Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Πολύποδας ενδομητρίου και σοκολατοειδής κύστη εξαιτίας ενδομητρίωσης - Πρέπει να αφαιρεθούν;



ΕΡΩΤ.: Είμαι 28 χρονών. Έχω εμφανίσει έναν μικρό πολύποδα στο ενδομήτριο και μια μικρή κύστη, η οποία λέγεται σοκολατοειδής κύστη. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Θα ήθελα, όμως, και μια δεύτερη γνώμη. Σας ευχαριστώ.


ΑΠΑΝΤ.: Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα που συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποβληθούν σε κάποια περίοδο. Κάποιες φορές όμως, προκαλούν προβλήματα, όπως μεγάλη ροή στην περίοδο ή και κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου. Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από την κλινική εξέταση και το ιστορικό.
Όσον αφορά στις σοκολατοειδείς κύστεις, αυτές προκαλούνται από ενδομητρίωση της πυέλου και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά, ειδικά στο πλαίσιο της γονιμότητας. Εάν όμως είναι μικρές μπορούν να αντιμετωπιστούν και με φαρμακευτική αγωγή ή και απλά τις παρακολουθούμε εάν δεν προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα. Συμπερασματικά, η σωστή αντιμετώπιση των πολυπόδων και των κύστεων αποφασίζεται από το θεράποντα με γνώμονα το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

Χριστίνα Π. Βάντζου
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Αντισυλληπτικά και κίνδυνος θρόμβωσης

ΕΡΩΤ.: Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. ... Πήγα σε μια γυναικολόγο απλώς για έναν έλεγχο... Της ζήτησα να μου δώσει κάποια αντισυλληπτικά και, αφού έκανα κάποιες ορμονικές εξετάσεις, μου είπε ότι δεν γίνεται, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πήξει το αίμα μου... θρόμβωση δηλαδή... Τί μπορώ να κάνω...??? Είμαι σε σχέση και φοβάμαι όμως μόνο την χρήση προφυλακτικού...

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Τα αντισυλληπτικά μπορεί, σε ένα άτομο που έχει προδιάθεση για θρόμβωση, να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία. Εάν οι εξετάσεις που κάνατε έδειξαν ότι έχετε τέτοιο θέμα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν αιματολόγο, για να σας συμβουλεύσει. Όσον αφορά στο θέμα της αντισύλληψης, με σωστή χρήση του προφυλακτικού, θα είστε καλυμμένη και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πιθανότητα εγκυμοσύνης από επαφή την 26η ημέρα του κύκλου

ΕΡΩΤ.: Θα ήθελα να ρωτήσω αν την 26η ημέρα του κύκλου μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών και την 26η ημέρα είχα επαφή. Κανονικά θα έπρεπε να μου είχε έρθει περίοδος ... αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Ανησυχώ! Νομίζετε πως έχω πιθανότητες να είμαι έγκυος? Ευχαριστώ!!!

ΑΠΑΝΤ.: Εάν ο κύκλος είναι κανονικός, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει σύλληψη την 26η μέρα. Μπορεί όμως, σπάνια, ένας κύκλος να είναι ανώμαλος και να έχει γίνει η ωορρηξία πολύ αργότερα, οπότε υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Μπορείτε να περιμένετε μία εβδομάδα και μετά να κάνετε εξέταση β χοριακής αίματος. Οι πιθανότητες, όμως, για εγκυμοσύνη είναι πολύ μικρές.

Υπολογισμός ηλικίας κύησης και πιθανής ημέρας σύλληψης υπερηχογραφικά σε περίπτωση ανώμαλου κύκλου

ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σημαντικό ... Σήμερα διανύω την 25η εβδομάδα κύησης (24 weeks και 2 days) βάσει υπερήχου. Ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός, αδιαθετώ κάθε 2-3 μήνες. Ήθελα να με βοηθήσετε για το ποιες είναι οι πιθανές ημέρες σύλληψης και τι απόκλιση μπορεί να έχουν αυτές? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης γίνεται συνήθως με αφετηρία την τελευταία περίοδο. Εάν όμως ο κύκλος είναι ανώμαλος, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με τη μέτρηση του εμβρύου υπερηχογραφικά. Η μέτρηση αυτή είναι περισσότερο ακριβής όσο μικρότερο είναι το έμβρυο. Θα πρέπει λοιπόν να ανατρέξετε στους πρώτους υπερήχους που κάνατε για να είστε σχετικά σίγουρη για την ακρίβεια της μέτρησης. Εάν οι μετρήσεις όλες συμφωνούν με την ηλικία που μου αναφέρετε, τότε για να βρείτε την πιθανή ημέρα σύλληψης μετρήστε αντίστροφα όσο και η ηλικία του εμβρύου αφαιρώντας δύο εβδομάδες. Δηλαδή, στην περίπτωσή σας, πρέπει να πάτε πίσω 22 εβδομάδες και 2 μέρες για να βρείτε, με απόκλιση μίας εβδομάδας περίπου, την πιθανή ημέρα σύλληψης.

Ενδομητρίωση αρχικών σταδίων (Ι και ΙΙ) και υπογονιμότητα


ΕΡΩΤ.: Καλησπέρα, κ. Βάντζου. Προσπαθούμε εδώ και 3 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πριν 4 μήνες κάναμε μια λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ενδομητρίωση στο πρώτο στάδιο. Κάναμε μια ένεση για διακοπή περιόδου, έχουν περάσει 2 μήνες και τώρα περιμένω περίοδο. Επίσης, έχω και θρομβοφιλία, εδώ και μια βδομάδα έχω ζαλάδες, ανακατωσούρες, συχνοουρία, μάλλον παρενέργειες από το φάρμακο! Αλλά θέλω να ρωτήσω: υπάρχει πιθανότητα να μείνω έγκυος, πριν καν μου έρθει η περίοδος? Και κατά πόσο θα έχει θετικά αποτελέσματα μια τέτοια θεραπεία?

