Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Είναι επικίνδυνη η περίδεση τραχήλου αν γίνει την 22η εβδομάδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η περίδεση είναι μια απλή επέμβαση που αποσκοπεί στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Συνήθως γίνεται μετά την 12 εβδομάδα κύησης (13η ως 16η εβδομάδα), εφόσον υπερηχογραφικά το έμβρυο εμφανίζεται υγιές (εκλεκτική περίδεση).

Σε αντίθεση προς την εκλεκτική περίδεση, που γίνεται προγραμματισμένα βάσει του ιστορικού της γυναίκας (ύπαρξη κλασικών χαρακτηριστικών τραχηλικής ανεπάρκειας), η επείγουσα περίδεση εφαρμόζεται, όταν υπάρχουν επείγουσες ενδείξεις, και συγκεκριμένα όταν η γυναίκα παρουσιάζει υπερηχογραφικές αλλαγές συνοδευόμενες από τράχηλο μικρού μήκους ή χοανοειδούς σχήματος. Επείγουσα περίδεση μπορεί να γίνει μέχρι την 24η εβδομάδα, οπότε το μωρό θεωρείται βιώσιμο.

Όπως κάθε χειρουργική πράξη, έχει πιθανές επιπλοκές. Γι’ αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος (π.χ. ιστορικό πρόωρου τοκετού). Κυρίως, υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης της μήτρας, οπότε στην περίπτωση αυτή χορηγείται ισχυρή αντιβίωση και αφαιρείται αμέσως το ράμμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος αυτός σε σχέση με τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Όταν ο δεύτερος είναι πολύ μεγαλύτερος, τότε θα πρέπει να προτιμάται η περίδεση.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η φαρμακευτική χορήγηση προγεστερόνης κολπικά έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε γυναίκες με ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας, οι οποίες δεν έχουν ιστορικό πρόωρου τοκετού.

Χριστίνα Π. Βάντζου

(Ερώτημα μέσω Parents.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.