθανότητες. Η αμνιοπαρακέντηση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι απαραίτητη, εάν οι εξετάσεις (υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και PAPP-A) είναι καλές. Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζεται μία εξέταση αίματος που εξετάζει εμβρυικό αίμα, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα της μαμάς. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τις επιπλοκές της αμνιοπαρακέντησης, αλλά έχει συγκεκριμένες ενδείξεις.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ερωτήματα από εσάς!

ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα! Μετά από δύο ανεμβρυικές κυήσεις έχουμε κάνει καρυότυπο ζεύγους και σπερμοδιάγραμμα. Θα πρέπει να κάνω και κάποιες άλλες εξετάσεις κατά τη γνώμη σας;

ΑΠΑΝΤ.: Καλό θα ήταν να κάνετε και εξετάσεις θρομβοφιλίας, ώστε στην επόμενη εγκυμοσύνη να πάρετε την κατάλληλη αγωγή.

ΕΡΩΤ.: Ευχαριστώ για την απάντηση. Πρέπει να κάνω εξετάσεις θρομβοφιλίας λόγω των ανεμβρυικών κυήσεων, παρόλο που έχω ήδη ένα παιδί;

ΑΠΑΝΤ.: Το γεγονός ότι είχατε μία επιτυχή κύηση δεν σημαίνει ότι δεν έχετε θρομβοφιλία. Η γνώμη μου είναι να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Καλή συνέχεια.

ΕΡΩΤ.: Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες εξετάσεις θρομβοφιλίας πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤ.: Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αιματολόγο να σας συμβουλεύσει για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.