Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Και στη μήτρα το ηλιακό φως επηρεάζει τα μάτια

Το φως που φτάνει έως τη μήτρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ματιών του εμβρύου κατά την ενδομήτριο ζωή, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αποδεικνύει πόσο μεγάλη σημασία έχει, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλα να λούζονται από φως. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σινσινάτι απέδειξαν ότι όταν ποντίκια που κυοφορούν παραμένουν στο απόλυτο σκοτάδι, τα νεογνά που έρχονται στον κόσμο δεν έχουν φυσιολογικά ανεπτυγμένους οφθαλμούς.

 Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, ελάχιστες ποσότητες φωτός μπορούν να διαπεράσουν το σώμα και να φτάσουν μέχρι το κυοφορούμενο έμβρυο. Αυτό το ελάχιστο φως αρκεί για να ελέγξει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων των οφθαλμών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα δίκτυο τέτοιων αγγείων είναι απαραίτητο για την «ανάπτυξη» του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, τον οποίο προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Ωστόσο, αν το δίκτυο αυτό παρέμενε και μετά τη γέννηση, τότε το νεογνό δεν θα μπορούσε να δει. Γι’ αυτό και αφαιρείται λίγο πριν από τη γέννηση, ακριβώς όπως η σκαλωσιά από ένα κτίριο που έχει αποπερατωθεί. Ομως το τελευταίο δεν συμβαίνει εάν η έγκυος περάσει την εγκυμοσύνη της στο απόλυτο σκοτάδι.

Η πιο κρίσιμη περίοδος, για τα πειραματόζωα, ήταν οι πρώτες 16 ημέρες της κυοφορίας, που αντιστοιχεί με το πρώτο τρίμηνο της ανθρώπινης εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι διαπιστώσεις τους θα βοηθήσουν στην κατανόηση των μηχανισμών των ανθρώπινων ασθενειών των οφθαλμών καθώς πολλές από αυτές έχουν σχέση με τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων. Πολλά πρόωρα νεογνά αναπτύσσουν τη λεγόμενη «αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας» κατά την οποία η μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή του μωρού και απώλεια όρασης. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κάποτε η ασθένεια θα αποτελεί παρελθόν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.