ΑΠΑΝΤ.: Καλημέρα. Το θέμα της υπογονιμότητας και της ενδομητρίωσης αρχικών σταδίων (1ο και 2ο στάδιο) είναι ανοιχτό ακόμα στην επιστημονική κοινότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, ακόμα και από τα κολέγια των μαιευτήρων της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ακριβώς γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποια θεραπεία βοηθάει. Έτσι, η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη στο υπογόνιμο ζευγάρι και ανάλογα με το θεράποντα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση σίγουρα βοηθάει σε περιπτώσεις, αλλά όταν ο χρόνος πιέζει για τεκνοποίηση (ώριμη ηλικία ζεύγους), η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσετε σε αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και όχι της ενδομητρίωσης ορμονικά. Άλλωστε, φαντάζομαι ότι στη λαπαροσκόπηση θα έγινε καυτηριασμός των εστιών και ότι άλλο χρειάστηκε χειρουργικά, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά γονιμοποίησης. Για το θέμα των συμπτωμάτων που μου αναφέρετε δεν μπορώ να σας απαντήσω. Πρέπει να ξέρω ποια ένεση κάνατε (την μηνιαία ή την τριμηνιαία).

Εμβολιασμός ανασφάλιστων κοριτσιών κατά του HPV

O ΣΚΑΪ με το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και στην ΥΓΕΙΑ» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την εταιρεία GlaxoSmithKline πραγματοποιούν εμβολιασμό 1000 ανασφάλιστων κοριτσιών στην Αττική για την πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι εμβολιασμοί θα διεξαχθούν από τις 10 έως τις 22 Φεβρουάριου σε έξι εμβολιαστικά κέντρα της Περιφέρειας Αττικής για κορίτσια 12 έως 15 ετών.

Ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προβλέπεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ως σημαντική μέθοδος πρόληψης κατά της ασθένειας και καλύπτεται πλήρως για τους έχοντες ασφαλιστική κάλυψη στις ηλικίες 12-15 ετών αλλά και έως 26 ετών.

H GlaxoSmithKline έρχεται να συμβάλλει στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για να προστατέψει την υγεία του ανασφάλιστου πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στον δωρεάν εμβολιασμό.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τα νέα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το φυσιολογικό σπέρμα

Σας παραθέτω έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το φυσιολογικό σπέρμα (τις φυσιολογικές τιμές του σπερμοδιαγράμματος δηλαδή). Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι στην πρόσφατη 5η έκδοση των κριτηρίων (2010) τα κριτήρια είναι λιγότερο αυστηρά, δηλ. οι τιμές χαμηλότερες, σε σχέση με την προηγούμενη 4η έκδοση (1999). Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας που παλιότερα με ορισμένες εργαστηριακές τιμές θα θεωρούνταν υπογόνιμος, σήμερα θεωρείται φυσιολογικός, δηλ. γόνιμος. Για παράδειγμα, ένας άνδρας με 6% μορφολογία, 16 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά mL και 40% κινητικότητα θεωρείται σήμερα εντός των ορίων του φυσιολογικού, ενώ με τα κριτήρια της 4ης έκδοσης που ίσχυαν μέχρι το 2010 οι παραπάνω τιμές θα θεωρούνταν μη φυσιολογικές.

Φυσικά, χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των νέων αυτών τιμών αναφοράς, αφού είναι προφανές ότι η δημοσίευση των τιμών αυτών δεν επηρεάζει σε τίποτα τη δυσκολία των υπογόνιμων ζευγαριών να συλλάβουν. Οι τιμές του σπερμοδιαγράμματος πρέπει πάντα να αξιολογούνται σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εξετάσεων του ζευγαριού, αφού, όπως είναι γνωστό, η υπογονιμότητα διερευνάται και αντιμετωπίζεται στο ζευγάρι ως μονάδα (γι' αυτό αναφερόμαστε πάντα σε "υπογονιμότητα ζεύγους").

Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η πτώση των τιμών αυτών οφείλεται στην γενικότερη πτωτική τάση της ανδρικής γονιμότητας (Η θεωρία, βέβαια, της φθίνουσας με την πάροδο του χρόνου ανδρικής γονιμότητας δεν είναι ευρέως αποδεκτή, αλλά αντίθετα κριτικάρεται έντονα).

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ίσως εξηγούν τη διαφορά στις τιμές αναφοράς μεταξύ του τελευταίου και των προηγούμενων εγχειριδίων του Π.Ο.Υ.. Ένας λόγος έγκειται στην τήρηση από πολλά εργαστήρια υψηλότερων ποιοτικών κριτηρίων. Ένας άλλος λόγος είναι η διαφορετική μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στην τελευταία αυτή έκδοση αναφορικά με την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων. Συνεπώς, είναι πιθανό η διαφοροποίηση στις τιμές να μην οφείλεται στην πιθανολογούμενη μείωση της ανδρικής γονιμότητας, αλλά στον διαφορετικό τρόπο συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων.

Ανεξάρτητα πάντως από την εξήγηση, η διαφοροποίηση είναι σημαντική!