Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

ΕΡΩΤ.: Μόλις έκανα απόξεση λόγω παλίνδρομης κύησης. Πότε μπορώ να ξανακάνω προσπάθεια για να μείνω έγκυος; Πρέπει να περιμένω κάποιο χρονικό διάστημα;
ΑΠΑΝΤ.: Μετά από απόξεση, μπορείτε πάλι να προσπαθήσετε με απόλυτη ασφάλεια να συλλάβετε αμέσως μετά την πρώτη περίοδο.

ΕΡΩΤ.: Είναι δυνατή η σύλληψη ενώ θηλάζω αποκλειστικά; Επίσης όσο θηλάζω θα έρθει η περίοδος ή μόνο αφού σταματήσω το θηλασμό;
ΑΠΑΝΤ.: Συνήθως, όσο διαρκεί ο αποκλειστικός θηλασμός, λόγω ορμονών δεν γίνεται ωορρηξία, οπότε και δεν μπορείτε να συλλάβετε. Όσο διαρκεί αυτό, η περίοδος αναστέλλεται. Όταν όμως αρχίσει το μωρό να τρώει και άλλες τροφές, οι ορμόνες επιτρέπουν την ωορρηξία και, συνεπώς, και τη σύλληψη, οπότε αρχίζει και η περίοδος. Όλα αυτά όμως δεν είναι απόλυτα. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις σπάνιες, όπου, ενώ η γυναίκα θηλάζει αποκλειστικά, συμβαίνει ωορρηξία.

ΕΡΩΤ.: Ισχύει ότι στην προσπάθεια για 2η εγκυμοσύνη η σύλληψη είναι ευκολότερη σε σχέση με την πρώτη;
ΑΠΑΝΤ.:  Όχι. Αν και σε πολλές γυναίκες υπάρχει αυτή η εντύπωση, ωστόσο από μελέτες δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

ΕΡΩΤ.: Είμαι έγκυος και παθαίνω πολύ συχνά κράμπες. Χρειάζεται να ανησυχώ;
ΑΠΑΝΤ.:  Όχι. Οι κράμπες είναι συχνές στην εγκυμοσύνη και σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Καλό θα είναι όμως να παίρνετε μαγνήσιο.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι – 10 απαραίτητες συμβουλές

από την Χριστίνα Βάντζου, Μαιευτήρα Γυναικολόγο

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που όλοι περιμένουμε για να χαρούμε τον ήλιο, τη θάλασσα, τις εκδρομές και γενικά τις εξωτερικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θέτει μια σειρά από ζητήματα για τις εγκύους, ειδικά για όσες έχουν Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ.) μέσα στο θέρος ή νωρίς το φθινόπωρο. Οι έγκυες ταλαιπωρούνται από την ζέστη περισσότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες, λόγω της έκκρισης από τον οργανισμό της ορμόνης της προγεστερόνης, της θερμότητας που προέρχεται από το έμβρυο και, φυσικά, του αυξημένου βάρους. Επίσης, το καλοκαίρι αυξάνονται τα κρούσματα κολπίτιδας. Θεωρώ, λοιπόν, χρήσιμο να σας δώσω ορισμένες βασικές συμβουλές, για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για εσάς και το μωρό σας, ώστε να απολαύσετε όσο μπορείτε τις χαρές του καλοκαιριού, κάτι που, άλλωστε, θα συμβάλει στην καλή ψυχολογία σας, που είναι και αυτή σημαντική για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης:

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

"Μόλις είδα το έμβρυο να κουνάει τα μέλη του, χιλιάδες ερωτήματα μού γεννήθηκαν. Τι ακούει, τι νιώθει, πώς μεγαλώνει."

Ο Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε την αυχενική διαφάνεια, δηλαδή την εξέταση με υπέρηχο που εφαρμόζεται στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου και πρωτοπόρος ερευνητής για περισσότερα από 30 χρόνια. Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, για να μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης του σε ημερίδα στο Μαιευτήριο ΡΕΑ.
Έδωσε επίσης συνέντευξη στην δημοσιογράφο Τάνια Γεωργιοπούλου της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", από την οποία σας μεταφέρω ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα για το πώς ξεκίνησε η εμβρυική ιατρική στην Αγγλία, που οδήγησε αργότερα στην ανακάλυψη της αυχενικής διαφάνειας:

«Ένας νέος καθηγητής, ενθουσιώδης Σκωτσέζος, έφερε στο νοσοκομείο ένα μηχάνημα υπερήχων με το οποίο μπορούσες να δεις το έμβρυο να κινείται σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι τότε οι υπέρηχοι, τεράστια μηχανήματα που έπιαναν όλο το δωμάτιο, έβγαζαν μόνο «φωτογραφίες», στατικές εικόνες. Μόλις είδα το έμβρυο να κουνάει τα μέλη του, χιλιάδες ερωτήματα μού γεννήθηκαν. Τι ακούει, τι νιώθει, πώς μεγαλώνει. Τότε αποφάσισα να γίνω γιατρός των εμβρύων και πριν καλά καλά μπω στη γυναικολογία, άρχισα να δουλεύω ερευνητής σε αυτό το τμήμα».
«Το 1984 φτιάχτηκε το πρώτο κέντρο ιατρικής του εμβρύου στην Αγγλία, στο King’s College Hospital. Μάλιστα, τα εγκαίνια έκανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Όταν έφυγε ο προηγούμενος καθηγητής, ανέλαβα τη διεύθυνση. Ήταν μια εξαιρετική περίοδος γιατί όλα ήταν καινούργια. Βλέπαμε ανωμαλίες στο έμβρυο, βάζαμε βελόνες και προσπαθούσαμε να τις διορθώσουμε· υγρό στον θώρακα, κάναμε παροχέτευση· αναιμία στο έμβρυο, κάναμε μετάγγιση... Οι πόρτες ήταν ανοιχτές, έρχονταν φοιτητές απ’ όλα τα μέρη του κόσμου στη Μέκκα της εμβρυϊκής ιατρικής. 'Ολα αυτά προσδιόρισαν τη ζωή μου.»

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει το σύνδρομο Ντάουν στο έμβρυο

Μια νέα μη επεμβατική εξέταση αίματος που θα εντοπίζει το σύνδρομο Ντάουν στα έμβρυα χωρίς περιθώριο λανθασμένης διάγνωσης, αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία.

Η εξέταση αναλύει το DNA του εμβρύου που υπάρχει στο αίμα της μητέρας, εντοπίζοντας την ύπαρξη του συνδρόμου Ντάουν και άλλων χρωμοσωμικών διαταραχών, που χαρακτηρίζονται από ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, με τη χρήση υπέρηχων και ορμονικής ανάλυσης του αίματος της εγκύου και μάλιστα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

First-trimester contingent screening for trisomy 21 by biomarkers and maternal blood cell-free DNA testing - Το άρθρο του Κύπρου Νικολαΐδη στο περιοδικό Ultrasound in Obstetrics & Gynecology για τη νέα εξέταση αίματος για τη διάγνωση του συνδρόμου Down στο έμβρυο

Article first published online: 7 JUN 2013

ABSTRACT

Objective

To define risk cut-offs with corresponding detection rates (DR) and false-positive rates (FPR) in screening for trisomy 21 using maternal age and combinations of first-trimester biomarkers in order to determine which women should undergo contingent maternal blood cell-free (cf) DNA testing.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οι οδηγίες του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (Μεγ. Βρετανίας) για τον τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή

Birth after previous caesarean - information for you

More than 1 in 5 women (20%) in the UK currently give birth by caesarean delivery (a surgical operation where a cut is made in your abdomen and your baby is delivered through that cut). Many women have more than one caesarean delivery.

If you have had one or more caesarean deliveries, you may be thinking about how to give birth next time. Whether you choose to have a vaginal birth or a caesarean delivery in a future pregnancy, either choice is safe with different risks and benefits. Overall, both are safe choices with only very small risks.

In considering your choices, your obstetrician will ask you about your medical history and about your previous pregnancies. They will want to know about:
- the reason you had the caesarean delivery and what happened – was it an emergency?
- the type of cut that was made in your uterus (womb)
- how you felt about your previous birth. Do you have any concerns?
- whether your current pregnancy has been straightforward or have there been any problems or complications?

You and your obstetrician or midwife will consider your chance of a successful vaginal birth, your personal wishes and future fertility plans when making a decision about vaginal birth or caesarean delivery.



The leaflet can be downloaded as a pdf by clicking on the link below.

Birth after previous caesarean: information for you